Anak setahun tak boleh sebut satu suku kata lagi

Ada yg berpengalaman mcm ni? Anak saya hanya sebut “oh” je utk semua benda. Now dah dapat surat refer speech therapy. Macam mana ya nak tolong baby saya 🥹🥹🥹 Dia faham saya cakap apa, cuma tu lah mmg takda satu word pun keluar lagi. Saya risau. #1sttimemom

3 Các câu trả lời

well ank sy pun dh 1thun1bln pun masih xleh sebut perkataan. perkataan ibu, ayah kdg je dia nk sebut. bila bg arahan, suruh ambik apa2 dia fhm, dia ambik btul plak tu. tp bila suruh ikut apa kita sbut, tunjuk warna, tunjuk mata telinga dia tknak. kdg dia buat dont know je. risau jgk tp bila tgok sosial skill dia nk berkawan tu ada, yg skill lain pun dh boleh. so ada la tu lambat dan cepat budak kan..

Ni yang selalu buat para ibu risau . Kadang tu biasa je sebenarnya .. perkembangan setiap anak berbeza . Tak semua anak ikut carta yang dah di buat tu ,. Kena pandai apa tiap bulannya .. mommy jumpa je .. mungkin dia nak ajar cara untuk rangsang minat baby bercakap . Tapi apa pun, jangan stress dan jangan terlalu push baby .. mommy dah buat yang terbaik

2t trước

Saya suka komen puan ni.. menaikkan semangat . Zaman skrg sume nya mendownkan ibu2 je 😭

umur setahun dh dpt surat? awal ya

3t trước

Yaa