pregnant ank kedua, dlm masa yg sama ank sulung bru setahun 3buln

ada x yg sama dgn sy, pregnant lgi masa ank sulung blom 2thun? nk tnya lh sebab sy ni mnyusu bdn pnuh, nk kena benti terus ke mnyusu bdn ni? bru 4minggu preggy, ada effect ke klau ank mnyusu masa tngah awal preggy

14 Các câu trả lời

klau mcm sye ...ank sye 1 thn 6 bln...sye prrgy ank kedua...nyusu bdn juga..tp sye decide untk stopkn susu bndn slo2...mule2 .sye ajar dulu ank sye susu btol..alhmdulillah...die x bnyk ragam...ok je...bdn die pon sihat...tp pd mse yg sme sye masih kasi susu bdn mlm wktu nk tido...dan hri2 sye ckp dngn die.."kakak nk ad adik da...kakak x bole nen lg tau...kakak dh besar .." smbil2 usap kple die...hri2 sye ckp bnde sme...pastu hri demi hri...ank sye auto mcm xnk susu bdn da...dh kurng..jd sye trus tutup nenen bile die nak..ambik mse 3 hri..untk wean off btul...dlm mse 3 hri tu die melalak jugalaa..tp x lme...smbil2..sye ckp dngn die..alhmdulillah dlm 2 mnggu daa putus susu..tp sye x sure..ank sis mcmmne...ank.sye snng sngt putus susu...tp sis kne btul2 nekad..xleh temkn rayu die ..mcm sye...bnyk kli juga kne selak..tp sye buat keras..lme2..die da x selakkk...gud luck sis..semoga dprmudhkn urusan .tp slo2...lme2 ank sis akn fhmm...walaupun die kcik lg ..

4t trước

oh yeke...semoga berjye sis..mmg nk pisah susu bdn ni...ambik mse skit...

mcm adik ipar sy haritu.. doc nasihatkan stop susukan ank ms dia pregnant..dia kata bila ank mnyusu akn sbbkn rahim mengecut..jd doc nasihtkn supaya stop..dan lg satu bby yg kita pregnant perlukan byk vitamin dan nutrisi yg ada dlm bdn kita tuk dia build mmbsr sblm mnjd bby yg sempurna sifatnya..nk2 apa kita makan kita akn share spruh pd bby yg br nk build.. bila hasilkan susu bdn pun sm..apa kebaikkan kita dpt yg kaya dgn nutrisi akn bg pd ank yg mnyusu bdn..jd bila kita bg dkt ank yg mnyusu bdn..dgn ank yg br nk mmbsr dlm perut yg msih blum ckup sifat tu yg sgt memerlukan apa yg blh support jd better stop susukn ank dgn susu bdn..bg ank susu formula..mg dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin

4t trước

awl2 ni mintk ayahnya tlg pujuk bg minum air kosong n snacking ms nangis serta susu formula ..biasa anak akan meragam 2 minggu lepas tu dia ok dh..in shaa Allah

Boleh teruskan kalau takde masalah kesihatan. Sy menyusukan anak sulung smpai cukup umur 2t6b. Adik lahir pun dia msih nak menyusu tp sy ckp sy sakit kdg2 contraction, perlahan2 berhenti. Emosi kita kena jga tp anak yg nak putus susu pun kita kena jaga emosi dia. Anak sulung 3.75kg, anak 2nd 3.6kg.

4t trước

Bergantung pd bdn org, sy pn tak berani nak ckp tu yg sy bgtau bergantung pd kesihatan diri sendiri. Mse mngndg anak 2nd tu anak sulung sy msih kuat susu, umur dlm 1t7b agaknya. Mse sy susu kan dia kalau sakit sy mntak rehat kejap so dia pun g la main ke sy bg dia mkn mcm tu tp bila nak dekat bersalin susu dah jd mcm colostrum. Bila anak nyusu dia jd terberak2, so pd sy tu tanda nak kena berhenti. Tp tetap dia berhenti lepas adik lahir. Soal kata nutrisi tak sampai pada kandungan tu sbnrny depends diet ibu sendiri, sbb anak sy dua2 tu pun tak kalah berat lahir nya. 😅

sy anak first 9 bulan sy pregnant anak no 2..sy teruskan je menyusukan dia .dlm masa yg sy Cuba jgk ajar minum susu botol.struggle jgk awal2..dia xnak.tp masa umur dia 10bulan dia sendiri tolak susu badan..mayb rasa susu dh lain kot 😂

4t trước

tulaa ingat nk ajar mnum susu botol, pnat nk susu bdn ni dgn tngah preggy

Saya kena putuskan susu juga sebab keluar darah (rahim mengecut) sebabkan breastfeeding. Anak first 1y7m dapat tahu pregnant 1bulan lebih dah. Doc n nurse nasihat kena putus kalau keluar darah sbb rahim tak kuat n nanti effect baby.

4t trước

time rahim mngecut tu kita bole rasa ye sakit dia, sy pun tngah sakit bwh perut ni risau jugak

sy pregnant lg masa anak 1thn 6bln mmg fully breastfeeding..so masa awal2 tu mmg bg je,doctor ckp kalo ade sejarah miscarriage better stop,kalo xde boleh teruskan.so better tnya doctor dkt kk masa check up nnt.

4t trước

sy memang bgi je tpi lama ii rasa sakit kt rahim, sakit blkng bdn tu sy risau sngat

Saya pregnant sebulan, anak sulung setahun sebulan. Dia yang xnk susu badan sbb susu badan dh kurang. Sebelum ni mmg fully bf. Tp sya perasan malam2 Dia nangis mcm xcukup susu. Lepas bg fm baru tido Lena.

4t trước

okla klau sndiri dh tknk susu bdn, ni ank sy tido msti nk susu. ngempeng je, nmpak tngah baring pun nk nyusu jugak

Sy pn nk tau juga..tp ada yg share slalunya 4 atau 5 bulan pregnant slalu dorang stop mnyusu, antara sbb2, mmg susu sendiri stop / perut slalu cramp mengeras.. tgk la dlu mcm mna.. hrp xde apa la

4t trước

owh mcmtu, nnti dh jumpa doc sy mintk nasihat tngok cmne sebab takut jugak kn

kalau macam sy, anak sy yg stop sendiri.. tiba2 dia tak nak.. nak berhenti terus tu, kesian dekat anak sulung.. kena dapatkan nasihat doktor..

4t trước

okay thnkyouu 🥰

same dgn saya,beza ank da stahun 6 bln ..Ade tnye Dr,Dr Kate klu kite larat truskan,tpi klu ttbe Ade bleeding sport drh sila berenti,

4t trước

klau nk g klinik msih awal, sy tunggu msuk 2buln bru g klinik. so bole jela kn smbung mnyusu bdn, cuma larat x larat ye? ok note, klay ada bleeding sy cuba stop bf