Tips nak hilang kan heartburn. Tolong tak tahan tiap mlm nk tdo kene..

Ada x tips nk bg ok skit heartburn ni.. kisah nya sejak masuk 31w kerap sgt kene heartburn.. Kenapa ye? Makanan yg trigger heartburn on the spot adalah mknan pedas. Sikit je pun pedas dia akan jd.. Walaupun last mkn pedas tu jam 2ptg. Mlm nk tdo mesti kene, asal baring je dia mcm sedawa keluar gas panas/pedas yg x sdap gitu.. Dkt dada rasa panas/pedas smpai la ke tekak.. Kadang bila gas naik rasa mcm nk muntah.. Nk tdo jadi x selesa.. belah mlm je la.. Klu baring nak tdo belah siang, ok je plak walau baru mkn pedas sikit (lauk ada lada merah, bkn nyq cili) Naik ke mlm gas keluar bila baring. Smpai 2 hari ni saya mlm x mkn langsung sbb takut termuntah. Gas yg lalu ikut tekak tu boleh buat muntah..

2 Các câu trả lời

Sama la dear. I masuk 3rd trimester lagi teruk heartburn tu. Tapi i cuba tukar cara makan. I tak makn pedas. Kalau makan apa2 i makan sikit2 bukan sekaligus makan. Sebab perut kita ambil masa nak digest. Kalau rasa heartburn je i akan counter dengan makan roti wholemeal/ kacang almond & i banyakkan sayur2 hijau masa makan. So far, ini yang membantu i la. Just sharing i punya experience 🙏🏻

awak makan gaviscon pink. yang tu sesuai untuk pregnant mommy. sy time pregnant pun berbotol jugak makan gaviscon tu sebab kerap heartburn.

12mo trước

ye terus lega. sy pun setiap malam makan 2 sudu gaviscon ni. dah bersalin ni, hilang terus heartburn tu😅