Hai ibu2 sekalian.. Berat badan saya x naik walaupon pregnant dah nak masuk 6 bulan..

Ada x cara nak naikkan berat badan dengan cepat semasa pregnant.? Tolong bantu saya.. Saya masa mula2x pregnant awal 2 bln, berat sy naik sekilo.. Lps tu berat sy turun dlm 5 kg.. Sampai la saya pregnant 4 bln lebih.. 2 kali berturut2 appointment berat x naik.. Sy x de alahan muntah tapi sy x de selera nak mkn nasi putih dgn lauk2.. Tapi sy da gantikan dgn mihun, pasta, karbohidrat yg lain.. Berat x naik juga.. Pergi klinik nurse bgtaw takut sy ada tiriod.. Dr. cek x de tiroid.. Start 5 bln sy ada selera skit nak mkn nasi.. Sy paksa mkn byk, tapi berat naik skit sgt dlm 2.5kg..😔 Sy masih x dpt berat yg saya mula2 pregnant tu.. Sy kena naikkan 7 kg lagi.. Sy buntu, x tahu nak buat mcm mana dah.. Bahaya kah klu berat kita x naik setiap bulan mengikut berat yg ditetapkan.? Adakah anak dalam perut x akan berkembang sebab berat x naik.? Risau sy, perut pon kecil, walaupon sy bertubuh gempal.. Tolong bantu sy wahai ibu2 sekalian.. Takut ada yg pernah jadi mcm sy.. Atau ada yg nak share tips makanan yg cepat naikkan berat bdn ke.. Tapi alhamdulilla setakat nie sy masih amalkan minum susu pregnant n vitamin2x nurse bg sy mkn selalu.. Tq kpd yg sudi bg pendapat.. 😊 #anakfirst #xdepengalaman.

2 Các câu trả lời

Saya pregnant yang ke 2 ni berat tak berapa naik. Macam tak naik pun ada. 😂 padahal saya makan semua benda. Berbeza dengan yang 1st. Pregnant anak 1st langsung tak boleh makan. Tapi berat naik. Pelik kan? 🤣 InshaaAllah takda apa selagi doctor takda cakap apa apa.

2y trước

Yup pelik gak tu awk.. Hehe.. In Shaa Allah.. Harap2 ok baby sy.. Aamiin.. Tq ye share pengalaman..😘

taktau nak bg tips naik berat mcm mana sbb sy pun samada berat turun atau statik. tp last sy scan haritu baby membesar elok ikut usia kandungan & aktif dlm perut ni. so sy positif saja baby ok. selagi dlm sehari tu sy ada makan & minum cukup.

2y trước

Tq lily..😘 Harap baby sy pon membesar ikut usia kandungan.. Aamiin.. Sebab sy risau, masa scan ari tu.. Dr. x de bgtaw brape berat baby sy.. Sesuai ke x dgn umur dia.. Kalau ok, sy x risau sgt kalau berat x naik pon.. Doa yg baik2..😊