Alahan Trimester 3

Ada tk ibu2 yang alami masalah kulit seperti gatal-gatal dan naik ruam pada bahagian leher atau perut masa trimester 3? Boleh suggest ubat atau sabun apa yg sesuai digunakan? Doctor suruh sapu vaseline je tpi tulah tak tahan miang gatal-gatal tu #pleasehelp #bantusharing #ingintahu

8 Các câu trả lời

Hi mummy, since saya mmg ada ekzema sebelum pregnant and lepas pregnant lagi teruk gatalnya. Saya nak share ubat yg selamat utk kulit and preggy. Mandian - cetaphil/sebamed Sapuan bila gatal tak tahan sngt - suu balm (biru) Lotion harian - sebamed lagi better sebab cepat meresap kulit n tak lekit Kalau ada luka/kesan garu - bio oil - Elakkan pakai krim kk bagi kalau kulit mommy sensitif ya sebab ada steroid. - lotion harian mmg kena pakai satu badan tak boleh kedekut😅 sebab kita preggy mmg kulit kering sangat ii Semoga membantu mommy semua 🥰

saya sis,saya pregnant twin ..doc kata itu normal..habis satu badan saya kena seperti ruam dan gatal kemerahan...macam ubat sapu , losyen , bedak sejuk , bedak protex dan bedak angesia saya guna , saya beli losyen kat famasi baru ok sikit..beli losyen cetaphil dan losyen amway...sekarang dh ok tapi meninggalkan parut hitam..huhuhu..dotor kata itu normal..lepas beranak rasa gatal akan hilang..sekarang cuma tiada kemerahan tetapi gatal2 sikit2 itu masih ada lah..

Tukar semua jenis sabun yaa sis. Dlm kandungan sabun ni ada sls. yg boleh buat kita ibu peknen n baby gatal. naik ruam kecik2 tu. sabun basuh baju, sabun mandi, semua kena tukar. kalau boleh pakai yg baby punya. sabun basuh baju guna yg hoppi, best. bau wangi n tahan lama.

sama dgn sy,tgh alami skrg ni..truk naik bintik2 gatal,trus jd parut kudis...da pergi hospital,letak ubat sapu apepun tak jln..doc kata lpas branak biasanya bru hlg

2y trước

sama mcm sya

ada ubat dia ...sis pergi je klinik...doktor bagi ubat yg sesuai untuk ibu preggy...saya camni jugak...lepas makan ubat tu okay dah

Sy 33w tiba2 ada ruam tgh dada,bawah breast n ktiak,mcm ruam gatal pedih,tp sy sapu krim eco bli dkt farmasi baru ok.

Saya seluruh badan miang.. letak sabun 999 hilang sekejap je.. kemudian pasrah saje sampai skrg 35minggu

saya alami waktu trimester pertama . alhamdulillah skrg da oke.. sapu losyen je