kuning

Ada tips tak nak turun kn demam kuning ? Baby bru 4 hri. Kuning 214 dah msuk wad ???

24 Các câu trả lời

Kena kerap bagi susu badan kt baby setiap 1 or 1 1/2 jam. sebab baby kena kuning, kuat tido. Kjut baby minum susu. bile baby kerap susu, de akan cepat membuang. Lagi cepat baby berak warna yellow mustard, kuning baby akan cepat turun. . Pam susu bekalkan kat nurse suruh bagi baby klo baby kena tinggal & mommy xboleh stay. If mommy berdarah O, pon salah satu sebab prolong jaundis ada yg sampai sebulan lebih. Nak bagi susu fm pon klo doktor suruh baru bagi ye. Ada juga ibu² yg share pasal breastfeed jaundice. Boleh bace link 👇 https://www.healthline.com/health/breast-milk-jaundice

ni yg sy buat masa first baby dllu.. selang seli susu badan dan susu formula, klu boleh cari susu kambing dan titiskan setitik pagi dan setitik ptg(jgn byk sgt sebab susu kambing ni panas). pergi kedai ubat cina,tye tokey bunga utk mandikan baby kuning.insyallah berkesan. sy dllu ank x jd masuk wad sbb ikut semua ni,bila demam kuning tinggi sangat kene ikut jugak petua2 org tua...jumur baby waktu pagi ms matahari naik pun elok dlm 10-15minit.

5y trước

Baiklah sis😊😊

Letak getah batang wali kt tapak kaki dia....Ltk 5,6kali se hari .......Mandi air daun belinbiNg buluh...Mandi air akar duri semalu...bg susu karihome yg stap1.Jgn bg ank tido sgt..Kjut n susu kn Dia...Bg dia berak selalu....

5y trước

Oky sis 👌.. Thanks info 😊

mandi kn gan daun cermai..dn ibu kena rajin makan anggur hitam.. insyaallah hilang.. sy amalkn mkn anggur suami mandi kn baby dengan air daun cermai elok . turun kuning ..

Momy cuba makan anggur hitam... And makan buah sunqis dua biji dalam sehari kulit jangan buang... Perah kulit buah sunqis and lap kan pada badan baby

5y trước

Bslin czer bolh mkn buah anggur ke tk ye?

Mcm sy dulu.. da bf non stop tp still kuning tinggi.. then doc ckp mtk stop kjap bf bg susu fm.. trs turun kuning.. tp susu sy xbuang..pam n simpan..

5y trước

Sya bg dua2 .. Tp sya lbih kn susu fm .. Syukur td check up dah turun ..

Klau sy ank kedua smpai ke 3 sy selalu ksi susu newborn s26 insyaallah..kurangkan kuning bby sy ksi susu kerap lah..kuning bby xsmpai stu minggu

5y trước

Kluar wad sja sy trus ksi susu kerap...insyaallah turun tu dngsn izin allah..

Susukan bayi stiap 2 jam.. Jgan jmur matahari, matahari skrg bkan mcam dlu2.. Ibu jgan mnum sup yg ada halia 😊

Pi kedai ubat cina ada jual ubat kuning bayi.. Bg mandi..alhamdullilah ank sy dari 275 lani dh trun

mandikan baby dgn daun belimbing buluh ambil air rebusan untuk mandikn baby jangan campur dengan air biasa