White noise

Ada tak yang pasang white noise setiap kali anak tidur malam? Sampai bila ye kena pasang? 😅 Sy sebenarnya tk nak la ajar anak bergantung dengan white noise ni tiap kali tidur sbb kalau apa² susah la.. Tapi husband tiap kali buai anak mesti pasang white noise 🤦🏻‍♀️ Saya sampai jadi kekok dengan keluarga sendiri tiap kali balik kampung sebab tiap² malam memang pasang white noise. Rumah kampung biasala rumah kayu, setiap penjuru boleh dengar 😆.. Dari 2 bulan sampai laa sekarang dh 5 bulan mmg tiap² malam mcm tu laa.. Bila sy off slow² white noise tu terus anak trjaga balik.. aduhhh.. Buntu dah sy ni.. #firstmom #firstbaby

15 Các câu trả lời

sy dari bby awal lahir smpai 6 bulan stengh ni tetap pasang white noise. tujuan untuk cover bunyi bising lain. contoh rumah dekat dgn jalan raya. kadang bunyi moto ,lori. ank sy dah takde reflex trkejut tu. tp tetap akn ganggu dia tidur . dia akn gelisah pusing kiri pusing kanan. walau bukak pintu bilik air,pusing tombol pon kne slow. suami pon kadang brdengkur kalau penat kerja. so white noise ni mmg bantu.. tp tak la kalau org ckp nnti trbiasa. ank sy kalau bawak g mall ke apa ke. dia rilex je boleh tidur dalam carrier padahal kalau kitorg masuk bhgian tv2,speaker yg punya kuat tu pon dia ok. kitorg laki bini pon xpaham kadang2 😂 mungkin sbb kalau dah ngantuk kan..so lena sendiri.. tp kalau malam kt rumah sbelum tidur mmg perlu bantuan sikit contoh tepuk2 bontot, pasang white noise. mmg lena smpai pagi..kalau balik kg pon ,kitorg tetap bukak white noise. takde tujuan lain selain nk cover bunyi2. kalau kg tau laa jugak. org2 tua berbual bunyi boleh tahan. kalau kita ckp dorg mana faham. yg parent2 baya2 kita,atau sesape yg baya kita dia faham laa.. org tua tak boleh nk disuruh. tp kalau ada yg faham tu Alhamdulillah la..takpe sis. selagi dia lena,pasang je.. nnti smpai masa dia akn pandai sendiri. akan ada pattern tidur sendiri seiring dgn usia. tak smestinya akn brgantung pada white noise smpai ke beso

Ada yg ajar suruh buka white noise dari baby first saya. Tapi tak pernah nak ikut. Sbb bila pasang baby lagi merengek. Dia lagi suka suasana bising and lagipun saya biasakan pasang ayat2 al Quran,zikir untuk anak2 saya dgr sambil2 tu saya dapat pahala alunkan skli 😛 . Mmg baby kadang bunyi bising Xnk tido, tapi Mula2 je. Lama2 bila da terbiasa bawak outdoor, dia akan ok, baby saya selalu ulang alik hospital dr newborn smpai 3bulan Sbb prem n prologed jaundice. So bunyi2 ni xda masalah untuk pendengaran dia dah. Time siang biar la bunyi bising2 biar dia kenal suara sekeliling. Mlm je biar tido lena dlm keadaan sunyi sepi. Lagi2 bila dia ada abang yg dlm fasa nak membesar n riuh seriuh alam dalam rumah. Nak taknak, awak kena adapt kan suasana untuk anak awak. Nnty dia Sndri akan pandai belajar tido Sndri xyh buai atau bunyi2 ni.

ikut experience saya... baby saya dari usia 1 minggu hingga 2 bulan saya memang akan pasang white noise. baru dia tidur lena... BUT... lepas usia 2 bulan keatas saya tak buka white noise dah instead saya make the same bunyi utk tidur kan anak but secara sekejap sekejap... and lama kelamaan saya tak buat... alhamdullilah ❤️🌹 tak perlu bergantung pada white noise dah... now dah usia 5 bulan... dia dah tidur mcm biasa... lepas nyusu dia lena... Sis kene train dia selalu.... setiap baby kan lain lain... white noise ni membantu waktu di awal usia baby sahaja... takkan nak sampai usia 1-2 tahun masih nak ber white noice kan😂🤣😂🤣😂🤣 nanti jadi habits...

kalau mcm sy. sy xbuka white nose. dr baby sy mmg psgkn zikir atau ayat2 quran sepanjang baby tido mlm. sekarang usia baby setahun 10bulan sy masih bukak. mak sy pon mmg soh bukak xbg tutup. sy akn tutup bila siang je. walaupon balik rumah mil pon sy bawak pergi n pasang je. yg penting anak sy tdo nyenyak. bangun utk menyusu ja😁

2y trước

alhamdulilah, kan. sgt membantu. yg penting anak kita xmeragam dn tido pon nyenyak☺️❤️

Sis blh cuba pasang white noise drpd hp je la. vol pun just cukup2 utk baby dgr je.. xperlu kuat2 sgt smp ganggu org lain.. mcm anak sy tdo dia selesa kalau sy buka surah mengaji2 camtu.. bergantung atas parents la nk mcm mna.. nt baby dh ada rutin tdo dia xperlu dh nak buka ya

kalau setiap penjuru dengar tu bukak kuat mana pulak? bukak takat baby dengar je cukup. letak sebelah baby. nanti baby dah besar tak perlu dah buka, bila dia dah faham. ni kan masih baby lg. kenapa nak kekok/malu? cara parenting tiap org berbeza. lgpun bukan bunyi pelik2.

Sy selang seli kdg pasang white noise dan kdg buat bunyi guna mulut. So nanti lelama anak terbiasa senang tido kalau bunyi bising2 contohnya bunyi orang bercakap atau bunyi tv. Anak sy guna white noise/ bunyian sampai umur 6 bulan rasanya. Jangan tetapkan dengan 1 bunyi je

kalau itu yg buat baby awak nyenyak takde masalah pun kan. pasang tu sekadar kuat utk baby awak dgr je lah. lagipun bunyi tu boleh psg dr phone/white noise machine yg kecik je, bukannya kena angkut besar2 mcm buai.

Beberapa hari je saya pasang lepas tu takda effect pun pakai white noise tu. Alhamdulillah bila dodoi sambil zikir lebih effective

klu ank sy plk nk tdo dengar azan je.klu bukak perlahan xnk tdo.kena bukak kuat baru lelap.sy n somi redo jela.jnji ank tdo😁