Gusi berdarah normal?

Ada tak yang kat sni spnjang kehamilan ...asal nak berus gg..gusi akan berdarah, saya nk mnum susu tpi saya gdm +hb low...huhu..adakah normal gusi berdarah

12 Các câu trả lời

saya baru je cek gigi kat kk td. doc ada bgtau masa pregnant ni normal gusi berdarah yg disebabkan faktor perubahan hormon. lagi 1, kalau banyak plak gigi pun menyumbang jgk. plak gigi tu yg menyebabkan gusi menjadi radang/berdarah. doc sarankan pakai berus gigi yg lembut. kalau boleh sis tukar pakai yg ultra soft. cara berus pun lembut2 je. mcm sy mmg hari2 meludah pagi2 nak mandi mesti air liur bercampur darah. kadang2 gusi tiba2 berdarah je tgh2 buat kerja. jangan risau ye. benda ni normal. kalau ada masa nt sis jumpa doc gigi utk dptkan lebih pemahaman.

hai sis.. ibu mgdung mmg mudah diserang mslh gusi akibat hormon yg xstabil spjg khmilan. tips pjgaan gigi msa mgdung sntiasa jga kbsihan gigi & mulut dgn mberus ggi skrg2 2kli shri & krgkn pgmbilan mknn n minuman mnis spjg khmilan. boleh guna forever toothgel ni mmg best sbb ada aloevera & propolis lebah utk lindungi ggi & gusi..wsap sy jika ingin mcuba www.wasap.my/601111404796toothgel

Perubahan hormon mmg menyebabkan ibu mengandung ada yg gusi berdarah. Hormon tinggi sgt. So pilihlah berus gg yg sesuai, ubat gg yg selesa dipakai sbb ada org yg alah ngan ubat gg. Jaga kebersihan oral sebaik mungkin

Tak normal actually. Tu tanda kurang kalsium. Sy pun awl2 pregnant gusi bdarah. Sy cuma ambil pil kalsium sbb lactose intolerance (xblh minum susu) . Mkn pil tu baru kurang sikit.

2y trước

Boleh minta di kk. Tp sy beli di farmasi, brand blackmore.

Saya pernah tanya dentist, dentist kata normal utk yg ada GDM w. pun makan makanan sumber kalsium. Just gentle masa berus gigi, guna berus gigi ultra soft

Normal tp kena buat penjagaan gigi..sy biasa beli oradex dgn ubat gigi khas utk gusi..buat scalling gigi tiap2 3 atau 6 bln..

Minum susu fresh milk biasa je sis. Jangan minum susu tepung ibu mengandung..tinggi gula. Fresh milk xde gula.

Sama mcm sya .. taip kali berus gigi mesti gusi darah ats bwh dalam . Kadang2 bengkak gatal2

normal . sya dah 3trimester kne . mse 1st ngan 2nd , gosok gigi nak muntah jee .

sy pn gusi berdarah masuk 34 minggu 2 hari doktor kata normal sbb ibu mengandung