Baby 6 bulan tak nak makan bubur kosong

Ada tak tips supaya anak makan bubur? 😭 baby bru start mkn tp tak nak bubur kosong.. boleh ke baby trus mkn bubur cmpur sayur.. risau sgt#firstbaby #pleasehelp #firstmom

10 Các câu trả lời

sis.. kena paham, 6 bulan ni fasa kita nk perkenal & ajar skill baby makan. sbb tu kita bg bubur blend kosong dlu, then by hari kita tmbah2 sayur/protein lain sikit2. hatta kita pun klau qeja, tiba2 tukaq qeja baru, kenalaa adapt dgn tmpat/skills baru.. ada paham kaa.. biasa la tuu awal2 baby tolak mkn, tekak dah biasa telan liquid slama 6 bulan, lpastu tiba2 mkn separa solid, x tekejut tekak member?? gittuuuu laaa... xperlu risau lg, fahamkan konsep tu dulu, klau dah naik bulan still xmau mkn, mgkin boleh risau.. ok~

Sebenarnya lebih bagus complete meal.. ada carbo, protein & sayuran… tapi bagi bubur kosong, lpstu campur sayur, then baru campur ayam/ikan tu sbb nk tengok reaction anak ada alergi ke tak pada sesuatu makanan… lgpn baby baru je start makan kan, jd biarlah dye try satu2 rasa makanan tu tkdelah terkjut sgt banyak rasa dlm satu makanan… and normal baby mula2 makan sikit je. Jgn paksa anak makan ya

bubur kosong tuu benda baru. kena paham sebelum ni baby hanya tau makanan dia adalah susu. bila dibagi bubur dia pelik sbb tekstur yg berlainan. anak saya pon macam tuu. seeloknya gunakan 4days rule kalau tak kita takkan tahu anak kita allergik pada makanan apa. sayur pon ada je budak allergik. anak saya dulu takleh makan lobak. dh besar baru ok. kalau ayam/ikan/seafood lg kena bnyak hati2

kena keep on offer je puan. baru permulaan kan, so baby pun tengah adapt benda baru. dapat 2-3 suap pun dikira okay dah tu. and boleh je campur sayur. nanti dah pass, boleh tambah protein pula. so akan jadi complete meals.

dulu sy jaga anak angkat sy berumur 4bulan makn bubur nasi MCM sy letak hancur kan aym udang la MCM ok je . nasi pun picik bagi dia . ok je

2y trước

lain budak lain penerimaan. tak digallakn bg makan sebelum 6 bulan. biasanya paling awal pon peditrician akan bg kebenaran seawal 5 bulan. 4 bulan tuu terlalu awal lg2 kalau makanan berasakan protien usus belum matang. tak semua budak ok, ada budak alergik. seafood seeloknya bg berumur 1 tahun keatas.

Buat bubur sendiri.Blender brokoli.Hari ni brokoli.Esok carrot.Tak yah campur garam.Original cam tu je.Selamat mencuba

masuk2 jee 6buln trus bole bagi makan ke atau kena tggu beberapa hari bru bagi? baby sya lg dua mggu masuk 6m.

2y trước

sy bg lpas anak dah cucuk 6 bulan

bg je nestum sy ank 6bulan bg nestum n bubur....ayam xda kosong de...dia pn pndai rasa...

dia nak belajar makan la tu

bolih je