Cengkam/cagu di ibu jari kaki

Ada tak mummy2 kt sini pernah kena cengkam or cagu time pregnant? Korang mmg redha je ke kena cabut kuku or cuci sendiri sampai nanah hilang? Ke ada pakai ubat apa2? Sy tak sanggup nak cabut kuku ? doktor kata dy bg masa seminggu tgk dulu kuku and nanah tu makin hilang or tak lepas consume antibiotics and daily dressing,kalau tak okay jugak baru cabut..sy skrg 26 minggu and first time kena cengkam/cagu ni..help me mummies,xnak cabut kuku kalau boleh

9 Các câu trả lời

Sy mmg slalu kene.. Sy rendam kaki dlm air garam dlu sblom nak cabut kuku.. Bagi daging tu kembang dlu.. Lepas tu baru korek.. Cabut.. Time pregnant 8mgu aritu ada refer hospital buang separuh jerk.. Bab dua2 kaki jadi camtu.. Jd x suggest buang semua.. Takot makin sakit.. Ni da 39mgu jadi balik.. So, sy rendam ngan air garam jer.. Da kembang daging tu sy tros potong.. Sakit skit la.. Tp lepastu lega..

Ummm ibu jari kaki sy mmg style dduk dlm isi bila kuku panjang je sy mmg akn buang smpai habis kalau tak mmg akn jd cagu..mmg beli pengepit kuku y khas untk ibu jari kaki punya senang nak buang hujung dia..sejak pregnant ni paksa husband buat sbb dah ta lrat nak tnduk lama2..skit pun tahan kalau tak jd cagu lagi skit..

Baru je merasai..tapi awal2 dh korek cabut kuku yg area cengkam tu..tapi alhamdulillah kuku jnis potong sabit bukan petak😅

Sy cabut sis doktr suruh cabut sbb kuku tu tumbuh dkt dlm daging..Kena bius tapi hmmmmm bole tahan la😵😵😵

Sejak kaki selalu bengkak, pernah kena jga sekali, lepastu husband yg tlong cabutkan.. Alhamdulillah dh ok..😊

Lepas picit nanah, dan korek buang kuku yg mencengkam isi tu, sy letak inai daun.. Mmg terus baik..

Kalau benda bernanah ni kalau nak cepat baik memang kena keluarkan nanah tu sampai bersih .

Time org cabut kuku tu tkd rsa klau tk silap sy la . sbb kena bius .

4y trước

Wktu dibius saja sakit . then dh brp minit tkd sakit . Org cucuk pkai pisau pun tkd rsa

Ltk inai kt kuku tu