Beri anak susu formula

Ada tak mom's yg sme mcm sy baby msuk brp hri sja trus mnumkan susu formula dsbbkan susu bdan kurang sngat dan bby pun tak knyang mnm susu bdan dsbbkn kurang sysu bdan ... and now bby dah tak suka susu badan lgi .. tak ape2 ker bgi bby mnm susu formula jer

4 Các câu trả lời

hi mama...sy new mom, anak baru 1...anak sy lahir je minum susu formula, skg dah 8bln..ok je..sihat, aktif ada jg yg sindir2 sy, kalau anak tak minum susu ibu senang jatuh sakit, mcm2 la mereka kata...tpi syukur apa yg mereka kata tu tak betul dan anak sy tak pernah jatuh sakit...seminggu lg anak sy genap 9bln bukan pilihan sy utk x beri anak sy susu ibu...dah try mcm2...sy brsalin czer, tmbh lg short niple...anak x mau menyusu sb short niple, sy try guna silikon (silikon khas utk short niple), mula2 hisap tpi oleh sebab tak ada air susu, lama2 dia dah tak nak...lps tu try pum...bila pum, bhgian czer sakit, selalu mesin pum sy trpelanting..tpi sy x putus asa, sy usaha lg..sy jg ada amalkan milk booster (mcm2 sy try)...air susu ada tpi sikit je...lama2 kering sendiri, ini sy x idea knapa kering

3y trước

hehe ok sis tq for the sharing btw anak i pun skrg syukur sihat2 jer wlaupun bgi mnm susu formula jer ☺️🙏🏻

anak sy mmg sejak lahir mnum susu frmula..ank 1st..sy brsalin scra czer..lps brsalin susu xkluar lg..so nurse mmg bg susu frmla...lps dscharge..mmg beli fm jgk..sy.mngurut..7 hr jgk br kluar susu..tu pun xbyk..mmg sy bg jgk ank bf...tp mmg xkluar byk..sy pam..setiap 1ke 2 jam..marmet jgk..so mmg campur fm & bf..baby sy tolak nk hisap direct..so kena perah pam masuk botol..tu pn dpt sikit je...mmg bby sy more to fm..sampai lama2 dia xnk bf...skrg dh 8 bln..dh full fm... bkn sy x berusaha nk bg fm..dh mngurut..dh pam..marmet..mkn mcm2 utl bg byk susu.. try bli jgk mcm2 milkbooster..tp ttp xbyk susu...baby sy boy..mmg byk susu..nk hrpkan bf..mmg kelaparan la ank..mgkin xde rezeki ank nk full bf kali ni..huhu..

sy pn 1st time mom.. susu sikit je.. so sy campur je bg susu badan n susu formula.. sy lg la sminggu je direct feed anak terus anak xnak sb nipple sy suka masuk kedalam bby duk nangis je xpuas hati .. lepas tu sy pam je bagi pakai botol mujur dia masih nak menyusu.. masa mula2 sy stress sampai nangis2 sb anak nangis lapar.. mcm2 org keliling ckp suruh buat tp susu still kurg.. bila dh bg susu formula lega sikit.. jnji ank kita sihat sis... sy pun dh kurg stress..

sy pon first mom. bby 3hri dh fm susu. susu sy xder hanya titis² jer. puas dh cuba mcm². pam smpi sakit puting, mermet smpi penat tgan. pedih breast. mkn ubat kpg. mkn milkboster. air rebusan segala. sy always down. kemurungan dn mcm nak lari. tpi xder pilihan. tetap bgi fm dgn baby. skrg bby dh 4bulan. sihat bulat.. bila lihat bby senyum dn ketawa mengekek, hti sh cair, terubat rasa down. redha jer wlu bgi baby susu fm.