38weeks!

Ada tak ibu2 yg ada pengalaman kena induced?

7 Các câu trả lời

saya first baby kena induce on 40 weeks sebab baby dah kurang gerak & tapi still takde bukaan , first sampai pmc nurse buat ctg & scan , doc check bukaan still 1cm , then doc tanya nak induce tak sebab baby awak dah kurang gerak kan , dengar perkataan induce tu terus rasa mcm takot sikit , tapi nak buat macam mana kena jugak la induce untuk keselamatan baby , so saya cakap la okay , doc terang kan dia nak buat induce ballon , induce ballon ni dia pasang dekat vagina kita , ballon ni akan jatuh dlm masa 24 jam , so kalao jatuh tu adala bukaan , bila doc dh start pasang tu , tak sakit pon , dah siap pasang nurse terus tolak naik ke wad , baru sekejap je dah naik wad , dah rasa mild contraction & makin lama makin kuat & sampai buat saya tak boleh duduk , baring sekali pon , masa tu memang rasa sakir yg kuat , rasa mcm perut tu kena lenyek . 7 jam saya tahan sakit yg kuat tu , then dah kurang skit sakit tu tapi still tak bole baringg , sebab tak selesa sgt dgn darah terkeluar jeee hmm , nak tidur ponn dapat lah tidur 2-3 jam . dah menjelang pagi harap sgt ballon jatuh tapi tak jatuh , masa tu memang dah takot takde bukaan jee , sebab kalao takde bukaan , doc akan induce pil pulak 😭 then dalam pukul 1 , dah siap mandi dah siap makan , doc panggil untuk cabut ballon , dalam hati dah doa harap la ada bukaan , dan bila doc cabut je dia terus check bukaan , Bila doc cakap je awak dah bukaan 5 , lega terus 😭 doc terus cakap lepas ni masuk labour room ye , happy la masa ni konon dah lepas dari rasa sakit 😂 sebelum masok labour kena tunggu turn sbb labour full , so rilek2 duluu mcm takde apa apa , bila nurse panggil je nama , masa tu happy excited sbb tak sabar nak jumpa baby , nurse tolak je ke labour , first nurse buang kencing , paling tak suka part tulah , lepastu nurse cakap saya nak induce drip awak ni , drip air untuk cpt kan bukaan , saya terus diam , terus tanya dkt nurse , sakit tak nurse , apalagi nurse terus cakap la nak bersalin mmng la sakit , terus rasa down je , yela dah la bersalin time pkp , layan sakit sorang2 takde siapa teman hmm , then lepas nurse drip jee , masa mula2 nurse drip tu takdela sakit sangat , bole bergurau lagi dgn husband & nurse masuk balik dalam lb tu dia tanya nak ubat tahan sakit tak , saya fikir kjp then nurse terus ckp , takot awk tak tahan nanti sakit , apa lagi saya terus cakap ok jela . dia inject tu , inject dkt tulang belakang ke dekat punggung saya dah lupa , lepas je inject tu , dh start rasa sakit2 & sakit tu makin lama makin kuat & ubat tahan sakit tu tak lawan langsung rasa sakit tu , makin lama makin sakit setiap minit panggil nurse , masa tu saya dah macam orang mabuk sbb effect inject tu menghayalkan , mmng kerap panggil nurse , bila nurse check je takde bukaan tapi sakit tu kuat , apa lagi macam macam saya buat masa tu , tendang katil lahh 😂 mcm orang meroyan , saya buat2 jatuh katil lah sbb dah sakit sgt masa tu & nurse suruh saya sedut gas , saya pon sedut la , sedut2 pon sama jee sakit tu kuat sgt 😭 sampai saya termuntah , masa lepas muntah tu bdn terus rasa lemah , mmng takde tenaga , tahan sakit punya pasal sampai terkencing je , kesian nurse asyik tukar kain😂 setiap masa saya suruh nurse check bukaan , bukaan mmng lambat sbb anak first kot , dalam pukul 2pagi lepastu doc masuk dia check lagi bukaan , bukaan baru 6 cm 😭 rasa mcm dh tak tahan , doc tlg bukak kan bukaan sikit , lepastu dia keluar je dari pintu , terus panggil nak muntah nak muntah , terus nurse bagi plastik , lepastu layan jela sakit yg makin kuat tu , masa tu dh pukul lebih kurang 4 , ada satu doc masuk dia tanya okay tak , saya cakap la saya tak tahan dah doc , sakit sgt , dia suruh tahan sikit dia check jalan , tgk dah 8cm nak ke 9cm dah , saya terus cakap tak bole dhni , takde tenaga dah nak teran nanti , doc tu terus cakap nak czer ke , sayangla u czer sbb dah nak bukaan 9cm , u tahan lagi sejam bole ke , saya masa tu mmng dh taktau nak ckp apa , saya ckplaa sejam je ye doc saya tahan , doc pon keluar , then setengah jam mcmtu tiba rasa mcm ada benda nak keluar , jerit la doc2 mcm baby nak kelua ni , doc check bukaan dah 9cm dah rasa rambut baby dah , tapi dia tak kasi teran lagi , suruh tahan sikit , doc keluar je , saya terus teran 😂😂 tiba2 nurse masuk , saya cakaplaa mmng rasa nak terkeluar dh ni , nurse suruh teran nampak kepala baby sikit , nurse suruh teran sambil mengereng ,masa ni mmng kepala mmng nak kelua sgt dh , saya baring mcm biasa & teran , first2 teran tu betul , 2nd teran dah salah , dah kena marah , teran teran je dah keluar kepala , Alhamdullilah selamat dah baby , tiba2 nurse satu tu tanya kat nurse lagi satu tu , kau gunting ke , dia jawab ye , nasib tak rasa apa , & part dia jahit tu , okay laa , ada jugak rasa sakit tu . dah settle semua masuk wad balik dengan keadaan terhuyu hayang mcm org mabuk 😂

4y trước

Semoga dipermudahkan urusan bersalin

Saya 1st baby induce sbb placenta dh bengkak. X supply food to baby dah. Sye baca sume induce ambil masa untuk buka laluan tapi pengalaman saya lain. Masuk ubat kol 6 pagi. Lepas 5 minit dah start sakit krem krem pinggang and continuesly sakit sampai kol 8pagi tu doctor round doctor tyn sakit ke? Saya cume mampu angguk je. Bila doctor check laluan dh 8cm semua org kelam kabut tolak saya masuk labour room. Dorg pulak cakap kenape x bagi tahu. Kite ingat kan standard sakit mcm tu jadi menahan jela kt katil sorg sorg sambil beristifar. Masuk labour room 8.23am keluar baby. Alhamdullilah saya dipermudahkan. Huhuhu bagi saya sakit induce dengan normal contraction sama sakit je. Sbb 2nd baby normal tanpa induce tapi terus sakit yang x tertahan dr kol 2pagi sampai kol 8 pagi lebih jugak. At least induce kite dh bare in mind sakit tu akn anytime. Normal x expect tahu tahu sakit. Tu pon kite ingat false alarm. Siap kene marah pulak dengan husband bile gerak dia bangun pagi pagi ckp sakit perut 😞.

3y trước

Kite nasib baik tu dapat tahan sakit sndri tahu tahu dah almost full bukaan. Alhamdullilah samgat sangat

Ada utk my 1st baby... Saya last check up tu tiba2 darah tngi...so dctor suru induce.. Kena bg ubat yg masuk kat bawah.. Aftr 2 hours gtu mmg dah rasa mild contraction..mslhnya sakit makin kuat tp bukaan tu blum lagi.. So mmg ada time kena seluk tu dctor ada cuba tolong 'buka' bukaan tu bila contraction tu dtg... Sbb kira induce ni kn org ckp mcm kena paksa branak..hehe.. Tp last2 mybe sy pun 1st bby..teran..teran smpi penat sd..last2 kena vakum... 😅 antara normal dan induce sama ja bg saya sakitnya tp induce ada lebh cabar skit sbb blum masa tp sd kena pksa branak kn..hehe...itu utk saya la ar mumy... Xtau lg utk mumy2 lain..hehe....

Saya kena induce masa 38w5d sebab leaking air ketuban. Pukul 7pg induce. Pukul 1 Dr check bukaan baru 2cm. Sakit biasa2 je. Start pukul 3 dah sakit gilaaa. Tapi bukaan baru 4cm. Dh jerit2 mintak Czer😂😂. Dr cucuk pethidine. Tp sama je sakitnya. Pukul 5 gigil2 sakit baru 5cm tapi dh tolak labour room. Masuk je labour room terus bukaan penuh. Tapi tak pandai teran. Nafas x panjang. Asyik kena marah je. Last2 nurse dgn Dr naik atas katil tolak2 perut. Terus keluar baby pukul 7:30 malam. Org kata jahit tak sakit sebab contraction lagi sakit. Tp saya sakit je. Gigil2 peha😂😂

Sy pn induce sbb overdue da 40w 5d..Alhamdulillah..sakit x lame bukaan pn makin naik n naik..sy x pk sakit sy pk x sabar nk push baby je..masetu ank 1st excited x pk sakitnya mcmne..x putus bace doa..serah dri pkol 8 pg campak sana campak sini da malam pkol 8 lebih selamat lahirkn baby girl..syukur rase mudah cuma bab jait tu kena buka balik n jait lg..doc nampk ad sisa uri tertinggal..sabar jelaaa🙂

Saya. Bukaan 2cm dh contraction pon dh rsa. Tapi induce sebab baby dh teryak dlm perot. 11jam menanggung sakit dlm labour room walaupon bukaan CM tu lambat. Tapi alhamdulillah dpt jugak bersalin normal.

Saya induce last solution sbb bukaan 3 cm je. at last kena buat emergency czer sbb baby distress.