baby kuat muntah

ada tak ibu² pengalaman, baby 1 month kuat mengerang, after mengerang dia akan muak / muntah. perut tak kembung n tak nangis. cuma after susu akan keluar balik or after mengerang dia akan muntah tu je. ada tak yg baby mcm ni juga? apa ibu2 buat

3 Các câu trả lời

Mengerang tu mengerang mcm mana? Mengerang sakit ke apa? Muak/jeluak dgn muntah tu berbeza. Muak/jeluak tu mcm keluar susu sikit @ baki susu yg baby tak telan @ tak hadam. Muntah tu dlm amount yg banyak. Kadang2 sampai memancut atau sampai keluar ikut hidung baby. Kena tau yg ni sebab kalau bawak jumpa doc, doc akan tanya. Kalau baby setiap kali menyusu dia akan muak, ni sebenarnya biasa sebab perut dia tak matang lagi jadi tak hadam sepenuhnya. Kadang sebab susu tu dia tak habis telan ataupun boleh jadi dia terlebih minum. Kalau dia muntah, ni tak normal. Tanda2 bahaya kat baby dan puan kena cepat2 bawak baby pegi jumpa doc. Sy tau sebab sy 2 bulan duduk kat hospital jaga anak sy sejak lahir. Sy banyak tanya doc

saya pn xpasti sis. xprnah alami. tp saya rasa, lebih baik sis bawa baby ke hosp cepat

anak saya pun pernah kdg2 mcm ni, kenapa ye sis? sis ada jawapan ke?