Sakit semasa baby menghisap susu

Ada tak ibu2 alami masalah masa baby hisap susu,puting terasa sakit dan pedih? Kenapa ya? Nak kata salah cara saya tengok mulut baby betul2 telan puting tu..tp masa dia mula2 menghisap memang sakit cuma bila lama2 dia hisap sakit mulai kurang tapi hilang..

14 Các câu trả lời

Saya pun cm too masa dlam ward smnggu dudk dlam ward setiap 3 jam bgun susu kan bby mmg pedih sellu megadu kat kakak katil sebelah dia bg petua kat saya . Kalo pdeh ambik sket air susu kita too sapu keling puting . Saya cube buat alhamdulliah menjadi mmg xsaket dah kalo sket lagi buat lagi lepas bby susu laa ambik sket sapu keliling puting kita too . Bby saya dah 2 bulan lebih bby laki pullak mmg kuat susu dah xrasa sket pun bile dia hisap .saya cume bg tau pegalaman saya je 😊

2y trước

tq share pengalaman. bole sy cuba lps bersalin nt.

normal mommy smua ibu mengalami🤣🤣🤣sbp trlalu sering baby mnghisap kot...cya da nak dkt 3 minggu mlhirkn pun msi sakit kekadang...msa mula² ksi susu baby sakit nya smpai kluar air mata smpai buah puting susu cya nmpk mcm luka tpi lama² hilang dn bransur baik wlupun kkdng rasa sakit jga😄sabar ya mommy

baby ni x tgok pun bhgian Areola tu..dia main hisap aje..jdi puting kita tu akn sakit.. normal lah tu.. mmg akn amik masa..nti dh 3w sometg dah jdi normal..lps tu turn bb ada gigi pula..🤣 lagi parah.. kalau ada vaselin sapu je kat bahagian puting kalau sakit or melecet..

2y trước

😎🤣🤣🤣

ya..sis lama2 hilng jg tu rsa sakit..pling sakit bila bby tu tk hisap mnyusu air susu bdan brtmbah byk..lgi la sakit tu..kna blik2 bgi c baby mnyusu..lepas mnyusu kn dia..urut belakang c bby tu supya cndwa ..supya c bby tidur lena..tk kembung perut klau suda cndwa kn dia..

normal mommy untuk rasa cam pedih ngilu tu. mommy boleh letak nipple cream biar kurang pedih. macam saya pakai nipple cream brand madela.

mungkin lekapan baby salah that why puting awak sakit. lekapan yg betul pada areola bukan pada puting kita awak.

2y trước

mulut baby kecik kot..baru 3 hari..sbb saya dh cuba sumbat semua puting dlm mulut dia🤭

sama sis. lekapan dh btul. tp die mcm rse pedih perit skit kan masa mula2 tu je. lpstu hilang dah..

normal sis.. mmng sakit 🥲 tapi tahan je..bagi baby isap je lama2 nnti sembuh..

Kalau sakit sangat mungkin nipple crack. Cuba sapu susu badan dekat nipple.

Mmg mcm tu😁 normal, lepas tu susu akan laju masa tgah sakit baby sedut tu