Noriday Pil

Ada sesiapa pernah makan pil noriday.Sy baru bersalin bulan 5. KK bg pil ni tuk planning. Boleh share ke pengalaman korg yg penah guna perancang ni .

Noriday Pil
27 Các câu trả lời

ambil tp tak makan habis sbb tak bersama suami lg masa tu & sy opt for iucd. tp nurse bg je sbb that time appt iucd lama lg so takut teraccident kan, tu suruh makan pil. if puan nk teruskan pil ni, no prob. cuma lepas 6 bulan, kena tukar brand lain sbb noriday ni dos rendah. takut tak efektif sbb ada kes makan tak skip tp still pregnant. if nk guna perancang lain pun ok. tp kalau nak rancang sendiri, bgtahu nurse ya. supaya dia tak bg pil ni berterusan tp puan tak makan. pil ni subsidi, so kena bg kt org yg memerlukan. cuma kalau nk rancang sendiri, make sure buat double triple protection.

12mo trước

bersama luar waktu subur + suami pakai kondom + dah habis sesi cuci bersih2

Baru mkn papan ke dua.. Skrg tngah period.. Masa dlm pantang 60hari ade kluar darah bau pun mcm drh period 7hari jee kluar.. Tp waswas tuu dsrah period atau nifas sbb xde gap 15hari... Habis nifas pun 60hari ngam2.. Hari kee 64 dtg period.. Itu pun masih was2 darah apa.. Tanhe nurse dia ckp darah period dahh.. Memang ade rasa senggugut mcm selalu.. Bau darah pun darah period bkn darah nifas... Ubat nii ok jee dgn sy.. Alhamdulillah.. Susu pun xkacauu..

pglmn sy stkat ni sy mkn ok x gnggu pnyusuan berat bdn x naik.smpai 6bulan je.lpas tu kena tukar lain.lpas tukar tu sy dpt oralcon. pun ok pada sy x gnggu berat dan slera mkn tp susu bdn mula drop.lpas tu sy mls nak ambil kt kk sy beli luar je kt farmasi,tp tukar lain lak sy guna yasmin skrng pun ok pada sy x gnggu slera mkn dan Berat tp susu bdn kurang.Skrng anak mix fm.stakat ni berat bdn x naik la makin turun😅

So far ok ja saya ambil pil ni , dari anak 1 smpai ank no 3 , tak ganggu hormon tapi jgn skip la boleh terpregnant , tapi dah serik nk mkn pill dah lepas besalin ank no 4 ni plan nk pasang alat terus senang 5thun sekali sbb malas nk fikir ubat smua Kalau sis jenis pelupa better ambil cucuk dulu try ok tak , 3bulan sekali tpi kena dtg cucuk ontime lewat diorang tk cucuk dah kena cek upt dulu

1y trước

Tulah sy baru nk mencuba mkn ni . Tq ya untuk respon ☺️

ok jek sy mkn smpai anak 1y6m.. awal² tu je pening teruk sampai x keh buat kerja langsung.. anak pun x leh jaga smpai sruh suami balik dri kerja tgk anak.. ikut hormon rasanyaa.. tapi ok laa mkn yg ni berat x naik, makin trun ada la🤣🤣 skrg ni tgh pregnant anak no 2.. lps ni nk try perancang lain plak.. serik plak dgn pening teruk hari tu

penah. masa bersalin anak 1st. Utk 3bln pertama sy dpt noriday lps tu kne tukar pil yg lebih kuat which is Oralcon sbb bersalin czer. Walaupun pil diberi dan dimakan, sy tetap juga buat fizikal protection which is samada by kondom atau lps luar. After 6 months sy stop pil dan continue fizikal protection sampai cukup 2 tahun lebih

Saya bersalin bulan 6/2021 .... ambil perancang noriday nurse suggest cz saya BF...( sebelum ni regulon masa anak ptama) ... rupanya saya salah makan..... anak usia 5bulan ... saya mengandung lagi ... masa tu saya masih makan noriday... x tau yg saya pregnant...anak dah lahir bulan 5/2022...

klu syer set jam spaya blh ingat sblm tdr gitue jam 9 mlm . lps abis je ubat trus keesokkannya ambil lg .. dan sy dari bulan 2 sejak brsalin tiada lg datang haid . bulan depan nurse dah ganti ubat sebab baby dah 6 bulan next month

Saya ambil noriday ni lepas anak no 2. Nurse ade jugakla bgtau side effects dia. Saya dpt BP sbb makan ubat ni. Sampai lani kena makan ubat utk control tekanan darah 🙁 Baik awak ambil suntikkan je lagi bagus

sy amik noriday smpai anak nk 7 bln. ada la rase mual2 skit. tp xteruk sgt. mula2 je rase mcm tu.. ni baru tukar oralcon. baru mkn sebiji period kluar dh.. susu bdn pun still ok. alhamdulillah tak drop..