azan & iqamat

Ada ke bapa yg tak excited utk azan & iqamatkan anaknya ? Suami sy mualaf . Die cakap die tak tahu . Sy cube surug try die tak nak die kata bg kat yg lebih pandai .. azan @ iqamat sambil tengok buku tak salahkan . Sbb die kn masih proses belajar .. sy nak sngt die azan @ iqamatkan anak sy walaupun melalui video call .. sbb die tak balik sepanjang 9 bulan hamil pun di tak balik .. sebab kami jauh sngt . Antara negara . Nafka zahir tak pernah kurang , sentiasa bg tiap bulan . Nak lahirkan mmg lagi bnyk die bg .. tapi tu mcm tak pentg sy nk dari jauh pun die tetap azan @ iqamatkan ank sy . Tak pandai kn boleh tngok kertas tu . Cepat sangat menyerah.. sedih pulak rase 2minggu jer lagi nak smpai due nie .. sy tahu lidah die betul2 kaku . Kalo mualaf Malaysia selalu dgr azan , tapi die skli pun tak pernah dgr sblm thu islam . Dlu dgr la sbb sy ade bersama setiap kali masuk waktu solat bunyi azan . Nie sy dah xde dekat langsg die tak dgr . Suruh cube tak tahu . Minta doa semua semoga suami sy dilembutkan hati menerima islam sepenuhnya . Dan sy dipermudahkan kan bersalin .. dah bnyk kali rasa nak angkat kaki , atas nasihat sekeliling n org cakap sy akan dapat dosa bile tinggalkan die dalam keadaan tak tahu apa2 tentang islam . Kdg2 sy rase tak mampu .. lepas setahun juge lah baru dapat pujuk die tggalkan makanan haram . Tapi solat smpai skrg tak berjaya lagi .. al-fatihah pun gagap lagi . Xtahu nak ambil mase brpe lame . Takut sy yg tewas dulu .. die selalu mohon maaf dgn sy sbb tak dapat bljr , kdg2 sy tngok die yg rasa down dulu 'cakap tak boleh la ,susah la ' kalo smpai mati tak boleh mcm mne ?? Sy yg kena tanggung dosa die ke ?? Sy biase2 jer bukan ustazah , silap sy , sbb sy rase sndri tak mampu nk ajar die .

1 Trả lời

Slowly bimbing suami. Sentiasa hantar video yg ada surah2 /video solat/laungan azan/semua yg berkaitan tentang islam. Antara perempuan dan lelaki bila convert masuk muslim mmg bnyk beza. Lelaki perlu bimbingan yg cukup. Kena sentiasa ingatkan.. berbeza dgn perempuan mudah belajar. Jgn give up.