Speech Delay

Ada ka mommies dalam ni yg ada hadapi anak speech delay? And toddler yg blom pndai tunjuk apa yg dia nak? My second son baru 1y8m. Is it normal? 🙏🏻😭 #pleasehelp

11 Các câu trả lời

takat ni anak puan ada tak pandai sebut pnggil puan mama/ibu/ mak..or /ayah/ baba?? kalau ada means dia ok dan cuma puan perlu ajar dia bercakap sebut satu2.. mcm umur 1 tahun lebih nak msuk 2 tahun puan try tgk dkt buku dia tu berapa patah perkataan dia perlu tahu..mcm contoh kita kena repeat ckp dkt dia nak makan...minum .tidur...lapar.. susu.. emak..ayah..ajar dia basic dahulu .lepas tu bykkn aktiviti sensori mcm belikan dia buku atau mainan yg ada bunyi..blh di sentuh rasa texturenya..bljr tntng anggota bdn....atau puan blh try tgk dkt pinterest apa aktiviti diy blh buat tuk anak sensory touch...paling simple yg ada dkt rumah..ia mmg sgt2 berkesan tuk anak...mcm ank sy .sy bg dia main beras..sy warnakan beras kemudian nnti ambil mainan letak dlm beras bg dia seronok main...bila dia main tu kita sebut la ni apa...ke re ta....ke re ta.. tp mmg penatla nk ulang ayat sm tu byk kali...ank sy pn speech delay..skrng umur 3 tahun 4 bulan.. alhamdulillah isnin haritu discharge kes tuk speech delay...even tu baru pestime jumpa therapist..therapist kata bila tgk dia dh blh sebut bila tnya dh blh jwb...means dia ok...ikut perkembangan umurnya..sblm jumpa therapist yg spttnya bulan 11 ni..tp tarikh di cptkan ..sblm tu sy try train ank cara sy...cuma tula therapist kata ank sy berat bljrnya😅🙈✌🏻 sbb dh tahu sebut abc smpai z..kira one two three smpai 10 dgn alif ba ta smpai jim.. therapist kata tu berat tuk ank..umur cmtu bljr ttg sifat opposite mcm besar..lawannya kecil... tinggi rendah... tp kalau g kk..doc kk akn kata ank umo 3 tahun dah kena pndai abc..nk2 ank sy pnh lahir prem..smpai doc kk kata please terima hakikat anak puan mungkin autism...tu yg buat sy brsmgt nk ajar ank..mcm2 cara sy try .buatkan dia mainan diy..busy book dan sebagainya...alhamdulillah..apa sy cuba tu brhasil bg ransangan motor utk ank...in shaa Allah puan juga psti blh melakukannya....tp mcm skrng sy kena bykkn beli buku yg menarik...kreatif isi nya yg blh buat anak nk ttg sifat yg ada..ttg haiwan dan sebagainya..bg smgt tuk dia belajar susun ayat dan brckp trus bercakap...therapist kata nnti try ajar dia mcm sifat haiwan..contoh kucing ni kaki dia ada 4.. ada mata..ada hidung dan misai..telinga perut ekor..bulu dia lembut..cuba buat bunyi..macam mana bunyi kucing...jd try juga pd jnis binatang lain juga utk bantu ank bina ayat yg banyak dari semasa ke semasa... lepas tu dlu doc ada suggestkan sy bg mainan yg blh buat anak memulakan percakapan ..mcm patung ke ..mcm ank sy .sy buatkan doll house dan ada ahli keluarga patung nya. jd dia akan berbual dgn patung main2 nnti dia akan brdialog .mcm mana kita ckp dgn dia..even dia ckp hujung2 atau pelat .dia akan try kluarkan suara smsa bermain..tu pn bgus tuk ajar anak...sbb dgn ada aktviti mcmni dlm ms yg sm dpt meransang motor skills ank ...kalau nak bg ank tgk kartun bg dia tgk kartun yg brcakap . mcm ank sy dia suka tengok utube diana and roma..dr tgk tula dia bljr berkomunikasi..bila dia tgk budak2 bercakap... in shaa Allah puan pasti blh melakukannya ...jgn putus asa k..aja2 fightimm🔥✊🏻 disini sy sharekan link ig puan blh rujuk tuk lakukan aktiviti sensory tuk anak... https://www.instagram.com/p/CIU3KuQMWr2/?igshid=YmMyMTA2M2Y= selain dritu blh juga cri bahan di pinterest tuk dptkn idea apa aktiviti tuk bg anak happy dan bg dia brsmgt utk belajar berkomunikasi dgn kita..bila dia berjaya lakukan sesuatu..kita puji dia tepuk tgn tuk bg smgt...dari situ dia akan trus bersmngt tuk belajar...in shaa Allah. doa sy pd smua mommy yg ada mslh sm mcm ank sy. mg Allah pmudahkan segala urusan kalian. dan mg sntiasa kuat brsmgt tuk ajar anak..Allahuma aamiin Ya Mujib .jgn putus asa k ..stiap mslh psti ada jln penyelesaiannya. aja2 fightimm🔥✊🏻all mommy can do it✊🏻✊🏻✊🏻 note : oh ya ada tertinggal tips lg satu .mcm puan kata anak belum pandai tunjuk apa dia nak ..tuk yg ni puan try train dia ms dia nak pape tu .puan tanya sambil tunjuk awak nak ini ke...atau yang ni ..or yang ni ..smbil tu ambil tgn dia dan latih dia tnjuk dgn jari apa dia nak ..mcm dlu ank sy. sy try buat mcmtu ia sgt brhasil..siap remind dia nnti kalau nak pape bgtw dan tunjuk tw..kalau tak mana mak dan ayah nak tw awak nak apa...janji?? boleh? memula dia amik masa ..lelama bila dh jd kebiasaan..dia akan buat...dr apa dia belajar ..nnti abis2 dia akan tarik kita tnjuk apa dia nak..tu antra tips yg blh sy share bagaimana sy ajar anak tuk tnjuk apa dia nak..✊🏻🔥u can do it mommy .fightim

Sy ada ank speech delay,,umur 6th dia masih bubling,pndai pnggil mmy daddy dn lain2 tp bila bawa cerita dia bubling😂sy pnggil bahasa minion..sbb susah nk faham,sy yg ibu dia saja faham tp lepas sy sruh dia repeat balik apa dia nk cakap,,umur 7tahun bru dia lancar walaupun kdang2 dia pndai bubling balik,,umur 8thun hilang la bubling dia,,dn ank sy ni dia ada disleksia,,bulan january th depan dia punya app dengan klinik pediatrik,harap2 semua nya berjalan lancar lah,,ank kedua sy dia xda speech delay tp lidah dia pendek,,kalau bercakap dia mcm pelat,,but masih boleh faham lah,,ank ketiga umur 2yr ja lancar bercakap,,membebel ja kerja hahaha,,ibu jgn risau,,nnt bawa saja ank ibu tu pergi checkup nnt klinik akn bg surat refer ke pakar kanak2☺️

anak sy 1y8m baru bape patah je. mama papa nak cat kereta bird . kdg ada je tkeluar dia ckp tp xjelas sgt. tu pun masa check up 1y5m tu doktor ckp kena ada 50 patah 😅nurse lak cakap spatutnye normal je ank sy boleh ckp skit cmtu. nurse pun plik ngan doktor tu. tggu 2y lak la g klinik. ank sy kalau arahan dia faham. suruh buat apa2 smua dia tau. nak apa2 dia tunjuk. harap ank kita baik2 jelah

Macam anak sy exprem, sy sbg ibu riso jugak kalo anak ni lmbat bercakap.. selalu dok bersembg ngan dia, bg arahan yg senang faham kpd anak & selalu sebut perkataan2 baru kat anak melalui permainan..anak jugak ada appoinment ngan speech therapy..sehinggalah dah dischage sepenuhnya alhamdulillah.. bykkan bercakap ja ngan anak.. Insya Allah..

umur anak kita sama. ank sy pon takda satu words pon die ckp. arahan tak faham. kita ckp dgn die pon die buat taktau je. puas ajar die. die suka menjerit je. bln 11 ni ada kne jmpe doc kat kk nak tgk sama ada speech delay atau autism. moga anak kita baik2 saje ye sis. bkn tak usaha. tp ni bahagian kita nak mendidik mcm mana.

anak saya pon speech delay. xsure ada masalah lain ke ape. dan bulan 12 ni ada kelas dekat kk. kena bagithu nurse dekat kk mengenai permasalahan anak ye. anak saya 2 tahun sebulan baru panggil mama 😂 setelah sekian lama tunggu. tapi tu lah majoritynya gak boleh ckap lagi sebab masih ckp bahasa alien 🤣

Boleh rujuk kk. Kalau dia betul speechdelay nanti dr suggest buat terapi. Mcm anak sy start 2y on terapi skrg 2/6m dah ada byk perkembangan bercakap sikit sikit walau ada pelat pelat dna boleh faham arahan walaupun dia belum bercakap mcm kanak kanak biasa.

kena inform dgn nurse/dktor bila bklinik.. nnt diorang akan suggest apa perlu buat semua.. lagi awal buat terapi lagi senang nak handle.. klu lambat nnt makin tmbh teruk..

Saya anak anak syurga speech delay.. 5tahun..Alhamdulillah sejak masuk tadika ada Word dah tp x selancar kanak2 lain..

sepatotnya dia boleh tunjuk apa dia nak