Baby nak masuk 6 bulan

Ada ibu2 yg baby dah masuk 6 bulan? Boleh share persiapan baby masuk 6 bulan? 1. Selalunya Awal2 baby makan bubur kosong je kan. 2. Brpa hari baby mkn bubur 3.Berapa kali dlm sehari? #pleasehelp #firstbaby #ingintahu #seriusnanya #firstmom

2 Các câu trả lời

Hi, Puan. 👋 Saya jawab dalam bentuk nombor ya. 1. Ya. 2. Buat 4 days rules. After 4 days makan bubur, saya perkenalkan pula dengan fruit/ vege puree. Masih lagi ikut 4 days rules. Tujuan 4 days rules ialah untuk kesan jika baby ada sebarang tindak balas alergi terhadap makanan tersebut. Once dah pass 4 days rules, dah boleh mix together. Contoh bubur+brocolli. Bubur+carrot kurang sesuai sebab both are carbo. Puan perlu seimbangkan food baby. 3. Untuk permulaan 2x sehari dah cukup. Boleh pilih nak breakfast/lunch, atau lunch/dinner, atau breakfast/dinner. Sewaktu usia baby 7 bulan. Saya dah start 3x sehari. Menginjak ke 8 bulan, 3x heavy meal 1x snack. Jadual makan ini terpulang pada Puan. Saya cuma memberi contoh. Semoga membantu 🌹

1.ya 2.buat 4day rule 3.2 kali ok dah..time tghari dgn malam