Assalamualaikum nak tanya kat group ni..bape bulan ye baby boleh tindik..anak sy da 4 bulan..

Ada apa apa tak kesan bila lepas tindik macm demam atau telinga berdarah?

20 Các câu trả lời

tunggu dah besar jelah sis nanti nyesal macam saya dok dengar kata orang. mak mertua asyik suruh tindik telinga anak saya padahal baru 8 bulan. nangis teruk anak saya kat kedai emas tu. balik dari kedai emas tu, mak mertua terus tukar subang kat telinga anak dengan subang design lain lepastu sebulan macam tu telinga dia berdarah sebab design subang tu bentuk bintang jadi tajam tercucuk kat telinga dia. terus saya cabut dan tak kasi pakai subang sampai sekarang. lubang tindik tu pun dah tutup kira membazir jugalah tapi saya tak kesah. saya nak tunggu anak saya betul betul ready baru saya tindik.

2y trước

samaa. mak mertua sruh tindik masa tu anak masih baby tp suami saya berkeras tak bg sbb tak penting. jawapan suami simple je "sok dh besar pakai tudung gak. takde faedah tindik2" 😂 mula2 mak mertua slalu gak dok sruh2 tindik. tak dilayan lama2 dia senyap laa.

Kenapa perlu tindik waktu baby? What’s the real reason? Atau aesthetic semata mata? Baby taktau sakit atau tidak, ada possibility baby tarik subang, main telinga, tak ke seriau? Material subang tak sesuai dgn baby, telinga merah merah nanti, subang kena selalu cuci, kalau tidak berdaki, telinga berbau etc etc And ada possibility dia mmg allergic and sampai besar allergic pun ada juga ☺️

hi mommy. anak saya sendiri saya bawa tindik masa umur 9 bulan sebab ramai yang nampak anak saya macam baby boy padahal pakai baju gigirl dah. saya tindik anak dekat Lovisa. anak nangis sekejap sgt mungkin sakit + terkejut then dah diam. balik rumah spray air yang memang Lovisa dah bagi. cepat sembuh.

uiii br 4 bulan . anak sy umur 5y br tindik . itu pun dia yg nk . kalau ikut sy , blm lg la walaupun 5 tahun . kalau sis nk buat juga , sis Kena rajin pusing2 kan earrings tu supaya x melekat . sbb byk Kes , mak sibuk nk tindik anak tp x rajin .. earrings tu kalau melekat blh bernanah ..

better fikir banyak kali untuk tindik sis, sbb sy bace pos org kesian kt baby kdg die sakit die xblh nk bgtau,sis pikir2 dlu sis yg mne lg baik. sbb byk risiko. kalau die dh besar senang die blh bgtau sakit ke cmne hehhe pndapat sy lh.

better tggu besar siket..klau umo cam bb tu penjagaan kena lbh siket..lps mnd kne keringkan takut air lekat kt subang blh berbau.kena cek hari2 kdg bile bb tido telinga tertindih n blh jd bengkak n nanah.sbb ade pengalaman..so sy cabut n tutup sendiri..besar baru tindik blk

baby taktau pun cantik or comel tu mcm mana. kita ni ja ibu ayah yg terapkan dlm diri mereka apa tu cantik,apa itu comel. cer tanya diri sendiri, utk apa ye aku nak hias anak seawal ni? aku nak puaskan hati siapa? aku nak org puji aku ke?

hurm. sy kalau ada baby girl,tindik telinga tu,better dia dh besar lah. dlm 6/7 tahun. sy dlu mcm tu jgk. darjah 1 bru tindik. kecik2,takot nnti bernanah la apa la. kita pon mesti nk pkaikan subang. tkot xsesuai je

2 3 bulan pun dah ada yang tindik telinga ok je inshaAllah. Anak sy tindik time umur 2 tahun sbb tergendala pkp haritu kan. Minta kedai tu letak ubat kebas banyak sikit, inshaAllah xda apa.

Jgn la.. Kecian nanti bengkak n bernanah. Tunggu la die besar dah datang bulan. Byk kes mcm ni kt klinik sy kerja sampai berdarah2..telinga nk membesar, xboleh nk cabut subang tu.