Inginkan pencerahan.. tolong bantu.

6/9/22 haritu sy kene minum air gula yg pertama, harini 14/9/22 baru dapat keputusan. Misi call cakap sy gdm.. Pastu bila misi explain, mcm 1 complicated pula bila seorg ibu yg ada gdm & bekerja ni.. sbb kene g kk pantau gula & darah. Sbb kene apply byk cuti, kan tak pasal² kene diberhentikan pula. 😅 Rasa menyesal mula terdetik dlm hati.. (bukan menyesal sbb mengandung tapi menyesal sbb tak jaga pemakanan sblom minum air gula). Persoalan sy sekarang, kalau sy mula diet kawal pemakanan sy.. adakah gdm tu akan hilang? Ke gdm ni akan terus menghantui sy sehingga bersalin nanti? Ada cara apa² tak yg boleh di suggestkan? #pleasehelp #seriusnanya #firstbaby #firstmom

6 Các câu trả lời

gdm ni akan kekal sampai bersalin. awak akan kena buat bsp sampai bersalin. nak senang awk boleh tanya misi boleh tak kalau nak guna glukometer sendiri. macam saya detect gdm waktu 30minggu, so misi tahu saya bekerja susah kalau cuti banyak. so misi benarkan beli glukometer sendiri dan bawak ke klinik utk compare dulu bacaan dgn glukometer dekat klinik. Kalau ok, kita boleh buat bsp sendiri dan snap gambar result tunjuk dekat misi masa hari bsp. Selalunya kalau harini bsp, esoknya akan ada review bsp oleh doktor. saya punya review bsp melalui call sahaja. Awak cuba la tanya misi

2y trước

ya betul. masa 1st time nak buat bsp, misi akan suruh datang klinik dulu. masatu awak bawak lah glukometer sendiri boleh compare dgn klinik punya. nanti next bsp, awk boleh buat dekat office je. senang tak perlu cuti

sy advice beli glucometer sendiri,boleh buat dkt ofis.. bsp ni buat ikut result sis cmne,kalau ok sebulan sekali je then esoknya doc kk review..ada yang 2mgu sekali,ade yg 1mgu sekali depends pd result..xsusah pun sebenarnya,kawal pemakanan pun bagus actually..sy pun gdm on diet,buat sendiri..yg besnya dpt kawal makan,berat pun naik xbyk..sy rasa cergas berbanding previous pregnancy sy..

2y trước

setuju..sy beli kt farmasi..pastu bwk g klinik..nurse nk tgk bacaan accurate tak dgn glucometer kt klinik..kalo sama, nurse bg je buat kt umah sendiri..sy 2x mgandung, 2x gdm on dc 😊

Sy misi suruh beli mesin check bsp kat rumah. Buat tiap 2 minggu dan kk akan call tiap 2 minggu utk check bacaan. Tp tiap bulan kena gi kk jugak lah utk checkup mcm biasa. Jd tak payah ambik cuti bnyk2.

Kalau berkerja, boleh ambil timeslip. Macam saya, saya ambil time slip. Tapi apa2 consult dgn hr utk timeslip tu. Part gdm saya tak dapat bantu, sbb once sangkut gdm, bsp sampai bersalin kena pantau.

2y trước

terima kasih perkongsiannya.. 💕

gdm akn kekal sampai bersalin. buat bsp tu boleh beli glucose meter. buat sendiri je, xyah ulang alik kk. nnti masa checkup bru doc review bacaan bsp.

2y trước

bsp depends on org. kalau bacaan tinggi je tiap kali amek, mmg kena buat tiap hari. mcm saya sebulan sekali je. sbb bsp normal. gdm kekal sampai bersalin. nnti 6w after bersalin kena mnum air gula sekali lagi, nk tgok sama ada terus lekat kencing manis or masa mengandung je ade.

lambat jugak ye dpt result. saya minum 12/9. tak tahu mcm mne keputusan

2y trước

normal sis..