Sy nak tanya Klau orng bersalin 36weks baby Prem tau cukup bulan iye..36weks 9bln kan..ke salah😅

23 Các câu trả lời

Kalau 36 weeks, baby preterm. If 37 above tu kira ok. 37+ weeks is 7 months. 38+ weeks 8 months. 9 months is 39 w and so on. Pengiraannya week tu bukan macam kita darab biasa, sebulan ada 4 weeks. 😬😬😬 Doktor akan tentukan usia kandungan awk based on baby’s growth and development and also pengiraan hari. Nak tengok tally ke tak usia kandungan n baby development i.e ukuran kepala fetus, saiz tulang kaki.

2y trước

Eh sorry. Terkeliru pulak. Urat banyak putus. Terima kasih betulkan 😬

Hi. My mom kerja inside LR & of course baby 36 ni kira prem sebabnya takut lungs dia tak fully function. Tak kira la berat okay ke tak, as long semua function, takda problem. Dia jadi hal bila lungs dia tak function 100% & nanti kena cucuk dexa pulak. 37 weeks is safe for most of pregnancy.

alhamdulillah..akk lhir ank prtama 36 mmggu Bert 2.3kg..xde msuk kt NICU..lps bersalin sbuh ptg tu dh bole blik Dan xde jaundice..skrg ank akk dh 20 thun..Ms tu zmn 2003..zmn skrg BBY kurg 2.5 kg tngok kdaan kdg kna tahn wad..jnji bby siht xde ape² masalh..

2y trước

sakit tu bersalin pksa..dlu GN skrg dh lain..xsme..dlu kuning budk bcaan 12 je dh kna msuk wad..skrg 12 xmsuk wad lgi..Lau 15 bcaan Bru msuk wad..so Bert bby Lau bwh 2.5 kg dh Kira Ada kes nt..

36 week tu dikira late preterm, masih dikira premature la..tapi kalo berat melebihi 2kg & keadaan baby okey serta skor apgar okey..baby xmasuk kat nicu

2y trước

Aamiin semoga dipermudahkan

oh yeke..1st baby sy lahir 36w6d..tapi doc tak kata pramatang. Tapi Alhamdulillah lahir 2.9kg..emergency caesar masa tu..bukaan tak ada langsung..tapi baby masuk Nicu sbb sy ada GDM masa tu

37w adalah tempoh matang minima. 36w masih consider pra matang cuma selalunya kalau baby lebih 2kg dan sihat dia akan ok2 je tak perlu masuk nicu ke apa

2y trước

betul tu awak...tapi Dr tak fhm MCM tu 21 NIE sy kena jumpa Dr pakar...scan berat baby takot baby kecik lagi...doa kan baby sy sihat iye sis🥰

dia 37week baru cukup. sbb doktor mintak saya induce genap 37week. doktor kata baru cukup bulan, dan berat baby mesti 2.20kg keatas kalau bawah baby kene masuk nicu.

boleh tolong tak awak sye bru prgnan mksud dri kiraan last period tu mksd nya hari pertama period ke atau last period atau last period dri bulan

2y trước

bulan ke berapa last period.. dan tarikh hari pertama period bulan tu

Saya 2 kali bersalin dalam 36 week tepat tapi so far alhamdulillah baby cecah berat 2.9 dan 3.36 kg. Itu pun sebab ada masalah sakit pelvic bone

kira prem border, sy mase bersalin 2020, 36w 2d, doc kira prem border, tp bert bby 2.79kg, now tgh preggy 2nd bby, dud bln 8 insya Allah ☺️

2y trước

wah syok nya dgr baby bdn semngt2 sy ank semua kecik2...harap2 yg NIE atas lh dari kakak n Abg dia🤭