time makan ubat

3 ubat ni sepatutnya bila masa yang sesuai diambil. . sebab nurse suruh saya makan waktu pagi masa perut kosong. . lepas saya makan ubat saya tak boleh makan apa2. . kalau makan , mesti muntah. . sedangkan saya tak ada alahan apa?. . pening laa macam nii?

time makan ubat
90 Các câu trả lời

sy makan waktu bangun pagi. terus makan. kalau miss, sy makan before tidur. dulu dpt 4 serangkai. lps berat naik mendadak, nurse bagi folic acis, iron tablet n vitamin c. berat okey balik and maintain sampai skrg

Setahu saya ubat yg iron table untk tmbh hb tue,, wktu pgi. Klau sya msuk ank ke 3 nie,, bngun pagi sblum srpan mnum air segelas lpas tue mkan ubat nie dgn air sirap atau jus,, lpas 1 jam bru lh sya srpan.

Sy mkn sblum tido. iron tablet tu sbnrnye.yg buat sy loya.. biasanya sy mkn dgn air sikit je.. x byk.. klu minum byk eiyy.. then bila rase loya ,,sy cepat2 bgun then berjln utk hilangkn rse loya

iron tablet sy mkn pas solat subuh biasenye, b complex dgn folic acid pas breakfast..tp skrg x mkn dh ubat2 ni, tukar kpd iberet plak...hb low..dh mkn iron 4 bjik sehari pun x naik2 jugak..😆

Sya amik smua ubat2 tu sblom td & iron tablet tu lakk nurse suggest mkn 2 bj utk tmbah hb, alhamdulillah skrg hb sya dr 10.8 msa buka buku merah skrg dh 13 pd usia kandungan 35 mnggu😉

nurse saya suggest makan waktu nak tidur. setengah jam lepas makan atau minum susu. sbb makan ubat ni minum dgn air suam sahaja. minum dgn susu atau jus mengurangkan penyerapan

Doc yg check saya suruh makan waktu malam sebelum tidur sis..Alhamdulillah okey je tak muntah..cuma sekarang dah tukar maltofer lagi sedap😊 Semoga sis dan baby sihat🥰

bnyk jgk ubat sis dpt . Sy hnya dpt obimin je. Nk beli dkt farmasi nurse x bgi . sy nk tambah kalsium sbb sy kurng minum susu . Tpi dia ckp kena minum susu nk dptkn kalsium

samalah time first preggy tu tak tahu jadi memang saya mkn ubat sblom mkn nasi trus rasa loya and pening..mil saya cakap makan ubat tu lepas mkn nasi baru okey tkde loya

iron tablet tu makan sejam sebelun breakfast dengan air oren or sunquick yg ni elok untuk elakkan rasa nak muntah, lagi 2 tu makan 1jam lepas lunch. itu cara saya. hehe