Boleh ke minum 100plus?

2nd pregnancy ni alahan memang teruk... air masak pon boleh jadi punca muntah. Boleh tak 11weeks minum 100plus.... adehhh buntu... #teamrayahospital #bantusharing #pleasehelp

15 Các câu trả lời

hahaha sma la sis dlu pn mcmtu 😂 smpai kena warded sbb dehidrasi .. tu pn dah masuk 4 bulan usia kandungan .. kes xtahan dgn alahan minta doctor tahan wad je .. then lps² tu mmg selera mkn naik n bleh mkn anything je .. tp sya xminum 100 plus sbb dia minuman isotonik n ada gas so sya minum air Sunquick or jus oren .. haa mcmtu jelah .. sbb dlu asal minum air kosong je auto kluar smua balik .. 😂 tp sya amalkan cara minuman Sunnah, teguk 3x je sbb xnak bdn dehidrasi lg .. setiap tegukkan, mulakan dgn bismillah n dah telan say alhamdulillah .. mcm tu jugak di tegukkan yg kedua n ketiga .. alhamdulillah okay ja xmuntah² dah .. stiap stgh jam minum air .. tp xsuka minum air kosong biasa .. kna yg sejuk2 bru sedap kt tekak 😂 sbb ada thyroid kann jd bdn always rsa panas .. even kna kipas mcm helikopter pn relax je .. 😆 tu pn bleh berpeluh lg ..

2y trước

haritu berbotol juga la ambil sebab nak drive jauh... dah balik sarang.. p beli cebiōn vitamin tu.. alhamdulillah.. minum air masak pon ok.. sebab nak makan ubat kan.. 🤣🤣

Boleh je. Sy minum coke banyak masa first trimester sbb alahn teruk. Air coke jer boleh masuk. Yg lain2 memang xleh. 2nd trimester ay cuba x minum dah sbb gdm on diet. 3rd trimester ni sy minum sikit tp sy pantau bsp la asalkan bsp normal sy minum sikit2 jugak.

2y trước

Sbb tu kena pantau bsp. Sbb badan masing2 reaksi mungkin berbeza.

sy prnh try minom mne mule2 pregnant dlu sbb alahan terok..bru 2 teguk rse menyucuk2 kt perot..tros stop sbb takut..smpai skrg dh 31 weeks xprnh skali pon minom air bergas even 100plus..

blh je tp sikit2 je . sbb sy awal2 kndungn mmg sy elakkan. msuk third trimester bru sy start mnum . tp xla sllu . makan meggie pun bru skali makan tp dh kene mrh dgn mk sy😆 .

2y trước

ye la.. mak² banyak pantangnya

Minum je sis, tp jgn smpai habis satu botol skli minum, minum sikit2 apa pom mulakan dgn bismillah doa biar tk de apa2 effect utk kandungan. Try minum air kelapa juga

2y trước

baik.. nanti grab air kelapa..

beli 100 plus yg zero.. takde gas kan ada jual.. yg tu selamat 😊 sbb sy tanya doktor.. doktor ckp jgn minum yg bergas.. tp kalau yg zero tu takpe

try minum "100plus active" sis.. yg active ni Non-Carbonate, x de gas.. sy mula2 preggy mmg minum yg ni je sbb air kosong pun x leh masuk.. doctor suggest

2y trước

memang minum yang xtive punya

Boleh minum, sy dr suggest minum 100 plus awal2 pregnant haritu sbb asik muntah jea badan lesu, tapi dia kata kena buang gas 100 plus tu dulu..

2y trước

alhamdulillah . nasib la boleh... takut juga sebab minuman isotonik kan.. takut baby besor je..

saya kerap minum, mengamdung ni suka betul 100plus. takleh tinggal, tapi nak due ni saya stop jap,gigil jgk la haha

2y trước

uish.. sampai menggigil?

Sy masa kerap muntah dlu badan dehydrated , sy mnum jugak 2 teguk bg ada tenaga. Jgn hbskan sbotol.

2y trước

masa dalam perjalanan balik kg.. 2 botol juga 😅😅