Boleh ke puasa??

24 weeks boleh puasa ke??ade effect ke kt baby kalau puasa??#firstmom #firstbaby #ingintahu #bantusharing

5 Các câu trả lời

insyallah sis baca niat dan cuba je.. tpi jgn memaksa kalau rasa tak boleh tahan atau rasa mcm baby kurang aktif dari biasa.. islam itu mudah.. semuanya dah dipermudahkan utk ibu² mengandung.. kdg² kita rasa kita boleh je nk puasa, tpi kita lupa ada baby yg tgh membesar dlm perut kita. itu adalah tggjawab yg amat besar.. doktor pun pesan, xpyh nak puasa.. jgn sbb malas nak ganti puasa, kesihatan baby jadi berisiko pulak kan.. bukan hari² kita scan, bukan hari² kita dgr heartbeat dia.. kes anak meninggal dlm perut time bulan ramadhan amat la ramai, nauzibillah semoga dijauhkan.. saya tahun ni tak puasa langsung sis, insyallah dipanjangkan umur sy akan ganti puasa dan byr fidyah spt yg diwajibkan 😊

1y trước

setuju

puasa ni wajib walaupun untuk yg mengandung. tapi ada hukum HARUS berbuka kalau puasa tu bagi mudarat pada ibu mengandung atau pada baby. rujuk doktor untuk tahu tahap kesihatan ok tak nak puasa. kalau mmg takde masalah kesihatan, kena puasa. tak larat, nak pitam, mual muntah dan sebagainya, berbuka lah walaupun baru 9am. yg penting niat puasa tu wajib. nnt ganti dan bayar fidyah je

1y trước

terima kasih😊

Saya cuba berpuasa utk hari pertama tapi baby dah tak gerak start tengahari, walaupun saya kuat tak lapar & dahaga. Terus makan & dia pun active gerak gerak. Bila inform nurse, nurse pun tak sarankan berpuasa sbb dia kata berdosa kalau kita berpuasa tapi memudaratkan diri & bayi dalam kandungan

1y trước

Berbuka je kalau dah risau. Sbb baby duduk dalam, kita tak nampak. Jangan peduli cakap org sekeliling judge kita tak puasa. Jadi apa apa nanti bukan diaorang yg tanggung

Alhamdulillah anak first and skrg preggy anak kedua sy puasa je sis baby sehat aktif gerak dlm rahim..

sy 27week puasa okey je,baby pun sentiasa gerak sebab lpar kot.. kalau baby ada gerak jgn risau boleh je puasa..

1y trước

thankyou😊