INDUCE OR HOW?

2 minggu lepas check up di hospital (yg kita nak bersalin), doctor terus bagi tarikh utk admit and proceed with IOL term (induce). Tarikh doctor bagi tu adalah sehari sebelum EDD. (Seminggu lagi dari harini). Saya macam clueless & tak berapa faham, kenapa tak tunggu contraction saja kan. Adakah sebab kepala baby dah engage? Ada ke kat sini doctor or nurse yang boleh terangkan dari segi pemahaman selain medical term 😂 Sepanjang mengandung ni kandungan okay, saya pun takda masalah apa-apa. Semua clear & normal.

1 Trả lời

Ngam lah tu sehari sebelum EDD. Nanti ke PAC, doktor akan buat penilaian sblm masuk wad/ ke LR. Mudahan selamat bersalin.