Pantang hari ke 26

Yeay hari ni hari ke 26 pantang. Tak sabar nak habis pantang. Hahaha tak stresss pun tapi bosan duduk rumah ja. Hahahaa luka czer pun dah kering alhamdulillah cuma rahim macam belum kecut lagi. Masa pregnant haritu susah hati juga takut berat susah turun, tapi mak cakap masa pantang berat boleh turun cepat. Rupanya betul, memang cepat turun berat. Berat sebelum pregnant 65kg Berat masa pregnant 78kg Sekarang pantang 26 hari berat 60kg Total dah turun 18kg. Saya target lepas pantang dapat berat 55kg hehe... Time pantang kena happy2 ja tak boleh stresss2. Tapi Perut buncit lagi sikit, macam mana nak cepat kempis? Tak berani lagi pakai bengkung or barut.

2 Các câu trả lời

rahim tu dah kecut dah tu, kan masa checkup kat kk nurse akan ukur perut lepas bersalin. perut buncit lepas czer tu normal sis. nanti bila dah takde sakit kat luka czer tu, awak try slow slow pakai bengkung.

1y trước

okey terima kasih sis. tula tak sabar nak pakai bengkung sebab perut buncit sikit tak selesa tengok hahaha

bersalin czer makan mcm biasa juga ke atau ikut pantang? nak tahu je.. sbb saya pon czer juga, baru je bersalin..

1y trước

makan berpantang juga sis. saya seminggu pertama makan bubur nasi dengan ikan dan sup sayur sebab takut sembelit. kalau sembelit teruk boleh terbuka luka czer. lepas minggu kedua saya makan nasi, ikan bakar dengan sup sayur. sayur kena makan utk nak mudah berak tapi kangkung tak boleh sebab sejuk. nanti sis boleh google sayur yg sejuk sis avoid makan okey takut kancing gigi. boleh makan ikan dengan ayam. tapi macam saya haritu doktor ckap makan ikan dulu, hujung2 dah 25 hari baru makan ayam, takut gatal dekat tempat luka. so far luka saya cepat kering and tak gatal2. ikan bakar tu pun, letak kunyit sikit je dgn black pepper. kalau baby tgh kuning, jgn letak lada hitam lagi ya. paling penting, sis kena makan buah oren sebiji setiap hari. vitamin c bagus nak cepatkan lega luka czer. selamat berpantang sis♥♥♥ jangan stress2 minum air banyak ya.