Tertekan walaupun kt rumah sendiri

Usia kandungan baru 4 bulan tapi sy penat setiap hari bangun pagi sy y masak sarapan mkn petang mkn mlm.. Y buat sy stres ipar2 nk biras2 sy menumpang duk rumah sy .. Sy y perlu masak .. Kalo sy bia singki penuh dgn pingan mangkok sampai tersumbat.. Jenis sy suka kebersihan.. Ipar2 gn bini2 dye smue bangun pkol 2 petang paling awal bangun 1 petang bangun makan pingan tingal .. Kdg tiap hari sy nangis sy stres sy rase nk marah sy penat.. Sy risau jejas kandungan sy.. Rumah atas nama sy kenderaan kerja y diorang tumpang semua nama sy.. Eletrik sebulan 200+ brg mkn smue sy tanggung.. Sy nk privasi nk tenang sbb tu sy buat rumah sendiri kt kg.. Dulu dorg tk suka sy bile sy ckp sy nk duk kg dorg ckp sy miskin duk kg tk hidup.. Skrg smue tumpang rumah sy. Dorg tk pnh tlg buat kje umh.. Mkn ambik je .. Buah2 jus2 untuk kandungan sy pon habis .. Sy tk pnh mntk duit suami smue duit sendiri. .. Sy ade bela kucing buta cacat bisu 10 eko y org buang tp tkde la sy stres bela haiwan.. Bila manusia sy rase nk lari rumah je.. Bile sy menangis je kucing2 sy sllu datang kt sy wlopon dorg buta tk tahu sy nangis tp dorg mcm pujuk sy. . Tu je y buat sy tenang.. Sy nk bgthu suami y sy penat stres tp sy jaga hati suami.. Tk nk dye gaduh adk beradik.. Tp sy cuma nk dduk rumah sendiri y mmng untuk fmly sy sendiri.. #firstbaby #firstmom

11 Các câu trả lời

Awak, boleh tak awak try buat hal sendiri je. Tak payah masak tuk dorang, awak masak tuk diri sendiri je. Kemas barang awak je, lepas tu awak lepak2 je dalam bilik sendiri ke ruang tamu ke. Janji ada phone & internet, awak layan je tengok movie korea ke apa ke. Enjoy je dgn life awak, jangan hiraukan dorang. Anggap je dorang tak wujud. . Lepas tu awak try je cakap kat dorang, minta tolong cara baik kalau nampak ada pinggan kat sinki, awak tak payah basuh, awak basuh yang awak guna ja. awak panggil je dorang. Cakap nanti pinggan tu basuh tau. Kalau dorang suruh awak, awak cakap je sambil gelak ah takda2 basuh sendiri. Kalau dah lama sangat tp dorang tak basuh jugak, awak panggil je lagi. Eh gi basuh pinggan tu, akak nak guna sinki ni. Awak kena jadi malas, rajin tuk diri sendiri & suami ja kalau tak nak orang lain pijak kepala awak. Pandai2 la dorang nak hidup, jangan layan sangat kerenah dorang tu. Awak buat muka slumber ja, abaikan dorang.

2y trước

ruang tamu rumah sy dah jd port dorg.. dulu sy sllu tgk cite .. sy sejak preg bangun pagi semata nk tgk karton kt TV.. skrg tk Bole sentuh TV dorg lepak situ ramai2.. port sy boleh bilik n kt rumah kucing sy je..

klau sy..sy pentingkan jgk perasaan sy sendiri..sbb bile kite simpan blh jd stress n dendam.. hidup pn x happy.x Salah pn awk bgtau suami awk n suruh dieorg tlg tolak ansur dlm umah..tlg masak..kemas..basuh pinggang.sampai bile awk nk idup mcm tu..galas biawak hidup.kdg kite nk bt baik pn kne bertempat.jgn smpai org pijak n ambik kesempatan.awk pn kne jage diri n kandungan.sbb sy dah rse mcm awk rase..beza duk umh mertua.bgn pg kemas umh.. tghri masak kt ipar2.. pinggang berlonggok..mak mertua x Kate ape kt ank2 die..seolah2 sy org gaji..x bt kerja tarik muke.lame2 sy stress n jd dendam..prasan benci n x ikhlas.tp sy luahkan ape y terpendam pd suami..die x terasa pn.ikutkan suami awk blh tgk je ape dieorg bt pd awk..dielh y kne tegur..xblh org sesuka ati ambik kesempatan..die ptt melindungi..bkn bebankan awk

2y trước

sy jenis suka bdikari n suka rumah sendiri bkn rumah mertua atau fmly sy.. ape2 sy suke buat sendiri.. sy sllu mengalah.. dorg klo masak Megi mlm sy bgun pagi penuh singki lps tu klo sy lambat cuci singki tu dorg basuh muka ludah kt dlm singki y penuh pingan.. sy tk suke.. tandas ade bkn 1 .. masing2 bawak badan je.. dari brg penjagaan pribadi mcm mandian ke ubat gg Bruss gg ke tk ade BWk smue ambik y sy.. time bini2 dorg priod je pad buang cm tu.. sy sendri tk pnh buang mcm tu kt blik air.. bile kite baik diam sllu org ambik kksmpatan sy bkn tkde perasaan mrh atau bukak mulut sbb bile sy bukak mulut lg teruk sy mmng kata habis2 itu sy diam.. n bile sy stres tgn sy ketar.. sy tkot terpukul org.. sbb tu sy sllu nangis jauh2 kt belakang rumah mase tu la ank2 bulus y sy bela dorg cari sy teman sy ... sy penah t pikir nk terjun Sungai sbb kwsn sy dekat sungai Pahang..

ya allah sis.. try sis cakap dgn suami sis tak tahan dgn adanya ipar.. sy skrg pun tinggal dgn mertua.. walaupun ipar baik dgn mertua baik.. sy bagi tau awal kat dia.. sy nak kalau ada rumh nnti ..kitorang je kat rumh tu.. takda yg menumpang.. sy pun jenis yg suka tengok brg kemas..tak suka yg bersepah..mmng membebel la.. .baik sis bincang elok² dgn suami.. bagi dia faham.. sy pun 4 bulan gak.. mertua dgn ipar jenis tak ambil kisah sngt.. buat je hal sendiri😬.. klau sy tu sis.. memng sy bebel dah.. tak kira ipar ke ape..

2y trước

dorg tu mcm begantung gn abg dorg tanpa sedar rumah kenderaan semua nama sy .. tandas muka sy la hari2 kene cuci sbb masing2 tingal jongkong emas.. kdg penat nk menunduk perot sakit mcm kram.. sy sejukkan hati sy bila tgk kucing2 sy sllu teman sy pegi mana2.. cukup haiwan je y paham perasaan sy.. Mk mertua hari2 col mntk duit nk byr sewa rumah n api air rumah dye tk ukur baju di badan rumah banglo tp mntk gn menantu y dulu dihina miskin sampai nk bomoh Pisahkan sy suami isteri .. kalau ikot btol agama iye syurga tapak kaki ibu tapi dalam bb taat bukan bb nafkah sampai tk pikir menantu ni mengandung perlu duit jugak..

Klau sy mmg xbnarkan ssiapa pun tnggl rumah sy. Klau nak stay 2/3 hari ok lg tp klau tnggl trus mmg tak laa. Kdg kita ni jgn lemah sgt. Kna fkir diri sndiri n anak dlm kndungan juga. Klau sis meluah kat sini tp takda apa2 tindakan apapun xjd sis. Klau sy xkesah drg nak gduh ke apa. Rumah tu hak sy. Pndai2 laa drg bina khidupan sndiri. Klau asyik nak jaga hati org lain je mksudnya kita biarkan hdup kita dikontrol oleh org lain. Slagi sis xbertindak smpai tua laa mcm tu

2y trước

sy dah talk gn suami tp suami lebih kn adk beradik

cadangan saya la.. kalau awak nak masak.. awak masak utk awak dan suami.. lepas masak simpan je dlm bilik😬.. beli peti ais kecik ke dlm bilik tu..takyah bagi muka sngt wak.. duit sendiri habiskan utk diri sendiri je.. biar dorang rasa .. sibuk hal sendiri je..nk beli mknan ke simpan dlm bilik.. sy mcm tu😅.. sbb sy tak suka kongsi..

dh knp pulak ipar2 smua menumpang ddk rmh awk sis?.. pdhl rmh tu rmh awk awk ada Hak even nk halau pun. kalau mcm tu prgai dorg, awk pun bt jgk mcm tu.. protes.. dorg bgn pkul 2, awk bgn pukul 3 sis... lantak kan je.. nanti dorg mst perasan sendiri.. kdg2 org mcm tu kena ajar jgk. makin layan makin besar kepala. nt ada anak lg awk susah..

2y trước

dari kecik Mk ayah sy mrh klo bgun tido pkol 7 pagi jd sy terbiasa jd tk Bole bangun lewat.. sy jenis suka bangun pagi angin2 pagi kemas rumah tgk2 bunga.. lg 1 kucing2 sy y bisu buta smue tungu sy dorg bgun subuh2 nk mkn dah.. ya Allah penat sy.. lg 1 asap rokok asap vape .. sy duk luar umh jela kt tmpat kucing sy sbb nk jauh dari asap..

Awak, dlm hal mcmni awak kena bgtw suami.. bincg elok2..mnta pendapat dia, kdg suami ni bila kta trus terang lagi mudah dia nak faham situasi kta..luah tapi jgn smpai tlalu bremosi nk marah..nanti dia akan faham dn tlong kta kurangkn beban tu..untk kbaikan dan ksihatan awk dn bby.. saya doakn awk sntiasa sabar & dmudahkan smua urusan awk

2y trước

sy Try slow talk tp jenis suami pulak tk bole ckp lembut dgn adk brdik.. sy cuba bgthu sy tk nk dorg gaduh.. mcm dorg dtg sekali 2 kali sy sambut sy masak .. tp ini dah ank bini pon dduk sini..bawak bdan dduk sini dari brg mandi brg pribadi smue guna y sy.. ape2 terima kasih untuk doa tu semoga berbalik kt awk skluarga Amin

bincang elok² dengan suami. minta bantuan suami untuk explain pada ipar dan biras. duduk sama², banyak kena tolak ansur. dorang kena faham. kalau susah sangat nak tolak ansur, set the rules straight. siapa je yang tak stress bila semua benda kita kena buat. saya yang baca pun geram.

2y trước

iye isteri mana y tk stres n mngamok kalau mcm ni situasi rumah sendiri tp mcm bibik

kalau pinggan pon susah nak tlg cuci mmg aku dh mengamok dah 😂 makan pandai cuci pinggan tak pandai.. tegas sikit laa.. rumah awak kan.. ipar ke adik bradik sendiri ke kalau sy tak kesah dah... duduk sebumbung pandai2 laa main peranan masing2..

2y trước

sy dah bincang gn suami.. tp mcm tkde function je..

bagi tahu suami jangan diam. tahu la suami nak cakap ape ngan adik beradik dia. pedulikan orang, fokus dengan diri sendiri & anak dalam kandungan.

2y trước

sy dah slow talk tp mcm tkde function.. jela ibarat dorg tu adk beradik konon pegang kata2 susah sng besama..sy pnh ckp t sakit bini y jage.. adk brdik tkde dah