Botol susu newborn

Untuk first time beli susu baby newborn better beli yang 150ml (5oz) atau beli yang 260ml terus ? Antara jenama tomme tippe, hegen, pigeon, avent mane lagi okey ? Saye first mom jadi agak keliru untuk pilih botol susu. Kalau beli dekat kedai mahal tak ? Atau beli dekat shopee je ?

17 Các câu trả lời

saya beli yang 5oz. kalau nak beli tomme tippe baby mmg senang pegang tapi putingnya jenis nipis dan lembut. kalau nak ganti puting, mahai harga putingnya, da sama harga dengan beli botol 😆 hegen macam susah sikit nak pegang sebab dia jenis petak kan.. pastu harga pun boleh tahan. kalau pigeon beli yang jenis ppsu botol dia kuning kuning sikit, tahan lama boleh sampai setahun, nanti tiap bulan ganti puting ja. puting pun tak nipis tak tebal, harga pun tak mahai sangat. macam baby saya pakai avent. avent ni bahagian puting tu kene rajin sental kalau tak senang berkerak. puting dia tak keras tak lembut sangat, nice nice je. cuma kene rajin basuh. puting mmg saya tiap bulan tukar. harga pun boleh tahan 😆 dua puting je da 27hinggit. kalau avent classic rm30+ , avent natural rm40+ , kalau jenis ppsu tu mahaiii sikit laa. kalau nak cepat beli kat kedai, kalau nak discount beli kat shoppe. harga standard je sama semua beza singgit dua hingit

Beli botol yg kecik dulu sebab baby newborn minum tak byk lagi. Kalau sis plan nak jadi ep mom, baby max akan minum 4oz je at one time throughout your nursing journey. So mcm saya…baby pakai botol kecik tu sampai 6 bulan.. bila dia dah boleh minum guna straw bottle, dia dah tak nak botol susu. Tapi kalau bg formula.. akan kena switch pakai botol besar sbb amount susu akan gradually bertambah as baby membesar. Saya pilih botol pigeon wideneck sbb saya pun direct feeding so nak elak baby jadi nipple confused. Avent pun okey juga. Kalau takde plan nak direct feed, tak kisah nak beli brand apa pun as long baby okay.

1y trước

Tak jugak, baby saya masa umur 3 minggu lebih ada minum 5oz jugak. Kena tengok baby

dlu anak 1st sy pakai avent selama 3 tahun. anak no 2 ni pakai pigeon. ada cuba tommee tipee tp mcm xbest, putingnye rasa tipis sgt dan susah pasang. bg saya la. avent sy suka juga tp xtau la kenapa putingnye cpt sgt jadi kotor kat area lubang air flow tu. 2bln skali sy tukar. buat masa ni lovee sgt kat pigeon. dah pakai 7 bln.❤️ sy beli 150ml je. bila anak dah masuk 6 bln bru tukar botol besar sbb mmg dah perlu ditukar. jenis plstik botol pn ada jangka hayat ye boleh google.

8mo trước

botol jenis biasa jenis plastik PP tu 3-6bln je, tgok kalau warna plastik dia berubah (warna putih keruh) boleh tukar dah. kalau plastik PPSU yg botol dia warna kuning/coklat tu tahan 6-12bulan.

botol susu newborn sye pilih yg 5 oz dlu.. sbb awal2 nie dyorg x mnum byk pun.. pas tu memg lps 3 bln kne tukar botol so lps tu bru sye amek size besar sikit sbb anak pn da mnum 5oz cmtu.. awal2 nie awak try je brand2 mne pun.. ade stengah bdk ok je mne2.. ade yg lps bf x nak botol.. mcm sye sbb epmom so awal2 da introduce btol kt anak.. so anak ok je mnum... sye pilih tomme tippe sbb design btol dye comey 🤣

1y trước

sye bli 2 sbb memg anak fully fm..

Kalau philips avent botol ppsu, botol kecil 125ml. Botol besar sikit 260ml tapi botol ni sukatan kat botol bermula dari 40ml, so susah nak bancuh 30ml(1oz) kalau setakat nak top up lepas baby minum dan nampak mcm nak lagi. Beli la dua2 saiz. Mula2 bagi botol 125ml. Bila baby dah mula minum 150ml, tukar ke botol 260ml.

Utk newborn, beli yg kecik je dlu sebab baby minum x byk . After 3 bln kena tukar kan.. sy pilih pgeon sebab puting dia lembut sgt & yg penting anti colic ya.. cari yg jenis anti colic, bila baby x hisap susu x keluar, bila hisap je bru keluar .. so selamat utk baby tak tersedak.

Beli kecik je ok..besar kang baby nk belajar pegang pn susah..lgpun kena tukar botol susu selamg beberapa bulan. sy dulu bg avent.. Lepas setahun sy tukar brand kat giant je. 😂 botol susu mahal kang baby memilih susah lak bila tgh sengkek tade duit nk ganti 😆😆😆

Pkai yg kecik dulu..avent ada yg 2oz tak salah...dulu ank sulung sy bli yg pnjng terus..NB kan mnum sikit je susu memula, mmg colic lh budak tu sbb gi buat susu botol besar, tp buat sikit... So far MAM okay sbb MAM punya botol ada perangkap udara dkt bwh botol dia..

kalau nb xperlu beli yg size besar dulu awak. boleh beli mcm botol avent (4oz), kalau hegen (2oz) pon ada. perut baby tak besar lagi. baru besar size cherry je. nanti kalau sebulan baby dh minum byk awak boleh tukar botol ikot berapa byk baby awak minum☺️

beli yg 5 oz je. tu pun dh bsr dh. sy bli satu botol 5oz dua botol 2oz.. ank sy mnum susu formula cmpur bdn. yg 2oz sllu sy letak ssu bdn. yg 2oz beli jenama ankku je.. yg 5oz ntah jenama apa beli kt speedmart je msa ank kluar wad . tk sempat nk g cri