Anak belum boleh bercakap

Umur berapa anak boleh bercakap?? Anak saya 1tahun 2 bulan masih belum sebut sebarang perkataan bermakna lg.... Normal kah???

2 Các câu trả lời

Hi, Puan! Saya jawab ikut nombor soalan awak ya. 1) Anak akan mula meyebut perkataan pertama antara 12 bulan ke 18 bulan. Jika tiada perkataan pertama yang belum di sebut ketika 18 bulan disarankan untuk berjumpa dengan pakar. 2) Panggilan untuk Puan dan suami anak sudah reti sebut? Contoh perkataan mudah yang lain nak, taknak, susu, makan. Yang ini pun dah boleh ke? Kalau belum juga masih lagi normal. Selain itu, arahan mudah sudah difahami anak atau belum? Jika ya, anak Puan normal sahaja. Tak perlu risau. Apa yang Puan boleh buat kerapkan berkomunikasi dengan anak. Komunikasi ini yang paling penting. Sentiasa ada eye contact apabila berkomunikasi dengan anak. Lakukan aktiviti story telling, menyanyi (nursery rhymes). Boleh juga cari video di YouTube atau Google aktiviti yang boleh simulate anak untuk belajar berkomunikasi. Ini antara aktiviti saya dengan anak. Umurnya sama dengan anak Puan. Semoga membantu 🌹

1y trước

belum puan

normal