Uwek uwek sakit kepala

Tolong saya… setiap hari saya loya2 tapi tak muntah. Tapi loya2 ni buat habis tenaga.. nak bekerja dah tak ada tenaga. Kadang bau sabun suami pun loya2. Tolong share petua yang berkesan untuk loya2 ni.. tq #firstbaby #seriusnanya #firstmom

13 Các câu trả lời

mcm sy dh Cuba mcm2 cara nk hilangkan loya...hari demi Hari terpaksa hadap juga Rasa loya Tu..muntah lembik stp Hari..bukan kata makan, bau makanan pun tkboleh..nampak kedai makan pun dh blh imagine makanan kedai Tu Dan blh muntah.. Alhamdulillah skrg dh 19w5d dh kurang loya Dan xmuntah...Malam je kdg2 dtg balik Rasa mual2..tp tk teruk...cuma makan still tkboleh masuk lagi bila Malam..tapi kalau sy nk kurangkan loya Dan nk bertenaga sy minum air kelapa..air kelapa je blh masuk...lagi satu sy makan vitamin ganilia..Lepas makan ubat Tu sy Rasa bertenaga..

Macam sy,sy jd makin teruk loya dan pening bila mkn ubat kk bagi..zincofer..kalau xmuntah,1 harian akan pening sgt kepala..bila sy stop dan mkn ubat lain rasa ok sikit..ubat xserasi..jgn biarkan perut kosong jgk..mkn sikit dgn kerap dpt mbantu..selalu mgunyah mkn buah ,kacang2..minyak angin boleh guna tp cari minyak angin tuk baby selamat..minyak cap kapak sy ada baca kandungan dlm dia xsesuai utk ibu pregnant.

1y trước

sy takut nak makan zincofer😅..sbb sy tengok ramai yg ckp Akan muntah...dah la sy alah teruk..muntah stp Hari...terus tkberani nk makan..tp Dr kk suruh makan la ..tksesuai baru tukar ..ni next week checkup tktau nk ckp apa..still tktry makan..takut nk try😅...so far Hb saya maintain 12.7 mcmtu..

Sama sy rasa loya / mual dlm tekak je. Tp x muntah pn. Makan pn selera je sume. Takde lg bau yg trigger rasa nk muntah.. sy sapu minyak eo peppermint, stiap kali akn rasa pedih atas perut. So sy x guna dah, pakai minyak kapak biasa. Ok pulak. Cuma sepanjang masa akn rasa sesuatu lekat kat tekak.

Sometimes sebab acid folic yg kk bagi tu. Bg tahu nurse mereka akan cuba tukar2 yg lain2. Mujur loya2 ada orang muntah sepanjang hari asyik kena drip masuk air je. Hopefully nnt dah masuk 2nd trimester slowly akan hilang

saya gitu jugak, muntah nya idak pon uwek uwek yg lebih 🤣😂 ,, cara atasi dkt jari ni sentiasa ada minyak yg bau saya suka untuk hilangkan rasa loya tu,, sikit2 hidu mmg elok xde uwek uwek kdg2 je ade

Saya masa mula² mengandung pon macam tu, loya teruk tapi tak muntah. Salah bau sikit nak muntah. Kerja pon lemau, jadinya saya selalu kemam buah prune kering sunsweet tu. Memang bawak bekal gi kerja. 😅

same u. First trimester i memang loya teruk plus sakit kepala. but theres no petua. memang kena sabaq jalah. now second nak enter third dia mai balik loya pening. you can do this! we got this!

kalau akak...lain anak lain ragam masa pregnancy.ada yg mabuk teruk.ada yg ok je.bila part teruk tu.akak sentiasa standby asam & kurma.asam buat tekak kurang loya.kurma plak bg instant energy

mmg tak boleh buat apa sis mmg org pregnant kena hadap tu . kena sentiasa standby minyak angin untuk kurangkan mabuk n loya

itu lah pengorbanan nak jadi sorg ibu. kita xboleh nak buat apa2. semoga dipermudahkan urusan awak🌻