HB LOW 9.8 😭

Tolong bagi tips naikkan hb !!! First Qaa buka buku pink check 11.8 lepastu drop 10.8 and now 9.8 🥺🥺 anak pertama ni

45 Các câu trả lời

saya amalkan minum ribena jus (concentrate - perlu campur air) + mkn dgn prenatal vits (bcomp, iron, afolic) d mlm hari sblm tidur. skg hamil 7++ mths, hb x pernah kurang dr 11++ wlpn hari2 minum kafein d pagi hari 😂

2y trước

try la mana2 saranan mama preggy di sini sis. mnatahu ada yg serasi. kena ingat selain dr pmakanan, elakkan stress or tekanan, tidur/rehat yg cukup di samping minum air kosong byk2 pn boleh buat hb maintain high.

saya mcm saya sis hb low . tapi now alhamdulillah . sis stop minuman berkafein teh / kopi , saya amalkan ratah bayam , makan sayur , makan kambing kerang jaga pemakanan ubat diberi ambil setiap hari .. doktor bg saya zincofer

Makan ikan cencaru, air horlicks & milk booster. Pil vitamin pon doktor suruh tukar jd iberet. Alhamdulillah hb saya naik dr 10 ke 13. Pling jelas naik lepas makan ikan caru. Dalam seminggu dpt makan 2~3 ekor pon okay dah

mkn mcm biasa . lps 1 jam gitu mkn zincofer . then mkn orange 1 biji 1 hari . tu cara sy sbb sy drop 10.9 then drop lg 10.1 . cara nurse bg tak jln time perut kosong . sy try error cara sy . alhamdulillah naik 11.8

2y trước

aah sy mkn dulu . kalau tak lg teruk asek nk muntah . kita try n error je . asek kene cucuk amek drh kt lengan . pdhl tak de lah teruk 10 tu😂 ank first smpai 8 turun . kedua 9 . bila ketiga pindah kawasan, turun 10 je , die punye risau lain mcm pulak

Banyakkan makan buah yang ada vit C awak. Macam jambu batu, orange. Lepastu kalau takda alahan lain, boleh cuba minum air kelapa & barli. Air masak jangan lupa juga. Jangan skip makan ubat yang KK provide

Mmg blh drop ke hb? Risaunya. Sy 1st buka buku masa 8w hb 14.9, doktor kata hb cantik so next checkup nurse dh tak check sbb dia kata hb ok. Skg dh masuk 17w belum check. 😟

2y trước

baby makin besar hb makin drop.. x semestinya xamik tu pun dia boleh drop.. kite kene tambah sendiri vitamin.. jangan sampai misi suh mkn zincofer.. serius xsedap.. ade org effect nk muntah.. ade org xleh bau.. kalau blh jgn skip mkn kurma.. susu.. bayam.. sayur2 hijau.. kerang.. jambu batu.. kite kene tawakal sendiri.. obimin saja mgkin xcukup tu.. normal makin besar baby makin drop hb.. sy last week 11.6..mggu ni 12.2 plk.. yg pasti mkn je ape yg boleh buat naik.. kalau blh dekat2 nk beranak biar hb cantik.. inshaAllah misi kate bgus anak kuat.. tawakal la ye ibu2.. just share.. doakan urusan beranak sy lg 2 weeks dipermudahkan ye..

klau awak ada budget awak cari maltofer atau iberet kt pharmacy or klinik... sy sama mcm awak...sy mkn iberet week by week naik ... sy pn anak kandungan prtama jugak.. good luck mommy

cube ambk oren..jambu batu..susu hl plain..dgg merah..klau blh mnum ssu anmum segelas sari pn xpe..sy xpenah drop smpai 10..plg rendah 11 lbh hingge 13..dr ank pertama hingge ke enam

Makan buah naga isi purple tu sis.. saya makan hari2 alhamdulillah hb makin naik. lagi satu kalau ada makan vitamin dari klinik ke apa, minum sekali dengan air oren tanpa gula..

sy amk supplement obimin plus. beli dekat farmasi. kotak warna merah. alhamdulillah stiap kali preggy HB cntik jer. smpi doctor tnya mkn apa HB cntik jer stiap kali preggy..