Hy ibu ii dlm ni..sy pregnet dh msuk 6bulan tpi tk pergi cekup agak ii mase bersalin bole ke masok

Tkut nak pergi cekup

9 Các câu trả lời

maaf lah sya cakap niey buatkan awak terasa, sepatutnya bende2 macam niey untuk kesihatan awak juga ...buku pink niey dh kira macam ic nurse klinik sya bgthu..kalau awak nak bersalin dekat mana2 hospital wajib Ada buku pink tu, kalau tak ada..susah lah doc nak buat kerja..lagi 1 kenapa nak takut? sepatutnya awak takut dengan kandungan awak kalau ada apa2 masalah atau sebagainya .awak tak kesian ke kat anak tu? kalau nak persoalakan tak ada mak ayah..habistu, tike bersalin nanti sama juga..awak sorang2 juga...kalau awak ada suami, ajak suami teman pergi klinik, sbb penting tgok baby membesar dalam perut, kesihatan baby dan kesihatan awak juga..badan nak pakai lama .bukan sekejab..SEKIRANYA AWAK TAK ADA SUAMI ...awak ajak kawan2 terdekat awak..awak jangan cakap takut nak pergi checkup, bila mummies2 lain komen alasan sbb tak ada mak ayah..banyak je cara lain..jangan takut okay..pikir kandungan tu..awak tak kesian ke? kami mummies2 niey lagi berpengalaman ...kami komen, kami nasihat sbb nak yg terbaik untuk awak dan kandungan..jangan takut jumpa doc tu okay..kalau rasa takut..ajak kawan2 teman..tak susah pun.. jangan risau..kalau ada apa2 masalah..boleh share dengan org terdekat...saya tak marah..saya cuma nasihat..sbb saya risaukan kesihatan awak dan baby❤️

Kenapa ya takut nk pergi checkup? Checkup ni penting ya utk both ibu & baby. Jgn pandang enteng bab pregnancy ni ya ibu. Please pergi mana2 klinik kesihatan berhampiran utk buka buku pink. Murah bayar rm1 je masa buka buku then takde bayaran dah sampailah baby lahir umur 1 tahun. Tolong ibu jangan ambil mudah. Banyak benda kita rasa ok tapi hakikatnya tidak. Bukan untuk menakut2kan cuma ambillah langkah berjaga-jaga. Nanti ibu bersalin pun pergi hospital juga. Buku pink penting untuk doc/nurse tahu semua record kesihatan ibu & baby dlm kandungan.

9mo trước

Buka buku pink hanya perlu ibu mengandung sahaja. Tak perlu orang lain.

sis.. u better p buat checkup sis.... bahaya klw ada HB ka.. apa2 ka.. jgn takut k....m kuatkan semangat... sy plak buka buku pink d clinic swasta time tu bby dah 14weeks... sy tak tau sy pregnant... 😂😂 kuang asam btul doc kasi ketawa sy... hahah sbb lmbt buka buku pink tpi nasib laaa swasta klw govt maybe dah kena marah kot??? tak tau la sy tak review govt sis.. sy g swasta ja.... senang urusan.. tia ramai org dan urusan cpt.... 😊 jgn takut sis.... pergi la buka buku pink d clinic k?.......

maaf cakap kalau mungkin buat awk terasa atau buat awak rasa sy -ve. tp ni pendapat sy ya. dari awak takut check up baik awk takut kan kesihatan and keselamatan awak dan baby. pregnancy setiap org tak sama sis. kesihatan bayi pun tak sama. kadang luar nmpak normal tapi bila dah check baru nampak apa yg tak ok. bgi sy tak perlu la awak takutkan nurse or doctor yg penting awak dan baby sihat. awak takut2 pun last2 awak kena serah diri kan time bersalin. tak perlu takut benda yg tade sebab utk awk takut

9mo trước

Takde mak ayah takpe sebab yang buka buku tu awak.

kadang2 kita nampak simple benda ni. Tp sebenarnya sangat2 penting ye utk buka buku pink. kat sini misi n doktor nak check tahap kesihatan ibu n anak. selain tu, ada suntikan yg perlu diambil n lain2 risiko yg boleh menyebabkan baby lahir awal. pernah ada kes ibu tak buat booking n screening, tetiba kena sawan kat rumah. sangat bahaya ye. boleh membawa kematian. ni bukan rekaan atau utk menakutkan tp fakta n kenyataan yg kami hadapi sebagai kakitangan kesihatan di hospital.

jgn takut nak prgi checkup, tapi takut lah dgn kesihatan diri dan bby dlm kndungan.. sy belum kahwin(cuma bertunang) dan sy pun sdg pregnant 7bln 🙂.. nurse tdk akn marah kalau buka buku pink lambat, cuma ada sikit2 nasihat je hehe.. kalau buka buku kat swasta pula, nurse ok je tak byk tnya.. 😁

Boleh tapi risiko tinggi sebab doktor tak tahu status kesihatan awak dam baby. Jadi sangat bahaya untuk awak dan baby. Saya cadangkan awak buka buku pink dengan segera. Tak mahal pun awak buku buku kat KK. RM1 je.

awakkk, awak kena pegi checkup juga tau ni untuk keselamatan baby awak sebab terpantau oleh doc, kalau taknak pegi klinik kerajaan, awak boleh je pergi klinik swasta

Takut sbb ape?