Saya share pengalaman bersalinkn anak kedua😭

Tetiba air mata jatuh bila teringat semula kes sy bersalinkan anak kedua 2021.. Sy ada gdm jadi x boleh lebih week. Nak jadikan cerita sy kena serah diri. Induce pertama 8 pgi pil.. induce kedua 2 pun sy kena pil, induce ketiga belon dan last induce saya drip yang paling power. Dpat bayangkan tak sakit tu. Bergegar katil walaupun bukaan baru 5 cm.. sy mintak ubat tahan sakit 1 pun x dapat... suami pulak tak boleh teman masa ni . Tapi masa ni sy boleh lah zikir2 mengucap lagi. Tapi bila bukaan dah 7 cm sy x mampu berzikir atau apa . Dalam hati boleh sy sebut. Tpi mulut sy x boleh sebut , sakit tu sampai terberak berak .. org yg sambut sy ni mula² ok je lama² mungkin sbb saya dh terlali sakit dia cakp cuba lah berzikir ni meraung sakit sakit lagi sakit lah .. sy tak hiraukan dia masa tu . Sbb fokus pada sakit. Tapi sakit bersalin ni mmg x akan keluar air matakan... ok smbung lepas tu dia cakap dh lah meraung sakit² lepastu terberak². Mesti banyak dosa kan.. sampai tak boleh nak mengucap . Sy cakp dlam hati YA ALLAH TOLONG PERMUDAHKAN AKU KELUARKAN ANAK AKI PUKUL 1 TENGAH HARI INI . SEANDAINYA AKU MMG DH TAK MAMPU MELAWAN SAKIT INI... Allah dgr doa sy walaupun dlm hati . Sy berasalin kan anak pukul 1.09... sy teringat ..sy sedih tiba². Tadi bukak tiktok nurse tu tengok pesakit dh x boleh zikir mereka semua tolong doakan zikirlan.. ni 1 pengalaman... skrg mengandung lagi . Sy jadi takut hari² takut..hmmm bby 2024..

2 Các câu trả lời

Diorg x de offer gas @ epidural @ cucuk kt punggung tahan sakit tu ke awak? Sy pun bersalin tahun 2021, bulan February. Sy pergi PAC bukaan dah 5cm terus tolak LR. Nurse tanya x rasa sakit ke, sy ckp sakit tp x sakit Sgt. Pain tolerance sy mmg tinggi. Hari tu Isnin, kebetulan Dr bius ada terus offer epidural. Sy ckp sy boleh tahan sakit lg, tp diorg ckp better ambik sbb makin lama bukaan tu awak akan rasa sakit yg teramat. So sy ambik epidural tu. Masa kt LR, nurse masukkan enema kt punggung nk bg senang berak. Masa kt LR tu nurse dah siap pesan jgn meraung @ jerit2 walaupun awak rasa sakit sgt2, sakit beranak nie mmg sakit yg teramat sakit kt dunia nie, tp awak kena control sakit tu dgn bernafas. Sy just follow je apa nurse tu bgtau. Sy rasa nk berak die mmg suruh berak je. Nk kencing, kencing je kt situ. Berbalik kpd awaknye pengalaman, nasib x baik waktu tu dpt nurse mulut puaka. Next bersalin nie, awak jgn meraung jerit2 sbb bila meraung jerit2 mmg akan cpt habis tenaga. Nurse takut x sempat nk meneran, tenaga dah habis, takut komplikasi kpd baby pula. Awak search YouTube teknik kawal pernafasan masa contraction dan masa bersalin. Practice byk kali. Supaya boleh prepare masa bersalin 2024. X apa lah awak. Memory semua tu. Insha Allah semoga tahun 2024 doa2 kan dpt nurse yg baik2. Ada sahaja nurse yg okay, tp tu lah x kena time kita kan.

11mo trước

menangis sya baca . anak sulung saya sakit semua dtg sendiri . dapt gas dan dpat cucuk kat punggung , anak kedua ni mungkin induce dan semua jenis induce merasa dalam 1 hari. mungkin kat situ sakit yang melampau . dan 1 ubat sy mintak pun tak dapat. terima kasih doanya . amiin.

klu sye, memg x la sye bsalin situ lg.. sye akn cri tmpt lain plak.. sye pun 1st mom.. mcm2 sye fikir n slalu baygkn the worst.. sye tw sye jnis mngada2 mnje lembik sume tu la.. so memg awal2 da kmpul duit nk bsalin swasta.. Alhamdulillah, urusan sye dpermudahkn.. n sye rse proses bsalin sye tu 1 knangn trindah dlm hdup sye.. utk sis, jgn rsau.. mgkin kali nie urusan sis dpermudahkn.. dpt nurse yg baik2.. bykkn bdoa.. bende da lps klu bley lpe kn jela.. aggp je la mlut nurse tu memg mcm tu.. jnis xde insurans..klu mkin pkir, mkin sakit hati kn..

11mo trước

terima kasih sis . semoga dipermudahkan urusan sis ya.