PEMAKANAN BAYI 6Month

Terjumpa satu tweet ni , for me rasa macam ada betulnya sebenarnya tak pakai olive oil pun takpe kan? sebab tengok resepi mommies yg start baby solid food semua bagi olive oil. Kitonyo tak berapa nak ada ada tapi nak yang terbaik untuk anak . Baby baru nak masuk 6bulan so dah start nak prep makanan untuk baby , study la konon nak bagi makanan apa yang boleh dan tak boleh bila tengok resepi kebanyakan semua beras sumo or beras yg berbeza dengan yang kita makan & minyak pun lain dari yg biasa kita dewasa masak untuk harian. Ada tak mommies kat sini yang bagi beras & minyak yang sama dengan yang kita makan harihari? Need help 😢 #firstbaby

PEMAKANAN BAYI 6Month
22 Các câu trả lời

Betul. Saya tak pernah guna olive oil dalam masakan anak. Saya selalu guna unsalted butter dan palm oil. Yang penting anak dapat sumber lemak tersebut. Beras pun sama. Apa2 beras boleh bagi kat anak. Terpulang pada kita nak masak macam mana.

xperlu pun olive oil tu sebenarnya..pakai minyak masak biasa pun boleh..yg penting ada lemak dlm mknan baby kita..ank saya br masuk seminggu mkn pun nurse dh suruh bg meal lengkap ikut piramid mkanan..ade karbo, protein, lemak ape semua..

tentang minyak dan beras tu saya tak sure. tapi ikan tu betul. antara ikan2 local yg sedap dan kaya DHA omega 3 setanding salmon adalah ikan bilis, kembung, tenggiri. tak perlu susah2 cari salmon, bukan sedap sangat pun. bagi saya lah 😅

10mo trước

haha ada orang kata sedap. kawan saya suka betul makan salmon. saya first time try pun makan dengan dia lah. sama lah kita tekak tak boleh terima rasa dia. alhamdulillah tekak ni suka makan ikan2 local je haha

memula saya pun terikut2 nak beli olive oil nak beras sumo bagai , end up fikir bagi je apa yg kita makan lagi senang , skrang anak 8 bulan makan nasi butir lauk macam kita cuma x pedas x perasa berat anak pun mendadak naik 😁

mcm sy doktor pernah advice psl pemakanan ank sy..actually kita kena bg ank mkn cara kita selalu masak kt rumah utk family..guna minyak masak,garam & gula mcm biasa kita masak cuma jgn over ..utk elakkan ank jd picky eater..

10mo trước

ya betul.. xboleh

Anak saya dedua saya tak pernah beria nak guna olive oil bagai. Pakai je apa yang ada kat gumah 😄 beras pun beras biasa je saya pakai beras wangi. Haa tu juga bagi kat anak2.

Takpe sis, tak ada mslh nak guna minyak masak kelapa sawit, ikut poket kita sendiri asalkan anak diperkenalkan real food, beras pun mcm tu juga. Saya guna apa je ada kat dapur.

Yang kebanyakkan buat tu sbb nak tengok anak allergic ke x, sy xbuat pun ikut kk ckp je senang 🤣 , awal bubur kosong pastu tambah sayur pastu tambah la lauk gitu ,

sy ikot mak2 sy dulu beras biasa, minyak biasa, elok je jd org adek2 sy suma pandai otak cerdas belajar 😊

anak makan apa yg kat rumah ada je sis.. asal cukup lengkap cukup nutrisi takde barang bahaya sudah..