Sudah setahun masih belum ada anak 😔

Tahun lepas doc check rahim saya semua normal.. Walupun lambat period on time stiap sebulan.... But upt negative 5 kali #saya kahwin setahun.. Saya asyik tengok semua ada anak.. Last period 7-13/12/2021 (cycle period 36 hari) 12-18/1/2022(") 26/3-2/4/2022(73 hari) 21-27/5/2022(56 hari) 30/6-7/7/2022(40 hari) 13-20/8/2022(44hari) 22-28/9/2022(40hari) pernah urut rahim 9-15/11/2022(48 hari) 15-21/12/2022(36 hari) Saya tanya doc ckp normal but hormon cikit.. Siapa pernah pengalaman mcmnie? #pleasehelp #ingintahu

11 Các câu trả lời

Awak punya cycle sama mcm saya punya cycle waktu dulu before saya pregnant. Saya kawen 2017 , saya baru pregnant 2022. Dokter check rahim saya semua okay. Macam2 produk gak saya makan, tp tak menjadi pun. Selalu dapat false positif, tk lama tu mesti turun period. Saya share kan tips dari saya, tips yg sangat saya tk sangka boleh pregnant. Sbb time tu mmg tk plan nk ada baby. First : make sure jaga usus. Usus yg bersih sgt penting utk penyerapan nutrient makanan, kalau serapan tu dh bagus, in shaa allah hormon pun akan jadi better. 1) Saya amalkan aloe vera forever living (botol kuning) . Ni saya minum sbb usus saya luka. Aloe vera ni bagus utk cuci usus. Awak boleh search kt youtube /fb kebaikan minum aloe vera ni. Saya tak ingat minum berapa botol, tp saya start minum bulan 7 , dan last period saya bulan 9 phtu terus positif hamil. Make sure beli yg original punya and beli dkt agent sah. 2) saya minum arabic gum yg serbuk tu. Ni sebagai prebiotik usus. Beli dkt shopee, kt kedai arab. Minum lah sehari 2 kali pagi and malam. 3) dalam masa yg sama, kalau usus dah sihat..bykkan makan kiwi hijau..kiwi bagus utk kesuburan. Try dulu yaa. Sbb saya pun dulu mcm awak… Dan satu lagi, awak belajar buat BBT,boleh search kt fb. Nnti boleh tahu sbb apa cycle jadi panjang..boleh jd sbb ovulation lambat sbb telur lambat matang.

Allah swt tak janji setiap pasangan suami isteri akan ada anak. masalah masyarakat kita ni paham anak tu dah mcm rukun nikah, takdak anak mcm "xsah" sebuah perkahwin. anak termasuk dlm cabang rezeki.. rezeki kesihatan, rezeki bernafas dgn baik, rezeki kewangan stabil,rezeki ada pasangan, rezeki ada mak ayah.. mcm2 lagi. selagi ada rahim ,bersangka baik pada Allah swt. oh yaaaa .. jgn awk sorang je yg buat checkup kesuburan, si suami pun wajib buat ye . masalah kesuburan ni 50% isteri 50% suami. klau dua2 doctor sahkan normal, maka ketahuilah.. Allah swt sebaik-baik perancang.

sy pun sama sis..rahim normal tp masih belum lekat..period regular on time je.nak dekat setahun dah..mcm2 jgk cara da buat tp belum rezeki..sy yakin selagi ada rahim inshaAllah ada pd masa yg tepat.mgkin sekrflg ni kmi belum kukuh. ada sesuatu hikmah kt situ..sy doakan kita sama2 dikurniakan zuriat keturunan yg baik,soleh n solehah pd cycle ni.Aamin🥹🤲

Sy pun lpas 3tahun baru dpat anak. Alhamdulillah ank sy skrg dah nk masuk 2 tahun. Sis sabar ye insha allah ada rezeki sis nanti. Yg penting cuba ikthiar mcm mcm.

sy pon sama jgk..nk dpt ank kedua ni cm susah jaa..period normal jaa.. skrg dh lewat period nk msuk 2bulan dh.. p scan kosong..upt pon negetif..mls dh nk pkr..

Tak apa..lambat atau cepat selagi kita ada rahim dan belum menopause selagi tu kita masih boleh mengandung ♥️

Try akak dgn suami consume acid folic sebb saya pon consume suami isteri alhamdulilah lekat☺️

try suami sis pula pergi berurut

Better check pada suami juga

suruh husband pg check sperm count

1y trước

Sudah cek suami normal