Assalamualaikum maaf sya nk tnya mcm mne kita nk tahu kita mengandung luar rahim ye?

Tadi cek xjumpa kantung doc ckp sama ada masih kecik atau luar rahim🥺

18 Các câu trả lời

kes kita macam sama.. last period sy 12/2, awal bulan 4 baru check upt, positive.. 2 hari lepastu terus g scan swasta sbb kira dr last period blh nampak kantung & baby dah.. last2 swasta ckp rahim kosong, tp nampak free fluid kt luar rahim, terus kena refer pakar sbb suspect luar rahim.. alhamdulillah pakar buat tvs scan, elok dlm rahim kantungnya tp kecik sgt & buat bhcg pun confirm pregnant around 4-5w.. scan dr atas mmg xnampak apa.. ni tggu lg 2 minggu repeat scan .

kalau ikut pengalaman sy..mula2 scan xnmpk kantung then nk repeat scan lg 2 minggu..tp xsmpai 2 minggu sy bleeding and rse trlalu sakit area prut..then g hspital kena warded sbb dr nk cek bacaan hcg dlm 48 jam..bacaan sy meningkat mcm org pregnant tp da scan melalui atas dan bawah still xnmpk..bru dr proceed nk masuk teropong untuk cek and confirmkan..tp xsmpt nk buat semua tu kandungan tu da pecah so sy emergency czer mcm bersalin tu..

kira dari hari first period last. kalau nak confrim pregnant g scan 6week keatas.. sbb tu x di galakkan scan awal sbb takut nnt apa yg doc ckp tu buat kita stress dan menjejaskan kandungan... bila dpt double line consume je dulu acid folic...nnt bila 8-10week g scan dh nampak janin... selagi tak sakit perut melampau ataupun spotting selagi tu kandungan okay je...klu cramp perut tu perkara biasa sbb di awal kehamilan...

1y trước

ouhh sbb sy last period buln 2 tpy setiap buln cek negative tpy alhmdulillah 2hri lps cek positive 🤲🏻 cuma bila sy crk x nmpk ppe doc ckp mungkin awl lgi

awak period teratur tak tiap2 bulan... kalau period tak teratur pon boleh jadi kiraam weeks tak sama dgn apa yg kita kira dan mungkin kandungan masih awal sbb tu tak nampak lagi.. insyaallah tak ada apa2 tu ...saya hari tu sampai 3/4 kali repeat scan dan kali ke 4 guna tvs scan baru lah nampak ... saya scan dekat perut tak nampak dulu masa awal2 pregnant sebab kulit tebal 😁

1y trước

awak folik asid makan tau jgn tinggal sbb awal pregnant folik asid tu penting untuk perkembangan kandungan..

Sy pergi scan masa 7week dulu, Dr ckp yg sama. risau punya pasal. terus pergi emergency nak double confirm. dia org check masukkan alat dlm rahim tu baru nampak elok je baby nye cuma masih kecil sgt. Jgn risau mummy nanti cek lagi. Semoga semuanya baik2 Aje. InshaAllah

1y trước

amin insyallah doakn ye sis

Awk berapa weeks? Kalau awal lg tu mmg xnmpk.. sy 8w baru nmpk…Doc biasalah… dia akan ckp sebarang kemungkinan..utk kita sedia utk tahu result akan dtg.. selagi xada bleeding & sakit perut yg melampau, insyallah xada apa…dun worry okay 😉☺️

Saya masa spotting awal kandungan dulu Dr cakap takut ectopic atau nak turun. Sedih juga. Tapi saya positif je, scan pun tk nampak apa, skarang dah 10weeks, baby kemain gerak melentik. Smoga dpermudahkan urusan puan

DR mmg suka takut2 kan kita. jgn risau laa kalau takde sakit perut, kalau takde bleeding. mungkin masih kecik tu.. kalau awk nk confirm, buat BHCG. jgn stress mommy . jaga kandungan elok2

1y trước

Hahaha adoii x prnah plk sy dgr doc takut2 kan org.. ingat benda ni main2😆

X nmpak kantung mungkin awal lagi. Biasa lepas 2w repeat scan dah nmpak dah tu. Slagi xde sakit perut terlampau, xde spotting xde bleeding InsyaAllah baik2 je

1y trước

semoga mcm tu lah apa yg dikatakn🥺 bile cek doa ckp 2 kemungkinan tu dh down sikit sama ad awl lgi atau lua rahim

bukan menakut2kan tp memberi peringatan. kehamilan ektopik boleh mbawa maut so doc perlu berhati2 utk diagnos. antara mjaga nyawa ibu dan mfiagnos dgn tepat