makan ubat demam & antibiotik boleh ke ?

hi , syaa nk tanya . boleh ke makan ubat dmm and antibiotik yg doc bgi sbb tgh dmm . saya waswas nak makan sbb belum period (esok) . bulan lepas saya lmbat 1minggu period jdi takut 🥲 bru balik dri klinik tp lupa nk tnya doc . #ingintahu

7 Các câu trả lời

sy sebelum tahu pregnant pon demam dengan batuk2. mase tu belum delay period lagi. doktor bg ubat batuk dgn paracetamol. lepas makan ubat batuk tu , sy xleh bangun mengantuk betul 😂.x makan dh lepas tu sbb anak ade 2 x boleh kalau tido je. x jd kerja nanti. lepas delay period cek upt positif. risau jugak kan. alhamdulillah skrg 18w baby grow well. kalau awak was xyah la makan try remedies lain. air lemon madu ke untuk buat masa ni. semoga ade rezeki untuk awak. 😊

Adik saya pun sama makan ubat demam dengan antibiotik sebab dia demam tinggi tak kebah2. Terlepek je tak boleh bangun langsung. Lepas 4 hari baru ok. Padahal dia dah lewat period 5 hari masa tu. Minggu depannya baru dia check pregnancy test naik double line terang 😌 terus gi check kat hospital, kandungan dah 6w pun masa tu. Sekarang tengah tunggu hari je tu Alhamdulillah baby dia sihat je sepanjang dalam perut.

panadol biasa yg 500mg tu boleh makan. nurse ada bgtau sy. tp kalau antibiotik tu kena jumpa Dr ya. tak boleh makan sebarang ubat tanpa arahan Dr. sy pun pernah makan antibiotik amoxycillin yg tablet tu,tp Dr kk yg bg preskripsi ubat sebab masa tu sy ada kencing kotor

Ikut saranan doc. Tapi kalau awak nak makan panadol boleh je limit 1000mg je setiap 6 jam. Atau makan ubat tahan sakit yg kandunganya paracetamol. Panadol tu pun paracetamol juga. Boleh baca belakang pil tu dia tulis.

Ubat demam panadol kalau mengandung pun boleh ambil. Antibiotik saya tak tau.

cuba la check upt. pakai yg jenis high sensitivity

mkn je.. takda mslh..