Ada tak mommy yg pernah bersalin 27 -35 weeks??

Sy tkut, Sy ad keputihan yg teruk (sampai berketul) tpy xde sape nk tolong bawak pergi klinik kesihatan (sbb klinik jauh dan naik bot) event suami sendiri..kalau klinik desa untuk check saja xde doktor (dekat dgn rumah) Sy ad tngk vtt kak tu bersalin 27 weeks..tpy xde jangkitan pun ..MCM mne dia boleh beranak awal ...ermmm Sy risau Skrang ni stress fikir takut bersalin awal ..sbb perut Sy selalu keras dan MCM dah dekat due..pdhl LGI 3 bulan due sy..Btw Sy sebatang kara..xde sape nk dngr saya..event suami MCM xendah saja..

3 Các câu trả lời

Sy deliver baby extreme premature 27 week. Check setiap bulanan alhamdulillah xde masalah apa2. 20 week baru detect GBS. Doc pakar bagi antibiotic utk makan 1 week. Then 27 week sakit contraction xde bleeding atau turun air. Pegi PAC dah buka 8 cm. Baby breech. Doc seluk check bukaan terus terpecah ketuban dan keluar tali pusat. Masuk OT utk emergency cser, sblm cucuk bius doc scan baby lagi 5x scan doc bgtahu heartbeat dah xde. Then proceed normal je sbb dah buka 8cm baby oun dah ‘xada’. My baby keluar kaki dulu sbb breech. Nurse, doc semua relax je tunggu baby keluar sbb doc ckp baby dah ‘xada’. Then last keluar kepala, doc terbalik kan baby, baby tiba2 buka mulut dan tercungap2. Kelam kabut semua sbb mmg dorg xstandby apa2 sbb baby dah ‘xada’. Anak yg sy tunggu selama 10 tahun, doc bgtahu anak sy dah ‘xada’. Sy redha je masa tu. Alhamdulillah, anak sy skrg dah umur 1y1m. Kena tahan NICU 3 bulan sbb dia pramatang. Its ok awak klu awak bimbang. Actually benda ni utk ilmu kita juga. Selalu kita asyik baca pengalaman yg best2 je kan. Xpernah terlintas mcm mana klu terberanak awal ke apa yg kita perlu standby semua. Klu awak rasa mcm something xkena terus je ke klinik atau hospital.

sy bersalin ank pertama 28w..tp kalau kelahiran pramatang sebaiknya d hospital...sangat bahaya jika awk bersalin d rumah...sbb mcm2 komplikasi blh jd samada pd kita atau lebih2 lg pd bby.... kena pergi cek di hospital....sbb jika kemungkinan kelahiran pramatang yg dikesan awl doc akan enject suntikan dexa nama dia...suntikan tu bertujuan utk matangkan paru2 bby supaya mengurangkan komplikasi pd bby....sbb paru2 bby matang lbih kurg 36w mcm tu....

dan tentang keputihan tu pulak...jika teruk klinik akan ambil smple keputihan utk cek samada ada jangkitan GBS atau x...jika ada GBS selalunya bby akan on antibiotik slps lahir