10wk. Xpernah muntah lg, syukur. Tp member cakap kalau xde morning sickness maka baby ade problem?😔

Sy sgt stresss bila dengar macam ni. Katanya, tak normal kalau takda morning sickness. Baby normal sepatutnya ada morning sickness.#firstbaby #pleasehelp

39 Các câu trả lời

Huhuhu, xde la mcm tu sis.. tgk pada bdn mommies dan rezeki jgk.. InsyaAllah nanti dah 6weeks ke 8 weeks awk buat la scan kt klinik luar.. selagi scan baby growth ok awk xperlu risau.. beruntung sgt sape yg xde alahan teruk first time ni, jgn la meminta.. awk jaga makan makanan yg shat dan bykkn berehat jek skrg.. doa byk2 semoga dipermudahkn pregnancy sepanjang trimester.. ada stgh org first trimester xde alahan, dah hujung tri bru dtg mcm2.. minta yg baik2 jek ya ❤️ saya dok risau ada gdm, betul2 dpt gdm.. hb cantik first time.. lepas tu tibe2 risau pasal hb plak, terus hb drop.. jd konklusi sye jgn overthinking risau benda yang xpasti lg.. enjoy jek.. alhamdulillah bila xstress, kencing manis sye pon cantik dah bacaan setiap mggu.. skrg fokus mkn mknan yg naikkn hb and makan yg best2 n shat.. 😂😂 xshat pon sye bedal jek jgn berlebihan

3y trước

Eh sorry bru perasan awk dah 10w. Dah boleh cek scan kt klinik luar tu.. baby pon dah ada heartbeat.. hehehe.. rezeki awk dipermudahkn xde alahan.. jgn stress2 ya awk ❤️❤️ n klo rse benda tu negatif buat bodoh jek..

sy MO kerja di dept O&G dh 5 tahun. lain badan lain orang. maybe kawan awak cakap sebab byk sgt artikel2 yg ada buat kajian di luar negara yg mengatakan terdapat certain percentage ibu mengandung tanpa alahan ni, bayi nya mudah dijangkiti penyakit dsbgnya. Tp tu semua kebetulan saje. Takdir Tuhan utk kita semua pelbagai. Ramai je patient sy lahir normal elok je anak walaupun takda alahan. Anggaplah itu suatu rezeki.... ❤

Geramnya la baca benda ni. Dia pakar O&G ke? Ada buat research acknowledged by the whole world pasal ni? Sy dr awal tau mengandung sy doa minta dipermudahkan tanpa ada alahan, sbb sy takut tk dpt nk kerja klu ada alahan teruk mcm mak sy. Dan alhamdulillah, Allah perkenankan doa tu. Setiap check up mmg anak membesar elok alhamdulillah. Detail scan pun dh buat, alhamdulillah tkde pulak yg tk normal. Yg tk normal kt sini otak kwn awak tu je 😇

Jgn dengar ckp org sis. Sy pn selalu dgr org2 ckp mcmtu. Sy ni kalau boleh taknak ada morning sickness. Seksa. Dr awal tahu pregnant smpai 5bln morning sickness teruk. Lps tu dh okay. Ini masuk 34 weeks dtg balik mual2. Kena sentiasa positif. Fokus pd tumbesaran baby dan kesihatan sis je. Minta support dr husband. InsyaAllah u boleh abai mulut2 gitu. Badan kita, kita lg kenal🥰

tak la sis. saya pun takde morning sickness, sampai nk bersalin pun takde rasa sakit. dah pecah air ketuban baru rasa sakit. alhamdulillah anak sihat sampai sekarang. sometimes, tak perlu dgr sgt ckp org. lain org, lain pengalaman. yang penting, mummy kena cukup rehat, jaga makan, jaga kesihatan, inshaAllah semua baik baik aje. 😁✌️

Saya ada tips untuk sis. Belajar untuk tak percaya cakap orang. Kalau nak percaya kena ada sebab & bukti dulu. Badan lain-lain sis. Lagipun dia bukan doktor pakar O & G so bukan bidang dia utk ckp benda2 mcmtu. Kalau nak percaya benda mcmni sis kena dgr sendiri drp mulut doktor/pakar/mmg bidang diorg.

kawan awak tu dah kahwin ke belum cakap macam tu... saya mengandung 3 org anak semua takde morning sickness alhamdulillah.. tp 3 org tu boy.. yg kali ni mengandung.. morning sickness takde cuma mual2 je dan cepat letih.. awak takde morning sickness mungkin baby boy.. jgn percaya ckp kawan awak tu baby ok Aje..

xla. baby 1st sy ok je sihat alhamdulillah.. langsung xdak morning sickness..jgn mntak morning sickness.. seksa dia tu xleh bawak bncang.. bsyukurla xdok morning sickness.. blh makan mcm2 baby pun dpt khasiat yg cukup.. stengah org minum air pun mntah mcmana baby nk sihat.. btw tahniahhhh

takde la mcm tu.. jgn percaya sgt ckp org..atas rzki masing2.. kalau tkde alahan kira untung la.. ade alahan truk sikit la.. tapi kan kita selalu cek kt klinik.. kalau bby ade mslah doc dh mention awal2.. jgn stress2 sgt time pregy nie.. sian bby dlm perut.. abaikan mulut2 puaka gitu.. ahahhahahaha

sy pon sama sis.. dh 36 minggu xde loya2 @ alahan langsung. cume kuat tidur je la. kdg takut jgk suara2 sumbang ckp klu mudah time pregnt nanti time nk lahir baby susah.. kt dh la pengalaman pertama. dah disogokkan dgn crite2 karut. lg la takut

1y trước

skrg ank sy dh setahun 3bulan. time pregnt mmg syukur xde alahan xde darah tinggi kencing manis semya. tp sy overdue 41minggu. kena serah diri..hanya allah yg tau sakit induce mcm mane