Annoying!

Sy sdg pregnant 5 months, suami bru diberhentikan kerja. Raya ritu start episod hitam duduk rumah mertua since suami tk mampu bayar sewa. MIL kerja, FIL dduk di rumah. Kat rumah MIL ni ada 2 adik perempuan, memasing degree holder. Sya tkleh ngam dgn mulut adik beradik suami, ntah.. Tkleh masuk dgn cara biadap dorang. Sya ni stpm je. Suami ni lak sejenis panas baran. Smlm dia mengamuk pasal hal kecik je, sampai jiran call MIL bgitau yg kami ni gaduh. Balik2 kerja mil dgn fil suruh kami dtg mengadap mereka, mula lah ceramah membebel apa semua. My FIL boleh cakap apa tau kat sya, dah kitorang menumpang kat rumah ni.. Rajin2 lah berkemas itu ini, nak je sya jawab balik since anak2 perempuan dia yg degree holder semua jenis terperap dlam bilik aje, siapa yang basuh pinggan? Siapa yg kemas meja? Sya akui bab kemas rumah ni mmg sya lebih suka drpd masak. Sebelum ni pernah je masak, tpi masakan sya tu tk disentuh or dimakan pon. Menyakitkan hati betul lah. FIL ade je point. Ps2 suami ni akan bgun dlam 1ptg mcmtu, so sepanjang tggu dia bgun sya dduk jelah dalam bilik. Segan nak turun! Boleh FIL bagi setepek kat sya, menantu apa perangai tido smpai 2 3 ptg? Eh ehhh dia tau ka sha ni pkol 7 8 pgi dh bgun? Terkelip2 dn tgk hp lah jawabnya. Takkn sya nk tido berjam2? igt sleeping beauty ke apa. Geram betul! Dia nk tegur sya ni mcmlah anak2 perempuan dia tu yg buat kerja dlam rumah padahal dduk berkurung dlam bilik jugak. Sya ni dh lah dduk rumah family in law, takkan nk menanyang muka aje, segan lah kita. Sya lebih selesa duduk dalam bilik. Tpi tulah ade je kita ni tk kene. FIL kata jgn kulikan MIL, haih ntah bila masa lah.. Yg malas masuk dapur n buat kerja rumah tu anak2 depa. Sya ni kureng masuk dapur aje. Boleh je buat kerja rumah tpi korang tk fkir ke anak2 perempuan dorang apa function? Menyuruh kak ipar buat kerja ka? Haihh.. Kene berbaik dgn SIL lah itu lah ini lah rimas betul. Anak2 sendiri tknk pulak dorang tegur. Mentang2lah kita ni menantu bru masuk keluarga dia mcm2 suruh kita buat! Satu malam sya tkleh tido sbb sakit hati

2 Các câu trả lời

Lumrah lah bila duduk dengan mentua sis. Memang kena banyak bersabar. Benda2 macam ni memang akan timbul. First, suruh la suami tu cari kerja. Bangun matahari dah tinggi rezeki susah nak dekat. Then, isu terperap tu xboleh bandingkan sis dengan adik2 ipar. Memang akan nampak buruknya dekat sis je. Adat duduk rumah orang memang kena ringan2kan tulang. Pagi2 tu bila sis dah bangun buat2 lah keluar bilik pergi dapur ke. Tunjuk muka je biar orang nampak sis dah bangun. Yg penting dalam hal ni suami kena main peranan.

fhm.sy pun alami bende yg sama.ddk sekali dgn mil & ipar².fil da meninggal.mil ok baik.sy pun x de mslh dgn mil.cuma ipar² jenis pemalas.tido,mkn,melawa.mula² dulu saket hati jgk dgn perangai dorg.lame² mls nak pikir.so sy buat apa yg rasa perlu buat je.memasak suma mil sy.sbb klu sy msk pun dorg x mkn.so sy basuh² pinggan mangkuk & kemas² apa yg patot.