Masih cuba conceive

Sy pernah miscarriage tahun 2020. Dlm tempoh berpantang miscarriage, suami dapat masuk Singapore & disebabkan pkp, sy kena la berjauhan dgn suami dlm tempoh 2tahun. Sy kawen lambat jd sekarang da umur 35 tahun. Pd umur cmni, dgn ada diabetes susah sgt nk lekat. Sy cube urut, mkn acid folic.. ape yg org suggest, sy cube buat tp tak behasil. Baru ni suami sy mula Tanya sy... Slame dia takde, sy ade mkn pil perancang ke? Kenape berat badan naik? Sy mmg sengaje taknak anak dgn dia ke? Sy ade hubungan dgn lelaki lain ke sampai sy tanak ade anak dgn dia? Selama dia takde kt jb, sy xpenah buat ape2 belakang dia. Sy sentiasa sedar status sy sbgai isteri. Dia tau usia sy da lanjut utk kandungan pertama, dia tau sy ade kencing manis started gugur dlu. Sblm kawen sy penah tanye klau xpregnant blh ke terima sbb sy da 3series & sy xblh trime dimadukan. Dia ckap kite blh opt utk amek anak angkat.. Skarang bila da kawen, dia ckap dia tanak anak angkat.. dia nk anak sndri & klau sy xleh gak ngandung, dia nk option supaya dia blh kawen lain - perkara kawen lain ni timbul bila kami bejauhan.. dia ade perempuan lain mase dok sg, siap da having sex dgn perempuan tu Pecah ati sy. Sy mtk dilepaskn tp dia tanak & setiap kali sy bangkitkn issue tentang dia ade perempuan lain, sy kena marah.. Dia persoalkn kejujuran sy tp sbnrnye dia yg curang & dia jdkn benda ni mcm reason kenape dia perlu kawen dgn org lain gak - sbb sy xmengandung2 Sy doa mtk pd tuhan supaye dpt la sy 1 anak, 1 je pn ckup supaye suami xmadukn sy. Tp pagi ni sy mula nampak mcm ada tanda2 period lg. Sy sedih sgt, sy xtau nk buat ape.. sy telan sume ni sorg2 sbb sy tanak bukak aib suami. Tp ntah la, masih blm ckup utk sy jd isteri yg baik, isteri yg dpt bg suami anak. Klau ade mane2 mommies kt sini yg da 3series, memula kawen susah nk lekat but now da pregnant or da dpt anak, blh x suggest & bg tips supaya sy pn blh dpt anak & happy mcm mommies2 lain?

34 Các câu trả lời

Untuk makluman sis, sy ada mengalami kencing manis dan masih menggunakan insulin.. Alhamdulillah, sampai skrg, sy msh dalam keadaan sihat dan telah mengandung anak ke3.. Untuk mklmn sis, penyakit kencing manis, bukanlaa salah satu faktor keguguran.. Namun ianya jg berkait rapat.. selain itu, mgkn jg disebabkan faktor rahim x kuat, faktor persekitaran dan sis mengalami masalah tekanan perasaan.. Saya sarankan sis, jumpa doktor terdekat untuk saranan kesihatan sis n masuk sesi kaunseling keluarga bersama suami jika suami masih sayangkan hubungan ini.. Sy doakan sis agar selalu tabah dalam menghadapi perjalanan hidup sis dan saya doakan semoga suatu hari nanti sis juga akan menjadi seorang ibu kepada anak2 yg comel.. 🫰🏻

Sy pun umur 35, ingatkan dah mandul, xleh nak pregnant.. Yelah dah lama xde anak,kan...alhamdulillah selepas anniversary setahun 2 bln mcm tu sy pregnant, yg sy buat bulan Last sebelum pregnant tu.. Sy cuci dlm sy utk lancarkan period dgn makan buah nenas yg baby tu, Kdg minum air kelapa juga.. Husband lak sy bagi dia brand himalaya speman khas untuk lelaki tu... X sampai sebulan hsbd consume.. Alhamdulillah positif sebelum tarikh due period.. Semoga dipermudahkan segalanya buat sis dan semoga ada rezeki serta perkahwinan berkekalan hendaknya ... Aamiin Yaa Rabbbal A'lamiinn..

kalo ada anak nty,sure ke husband sis berubah??😅 kalo da ada anak n husband sis x berubah,lagi la hancur sis.kalo btl dia nak kawen lagi,bg syarat utk dilepaskan..BKn nak mengarut tp Kita tgo situation pun terdesak sgt.kalo xhappy n stress mcm mna nak pregnant..lagi pun kalo husband da tido dgn betina lain,sis Masih nak bertahan?? seriously..😅 sis berhak utk bahagia..kalo nak pregnant,make sure sis happy,hati senang n sihat ya..teruskn folic acid,minum jus MaMoM Hope..beli test kesuburan,n pregnancy test.semoga berjaya.😁

Dia dah berzina dgn perempuan lain, akak masih mampu bersabar dan nak cuba dapatkan anak? Betullah hati perempuan nie mcm kerak nasi. Apa yg saya boleh ingatkan di sini, akak terima qada dan qadar. Kuatkan semangat. Saya taknak nanti akak dah pregnant, ehhhh dia ubah fikiran lagi, tiba tiba taknak anak tu and etc sebab dia suka2 tuduh akak curang tanpa bukti nie. Apa pun akak boleh consult dr kalau ada cara yg dpt membantu. Kawan saya 3series consult kpj dkt jb juga, within 6 months dia pregnant. Tapi dia pcos. Cuba la kot ada harapan.

Nampak macam sengaja suami cipta alasan. Ada anak bukan bererti akan bahagia. Kebahagiaan ni terletak atas diri sendiri. Sedih saya ada isteri yang diperlakukan sebegini. Belum ada anak, jadi lebih baik fikir untuk diri sendiri. Belum pasti seorang suami yang dah mula berzina akan berhenti apabila dia dah ada anak. Btw, keguguran ni kadang puncanya daripada sperma suami yang kurang berkualiti. Jangan letakkan kesalahan atas awak sahaja. Saya doakan awak diberikan jalan yang terbaik atas masalah yang awak hadapi 🧡

Sorry puan, you gotta leave seriously. Kalau dia suami yang baik dia takkan berzina dgn perempuan lain. Maaf kata, Ada hikmah tuhan tak izinkan puan ada zuriat dgn so called your ‘husband’ tu. Sebab dia lelaki durjana, buat alasan isteri tak boleh mengandung lepastu nak kwin lain? Sedangkn dia nak tutup kesalahan diri sendiri je tu. Maaf ya puan jika bahasa saya kasar. Perbuatan suami puan sangat keji, memang tak dpt diterima. You have your pride, please move on. Tak rugi tinggal lelaki busuk mcm tu.

sabar dan terus bersabar sy awal perkahwinan gugur ,tahun lepas tahun ke9 tuhan bg rezeki,tp apakan daya kesilapan kk sy makn ubat cair darah 3hari terus spoting n keguguran. tahun ni tahun ke10 perkahwinan 23/8 aritu test double line.doakan bby sy selamat sehingga kelahiran. sy juga ada diabetes dan darah tinggi.skrg tunggu minggu ke8 baru g kk cek n buat buku.sy doakan awak akan diberikan rezeki zuriat.ubat k.manis makan dan asid folic pon mkn walaupon belum hamil.

pada pendapat saya la kan. lebih baik berpisah time takde anak daripada berpisah time ada anak. ada hikmah kenapa Allah tak bagi anak lagi untuk puan. mungkin sebab Allah nak tunjuk perangai sebenar suami puan. lebih baik berpisah jela puan dari dapat suami macam tu. kalau suami dah bertaubat lain cerita la. mental health puan pun kena jaga ye.

Allahuakbar.. besar ujian sis.. semoga sis tabah.. sis kne tau waktu subur sis.. sis bole gune opk or sis perhatikan lendir yg kuar dr vagina.. bole google eggwhite.. dia lendir jernih spt putih telur.. kalo ade maknenye sis tgh subur dan bole bersama mase tu 3hari.. n high chance utk lekat.. semoga dipermudah urusan..

nak tau kenapa sampai arini masih belum Allah izinkan ada zuriat?.. maaf ye nak cakap.. sebab perangai suami sis yg zalim tu. ada perempuan lain dan buat juga hubungan kelamin. semoga Allah buka pintu hati sis untuk move on dan keluar dari hubung toxic suami isteri ni. inshaAllah, sis boleh bahagia dengan diri sendiri