Mentua dan ipar nampak baik tapi…

Sy org sabah. Sy dduk rumah mentua, ipar2 suka hantar anak2 diorang sruh sy jaga. Bukan sekali sekala tapi kerap. Sikit2 suh jaga. Asal diorang keluar jln, bzy atau kerja mesti hantar anak dulu dgn sy. Sampai sy dah makan hati. Bayangkan kau tiba2 jadi babysitter tanpa rela. Nak tolak tapi tak tahu nak bagi alasan apa. Yela sbb sy kan suri rumah je. Bukan tk ikhlas nak jaga, tapi rasa diri ni dah diperlakukan macam babu pulak. Dengan penatnya menjaga anak org, dengan perasaan yg sentiasa risau klau apa2 terjadi dgn budak2 tu dlm jagaan sy. Lain lagi setiap hari masak di dapur, cuci piring, cuci kain dan jaga anak sendiri.. Ipar2 dari dulu jarang masak di dapur, apalagi masak nasi pn tk.. Dah la suka mengarah suh kita masak air itu ini. Kain dorang pn kita yg basuhkan. Mak mentua pulak jenis tk kisah pn bagi kita jaga cucu2 dia. Dia macam tk peduli pn sy penat ke tk. Pernah mengadu dgn suami tapi suami terus sentap. Dia terus merajuk ckp nk berhnti kerja kalau sy balik kg. Sbb sy pernah ckp kalau sy rasa diri dah mcm babu baik sy balik kg sy la. Tapi dia terus ckp takkan nak tinggalkan Abg? Klau mcm tu Abg berhenti kerja la kita sama2 balik. Hmmm.. Sampai sy tk faham dia backup sy ke atau family dia. Apa perlu sy buat? Family sy duk jauh ambil masa 9 jam utk balik kg

1 Trả lời

cari rumah sewa, duduk asing dengan mertua.

2t trước

💯 selagi tak duduk rumah sendiri, selagi tu tak ada perubahan