Folic acid

Hi sy nk tanya. Ini kali pertama sy mgandung.. Baru tadi pergi scan rahim ingatkan ada penyakit, rupanya2 pregnant.. Sy nk tanya.. Kndungan sy 6weeks 2days. Boleh ke sy consume folic acid?#firstbaby #ingintahu

19 Các câu trả lời

“Folid Acid” WAJIB consume & jangan skip during pregnancy. Fungsinya utk mengelakkan kecacatan kpd perkembangan baby. Sebaiknya makan “folid acid” semasa perut kosong. Sekurang-kurang (1>2jam) sebelum breakfast ☺️ Seandainya terlupa, ambil ja bila waktu yang teringat.

Folic acid sebaiknya diambil dari 3 bulan sebelum kita rancang utk pregnant. Lelagi bila pregnant ja WAJIB ambil folic acid 😉 tahniah puan! Smooth sailing hendaknya pregnancy ✨

3y trước

Takpe je. Makan je. Inshaallah better late than sorry kan?

makan lah folic acid ni pada 3 bulan pertama jangan skip..folic acid ni untuk bagi nutrisi dan ape ape yg kurang dalam badan kite untuk baby..

Sepatutnya folic acid tiga bulan sebelum kahwin dah boleh amik. Jangan risau. Amalkan baik utk elak risiko kecacatan janin.

Makan acid folid & minum susu sis..elok untuk kandungan..rehat jugak perlu banyak ya & minum air masak secukupnya..

Hi sis, kandungan kita lebih kurang, boleh consume sis.. doc suruh teruskan.. sis puasa mcm biasa ke?

Ishh dah boleh sgt tu sis. Sy consume sblm nk kwen lg. Doc pun ade suggest seeloknya mkn seawal yg boleh

asid folic memang kena consume even before pregnant lagi sis, kalau dah pregnant lagi wajib consume.

blh je...klu dah buka buku msti nurse akan bg...klu blum blh je bli kt famasi

boleh sangat. memang patut ambil pun. semoga sihat dan mudah semuanya