patutkah sy bekerja?

hi, sy nak tanya dan minta pendapat dgn mommy2 yg berpengalaman. sekarang sy tengah mengandung 7 minggu dan kerap letih semasa kerja. sy bekerja shift dan perlu banyak berjalan (customer service) dan sekarang sy diberi shift pagi 7am-6pm,7am-3pm&10am-6pm dan hanya duduk cashier untuk stabilkan kandungan dalam sebulan (as what my bos say) sebab sy ada bleeding minggu lepas disebabkan terlalu aktif dan banyak berjalan semasa kerja shift malam dan dalam seminggu sy hanya cuti sehari. Sekarang ni sy rasa lagi letih semasa kerja pagi dan dduk sahaja dekat cashier. sy kerap nak tertidur semasa kerja hingga sy rasa terseksa sangat. sebelum ni sy pernah mengalami keguguran pada 2020(10 weeks) utk first pregnancy and this is my second experience . sy keguguran disebabkan stress di previous tempat kerja. dengan environment yg toxic dan sy juga mempunyai depression sehingga sy meroyan selepas keguguran. So selepas ada bleeding last week, sy sangat trauma dan nangis non stop terus ke emergency. emosi sy tak stabil. Doc diagnos with a threatened miscarriage means high risk pregnancy. Persoalan sy sekarang, adakah sy patut berhenti bekerja untuk menjaga kestabilan emosi, mental , diri sendiri dan juga kandungan sy? sy dua hati nak resign ke tak atas faktor simpanan sendiri tak mencukupi dan kesihatan sendiri dan kandungan. please help me bagi suggestion . thankyou🙏🏻#pleasehelp

11 Các câu trả lời

saya bekas pekerja retail dulu, and pena juga gugur disebbkan stress dgn kerja, kena full day lagi, pikir itu ini, kdng2 bos mintk gambr kedai itu ini, nk jga kpi kerja bnyk lagi, sya gugur 6week, lpas tu sya beralih outlet, sya pregntt lagi skli, pada thun yg sama, Allah bgi rezeki lgi dekt sya, outlet yg sya kerja tu ok, mnger staf thu sya pregntt xkasi sya buat kerja berat2, sya cuma duduk casher sja(berdiri ) n buat custmer survise skli, sometime penat dgn cust, tnya produk itu ini, at sametime kena jaga casher jugk, n then mnger jenis kerja smua nk cntik n susun dgn baik, xduduk chasher kena buat benda lain skli, lap rak, susn brang evrytime. kdng sya nk duduk skejb pon rasa sperti xkena bila sya dudk. nk mintj cuti pon susah, smpaikan bergduh dgn suami psal kerja. .n lepas pada itu mnger sya buat saya sperti xknal and the geng is the toxic..last sya buat kptsan tuk brenti saja, masa itu kndungn sya dah 4 buln. masih ada alahan sikit2 saja tika itu..bila nk breti emg kita akan pikirkan kewangan, sy pon sush nk buat kptsan nk breti kerja, tpi sya dah xboleh nk duduk dgn owg yg toxic mcm tu hri2, nk hadap diowg 1 shif..jdi sya pikir, rezeki allah tu luas, alhamdulillah suami sya tanggung smuanya, suami sya memahmi krrja sya dulu, mkan minum pon sntiasa cukup je

1y trước

syukur dapat suami yg sngat memahami. suami sy memang nak sy berhenti kerja sebab ni baby first kami selepas gugur dulu . sy kata nak tanggung sy, tapi sy risau sekiranya duit simpanan x mencukupi incase ada emergency dan sy rasa itu memang tugas sy untuk support suami. sy dlm dilema🥲

saya kerja taska , 10 jam , jaga budak bukan laa senang, baby pun ramai yg semangat bdnnya . sy spoting masa 7w sbb terlalu aktif dan lasak . jantung sy mcm nk pecah tgk spoting . lagi saya pernah gugur . doc bagi sya ubat kuat rhim . dia larang sy utk dukung budak , jgn buat kerja berat , jgn strss , jgn jln terlalu laju, jgn bagi tekanan area perut . sy mitak cuti 5 hri utk bedrest bebetul . mmg penat berkerja , sy tak bole nk duduk diam je sbb budak ramai . Alhamdulillah spoting hanya 1 hri je . skrg 8w masih berjaga-jaga . nk benti , pkir duit . komitmen lg . jd sy truskan kerja tp tak terlalu lasak . takut . yg penting kita kena rehat cukup , enjoy masa pregnant ni , jgn terlalu strss . insyaallah kandungan kita baik baik je smpai bersalin nanti .aamiin .

1y trước

takpe mc je dulu demi kandungan . semoga baik baik je baby okay.

banyak berjalan ni sebenarnya bagus juga untuk proses memudahkan bersalin nanti. tp dlm kes u ni, badan u kepenatan. mebi tak cukup rest. sebab tu bleeding kot. dan bile dah tukar pada casher, u rasa lagi letih. padahal u dah duduk je xde la gerak sangat. nak resign, tapi faktor u memerlukan duit. xnak resign, tapi risau plak pada baby. pendapat i, 1. kalau u ambik cuti tanpa gaji, sebulan dua dulu boleh ke? atleast u boleh stabilkan dulu u punya pregnancy. lepas tu u boleh masuk kerja semula seperti biasa. 2. relexkan diri, jgn fikir pasal apa2 yg membuatkan u stress. be positive. fikir yg baik2 sahaja. 3. ubah pola pemakanan u pada menu yg lebih sihat. 4. jika perlu, u boleh ambik vitamin suppliment untuk memulihkan badan u yg lesu.

1y trước

thankyou. sy akan cuba minta unpaid leave

ini bg pendapat sy. betul kita kerja nak cari rezeki, tp awk dh pernah gugur sebelum ni so sangat bahaya untuk awak.. better awk resign tp sblum tu cari kerja lain yang okay.. kalau boleh jangan kerja retail. kalau awk nk cari kje sy sarankan bg resume banyak2 apply bnyak2 tempat. cari dekat jobstreet,jora,indeed,maukerja, macam2 website ada. insyaAllah semoga dipermudahkan urusan awak.. doa banyak2.. ada rezeki awak nanti insyaAllah.. amalkan baca doa2 menambah rezeki.. bg sy mmg susah nk cari bila kita gtau kita prgnant. better jgn gtau dulu awk prgnant. dh dpt baru bgtahu. bukan nk menipu, cuma utk survival hidup..

1y trước

sy bukan nak ajar menipu.. tp biar dapat dulu lps tu baru bgtahu. selagi perut tk besar deorg pon tktau kan..

Bg sy mcm ni.. awk duduk bertenang dulu masa bercuti dan list kan apa yg pro & contra sblm buat keputusan. buat check & balance.. penting jgk kerja sbb nak cari duit kan.. tp penting jugak jaga kesihatan sbb xnak lg dh keguguran. Bincang & minta pendapat dgn org yg awk percaya.. perkara ni xmudah dan kami xblh buat kptsn bg pihak awak.. atau pun awk blh bincang dgn bos dulu utk ambil cuti tanpa gaji utk tempoh tertentu ke? sampai kandungan stabil lps 12w..

1y trước

terima kasih. sy akan cuba minta unpaid leave untuk rest betul2

Sebenarnya atas badan individual juga. Saya terpaksa resign waktu kandungan berusia 6 minggu sebab alahan yg melampau. Now dah 3 bulan dan alhamdulillah kandungan saya baik baik sahaja. Bila dah resign rasa lega sangat sebab no more stress dan penat badan. Cuma struggle sikit la since takde pendapatan sendiri dah. Nanti dah okay balik boleh cuba minta kerja biasa biasa je dulu. Semoga ada rezeki baby kita nanti 😀

1y trước

ya betul. mcm ni la situsasi sy sekarang. dengan alahan yg teruk dan sy tak dpt tidur.

mcm sy mula2 pregnant sy keje cashier tp bnyk kena simpan brg dkt minimarket jd disbbkan sy pnat sy pon keguguran, kebetulan bos sy da abis kontrak jd sy x bekeje tp ttp jgk gugur yg ke 2 smpai gugur yg ke 3, dan sblm sy pregnant yg je 4 sy ade keje ptime kiosk tp sy mtk cuti utk jaga kandungan skunk da kandungan 4 bulan

1y trước

syukur rezeki puan. semoga sy juga dpt jaga kandungan sy dengan baik

Kalau sis tak nak resign. Sis boleh slow talk dengan boss ambil unpaid leave selama sebulan untuk kukuhkan kandungan dulu. Saye dulu first gugur sbb aktif kerja jugak. Then yang second time saye ambil unpaid leave sebulan mase dah tahu pregnant 5 weeks. Alhamdulillah baby selamat lahir 🥰

1y trước

syukur rezeki puan dapat bos yg memahami. bos sy susah nak slow talk. nak ada kejadian depan mata baru dia approve😅 mcm sy bleeding dkt tempat kerja lepas terlalu aktif kerja baru dia bagi duduk cashier kerja pagi semua. tapi gaji potong separuh sbb tak adil dengan staff lain yg kerja shift. nak minta unpaid leave ni mesti dia akan ckp tak ckup staff. tapi sy akan cuba minta dulu

Atas individu puan, time saya preg 7 bulan environment saya mmg tersangat2 toxic, saya yg preg disuruh panjat itu ini sedangkan yang single yg okay tak disuruh, umpama menganiaya sy rasa minta btulkan paip dlm hujan and so on. So demi nk jaga mental saya, so sy choose untuk resign.

1y trước

Betul saya sokong, tambah kita bkerja dengan orang yg belum berkhawin jd dorg tak faham alahan apa itu semua, katanya buat teruk sajee

ikut awak la.. mcm sye, sye pn rsign ble da 2 month preggy.. x pun awak try bg mse.. mcm try keje smpi hujg bln nie.. awak tgk ok ke x, klu x ok, then bhenti.. klu ok, teruskan.. sbb ade ssetengah org awal2 je ade alahan.. lps 3-4 bln da ok..

1y trước

sy faham. terima kasih atas pendapat puan ya