soal hati dan perasaan

Sy nak luah sesuatu. Sy terasa dgn mak mertua sy, tp sy pun rasa serba salah sbb terdetik perasaan mcm ni.. Sy tahu dia berharap nk cucu perempuan. Kembar lg. Sy ni genetik kembar pun xde.. Skrg dia dah mula tanya2 jantina apa, sy bgthu la inshaAllah baby boy. Pastu mula la dia ckp hbslah klo lelaki mcm tu mcm ni perangainya nnt. hmm sedih sy dgr..klo emak abah kandung sy suka xkisah la jantina apa yg pntg kandungan sihat. Kalau lelaki sulung lg bgs sbb boleh jaga ibu dia ni nnt bila besar. Pastu tempoh hari sy mkn coklat. Salahke mkn coklat? Pastu mertua sy ckp la haaa mkn lah coklat tu. Nnt anak jd degil, xdgr kata, nakal xleh ddk diam..tgk bdk skrg semua degil2..hmm ape kena mengena. Anak blm lahir lg dah ckp memacam.. Sedih sy dengar.. Baru2 ni dia kata la dah beli barang baby ke? Sy ckp la ada la cari sikit2 buat persiapan. Dia boleh lg ckp haa beli xpyh bnyk..sepasang tuala, 2helai baju je dah cukup..xpyh beli byk2 sbb kita taktahu ape nk jd lps ni..sy terus terkedu..kenapa dia ckp mcm tu. Mak mertua bgthu kita ni taktahu takdir Allah..klo jd pape nnt xde la membazir beli brg bnyk2..terguris hati sy sekali lg..xboleh ke doakan yg baik2 je kandungan sy sihat..hmmm Berbeza dgn mak kandung sy..selalu ckp sy ni dah cari brg ke belum. Cukup ke tak brg sy dh beli. Emak abah excited sgt bila cte pasal kandungan yg bakal dilahirkan. ye sy tahu beli baju sikit2 dulu terutama baju NB sbb baby cpt besar..nnt baru beli baju lain. Ni anak first kan..mesti la rasa excited nk shopping baju dan brg baby yg comel2. Awal2 pregnant dulu sy bnyk stress dan selalu menangis..sbb sy dan suami ddk dgn mertua. Sbb mertua sy ni selalu ckp negatif (xsemua sy cerita disini).. Alhamdulillah slps berbincang dgn suami elok2..kami ddk rumah sewa skrg wlpn mulanya mendapat tentangan dari mertua. Skrg ni sekali sekala balik rumah mertua bila suami cuti. Jd xdela selalu sgt dgr kata2 negatif.. Skrg ni yg sy risau perasaan terasa dgn mertua sy ni ada effect dgn proses bersalin sy kelak x? Tp sy xpernah melawan, dengar je klo dia nk ckp pape, just mkn hati je la kdg2.. Abah selalu kata buat baik dgn mertua mcm buat baik dgn keluarga sendiri... Kdg2 sy cuba mengelak2 nk blk rumah mertua..tp bila suami ajak sy tetap ikut balik..berdosa ke sy bila terbit perasaan mcm ni? Terima kasih kpd yg sudi baca luahan sy..maaf la klo tunggang langgang cte sy~ #anakfirst #scannampakbebird #33weeks1day

90 Các câu trả lời

sama dgn sy sis .. mak mertua pon nak bby girl tapi scan nampk boy .. alhamdulilah sbb sy dgn husb mmg nk bby boy untuk ank sulung .. mule2 sy awal preggy slalu sedih nangis sbb duk dekat rumah mertua .. skrg sy dh duk rumah sy weekend je balik rumah mertua .. ade la jgk perasaan mcm sis tu trase dgn mertua .. sy ni tggu hari nk bersalin je .. 38weeks skrg tapi belum lagi mintak maaf dgn mertua .. nak sgt mintak maaf tp xterkeluar lg dri mulut .. hrp2 dipermudahkan urusan bersalin sy nnti ..

walau mcm mana pon mertua kita , itu tetap mertua kita .. hati akan tenang andai kita maafkan segala apa yg dorg buat .. memang pedih memang skit sgt rasa nak telan .. tpi , memaafkan adalah perkara yg paling mulia .. hati kita pon tenang .. mintak ampun mintak maaf kat mertua walau kita x da salah .. oneday , Allah akan bukak hati mertua sis .. jdi , walau kita x salah .. mintak ampun mintak maaf je kat dorg .. in shaa Allah , hati kita tenang .. Allah permudahkan time kita bersalin nanti

sabar lah mommy to be. Tue tandanya MIL ambil berat. Time2 mcm nie jgn simpan apa2 perasaan mcm tu. Anggap je dugaan awak time preggy, yang penting pendapat mak awak. Time preggy nie hati mmg cepat tersentuh so jgn fikir sgt. Mommy to be kena jaga diri dan baby dalam perut. Pasal baby girl n kembar tu semua tu rezeki Allah nak bagi. Time nie awak nak mkn apa makan je biarlah org nak ckp apa. Keinginan org preggy nie berbeza2. So chill je dan doa semoga Allah lembutkan hati MIL awak yer.

Situasi pasal mertua ni yg buat saya benci sgt , saya lg teruk sis .. smpi kn mertua dan ipar saya semua ckp yg ni bkn anak suami saya .. saya mmg tk de bhbg da ngn dorg sb fmily saya da tau apa yg dorg hina saya .. so suami buat keputusan utk mengelak bhbg dr dorg utk elakkn saya stress spnjg mengandung .. Yakin ngn Allah sis .. klu tk penah melawan pun tk kn gnggu proses bersalin sis .. yg pnting jgn buat bnde tk elok terutama ngn org tua kita sendiri dan suami kita ..

My mil pun pernah lah cakap negatif macam bila tak banyak bergerak susah bersalin lah apa lah. Macam tu jela. Tak ada lah teruk sangat. Tapi bila mil cakap macam tu, saya akan jawab slow slow "nauzubillahiminzalik". And part awak risau nanti payah bersalin sebab terasa hati dengan mentua tu tak ada kena mengena pun. Kita manusia biasa. Ada hati dan perasaan. Tapi maafkan jela. Kalau saya, saya ni jenis menjawab sikit 😅 dan suami saya jenis back up saya.

Emm sometimes kna tunjuk negatif supaya diorang rs sndr. Bkn nak kurang ajar tp kita nk bg dia rs indirectly ape kita rs. Cnth x nk balik rumah mak mertua, biar dia sedar sis mmg x suka balik. Klulah dia ckp dpn2... Ehhx suka ke tgl dgn mak ni... Ckp terus je. Mcmanalah nk suka klu mak asyik ckp negatif je. Baik sy duduk umah sndr. Mak pun xdelah penat nk pokpek bnda bkn2. Sy pun blh rs tenang. Ini nk lahirkan cucu mak, anak kpd anak mak, bkn anak kucing.

5y trước

ekot je ckp suami. tp ape mil sis ckp tu, sis cerita satu2 kat suami. bia dia rase jgak ape yg sis rase.... sy pon mcm tu, mil ada dtg tido umah sy, depan anak dy bkn main baik, bile suami sy g keje, mcm2 dy kate.... bile suami sy balik, sy ckp, menyesal x rekod ape yg mak abg ckp, suami pujuk jelah jgn ambik hati, org tua, biase lah... hati rase tenang bile suami yg pujuk, bkn harap suami derhaka kat mak dy pon, cuma nk kongsi....

Aishhh..geramnye bace penulisan sis..😂 Tp apa yg boleh sy nasihat.. Stay strong ya sis.. Byk kn bsabar.. Abaikan dgn kata² mertua even pahit utk ditelan.. Maafkan kesilapan n kesalahan die pertuturan die.. Kdg tkt die jenis mulut laser tp hakikatnya niat dlm aty lain.. Apa² pon yg keluar dr mulut die pk positif ya sis..xpon sumbat kapas dlm telinga 🤭 Mudah²an Allah swt jg aty sis.. Permudahkan urusan sis n baby..💕

Sy takde la teruk camnie tapi ibu mertua mmg agak controlling nak beli barang suma nak kene consult, ini tak perlu itu tak perlu tp bila tanye ape yg perlu dia jawab tak tau. Nak makan ape yg kita nak pon susah sbb dia rase cara kita nie membazir. Tak boleh nak pindah sbb kene benti keje masa dpt tau preggy. In Shaa Allah suma akan berjalan lancar sis. Sabar. Semoga lahirkan bayi yg sihat dan menyenang hati semua In Shaa Allah.

5y trước

Ya sy pun pernah alami jgk..bila kita beli barang atau ajak suami mkn luar..selalu kena perli balik ckp membazir la ape la..hmm alhamdulillah skrg dah pindah ni boleh buat ape je yg kita suka tanpa ada yg memerhati 😊

Sy pulak MIL nak sgt cucu hidung mancung. Bagi dia kalau muka cantik/hensem tapi hidung pesek ni nmpak cacat. Maklum la ank beranak dia mcm pak arab. Sy ni jawa hidung pesek. Takut la cucu dia nnti hidung mcm sy. Rasa nak je lari lain. Biar tak berjumpa terus. Lantak la ank hidung pesek ke mancung ke ape pun. Kita yg beranak susah payah nanti. Bukan dia. Tak beranak lagi dh demand nak cucu macam tu macam ni. Terasa beb.

4y trước

Mentua saya pula, tanya kenapa anak saya tak sama sgt dengan muka bapa dia🙃 saya jawab la, sbb dia dah campur dengan muka saya. 🙊🙈🙉

Mak sy sendiri macam ni. Dia jenis negatif sikit, kalau mengandung katanya tak boleh excited sgt, tak boleh bagitahu orang sebab takut jadi apa² kat kandungan. Dia jenis semua benda tak boleh. Tapi dah hidup dengan dia 27 tahun so sy tak pernah rasa apa yg dia cakap terlalu menyakitkan hati. Cuma kadang sy rasa mengarut dan abaikan je apa dia cakap. Maybe ni mak mertua yg cakap jadi senang terasa. Harap bersabar lah

4y trước

sama mak sy pn jenis sgt negatif. nk scan baby pn dikatanya xyah. ada benda sy mmg terasa.ada benda sy abaikan.ada benda yg sy akan protect dan lawan.tp alhamdulillah allah rezekikan sy mertua yg jauh beza dgn parent sendiri.