soal hati dan perasaan

Sy nak luah sesuatu. Sy terasa dgn mak mertua sy, tp sy pun rasa serba salah sbb terdetik perasaan mcm ni.. Sy tahu dia berharap nk cucu perempuan. Kembar lg. Sy ni genetik kembar pun xde.. Skrg dia dah mula tanya2 jantina apa, sy bgthu la inshaAllah baby boy. Pastu mula la dia ckp hbslah klo lelaki mcm tu mcm ni perangainya nnt. hmm sedih sy dgr..klo emak abah kandung sy suka xkisah la jantina apa yg pntg kandungan sihat. Kalau lelaki sulung lg bgs sbb boleh jaga ibu dia ni nnt bila besar. Pastu tempoh hari sy mkn coklat. Salahke mkn coklat? Pastu mertua sy ckp la haaa mkn lah coklat tu. Nnt anak jd degil, xdgr kata, nakal xleh ddk diam..tgk bdk skrg semua degil2..hmm ape kena mengena. Anak blm lahir lg dah ckp memacam.. Sedih sy dengar.. Baru2 ni dia kata la dah beli barang baby ke? Sy ckp la ada la cari sikit2 buat persiapan. Dia boleh lg ckp haa beli xpyh bnyk..sepasang tuala, 2helai baju je dah cukup..xpyh beli byk2 sbb kita taktahu ape nk jd lps ni..sy terus terkedu..kenapa dia ckp mcm tu. Mak mertua bgthu kita ni taktahu takdir Allah..klo jd pape nnt xde la membazir beli brg bnyk2..terguris hati sy sekali lg..xboleh ke doakan yg baik2 je kandungan sy sihat..hmmm Berbeza dgn mak kandung sy..selalu ckp sy ni dah cari brg ke belum. Cukup ke tak brg sy dh beli. Emak abah excited sgt bila cte pasal kandungan yg bakal dilahirkan. ye sy tahu beli baju sikit2 dulu terutama baju NB sbb baby cpt besar..nnt baru beli baju lain. Ni anak first kan..mesti la rasa excited nk shopping baju dan brg baby yg comel2. Awal2 pregnant dulu sy bnyk stress dan selalu menangis..sbb sy dan suami ddk dgn mertua. Sbb mertua sy ni selalu ckp negatif (xsemua sy cerita disini).. Alhamdulillah slps berbincang dgn suami elok2..kami ddk rumah sewa skrg wlpn mulanya mendapat tentangan dari mertua. Skrg ni sekali sekala balik rumah mertua bila suami cuti. Jd xdela selalu sgt dgr kata2 negatif.. Skrg ni yg sy risau perasaan terasa dgn mertua sy ni ada effect dgn proses bersalin sy kelak x? Tp sy xpernah melawan, dengar je klo dia nk ckp pape, just mkn hati je la kdg2.. Abah selalu kata buat baik dgn mertua mcm buat baik dgn keluarga sendiri... Kdg2 sy cuba mengelak2 nk blk rumah mertua..tp bila suami ajak sy tetap ikut balik..berdosa ke sy bila terbit perasaan mcm ni? Terima kasih kpd yg sudi baca luahan sy..maaf la klo tunggang langgang cte sy~ #anakfirst #scannampakbebird #33weeks1day

90 Các câu trả lời

Sabar yaa , saya pun mcm awak . Tpi syukur mk abah saya bgi rumah dekat saya , sy pernah dok dgn mertua masa bru khwin sbb rumah saya tgh pulihkn blik lepas mk dgn abg meninggal . Masa dok dekat rumah mertua , bnyk terasa hati . Tpi saya ni jenis lntkkn la kmu nk buat ape pun 😅 asalkn tk kacau . Pernah skli saya trbaca chat suami dgn mertua . Mertua ckp “ jgn smpi aku sruh kmu balik bt 6” masa saya baca tu yaallah rasa nk pergi jumpa nk ckp ape slh kami . Tpi husband tahan tk bgi saya turun bawah . Esok tu jugak saya ajak husband balik umh saya , sy tk hamak pun nk duduk situ . Skrng ni husband je balik umh mk dia , saya tk balik pun . Depe ade tnya mana saya knpa tk blik . Husband saya diam je .

4y trước

Sis kita sama, mertua saya talam dua muka, depan depan ambil berat, sekali baca whatsapp dia dengan suami, menggeletar badan, bukan saya je dia mengata, dengan mak mak saya yg tak pernah kacau dia pun dia mengata. Sejak dari tu, saya tak balik rumah dia tak makan apa dia masak. Dia cakap saya sombong. Balik pun kadang kadang tu pun sebab kesian suami & ayah mertua yang sangat baik, dia selalu tanya saya, mengalu alukan kedatangan saya tapi sebab mak mertua puaka tu saya balik je saya duk dalam bilik, jangan harap nak tolong dia macam sebelum ni. Alhamdulillah la Allah izinkan saya terbaca whatsapp tu kalau tak sampai sekarang rasa tertipu.

Cm ni awk..awk pk positive je.. Allah pon tak ske org doakan yg buruk2 pada org lain, takot berbalik pd diri org tu, lantak la dia nk ckp ape, InsyaAllah tak de effect..sy penah merasa org cm tu, smp sy tak nak tgok muka org tu sbb doakan kandungan sy bukan2, mmg dapatkan pandangan ustazah sume.. Dan alhamdulillah anak sy sihat..so bile org ckp cm tu, lantak la..doakan je spya dia tu berubah.. alhamdulillah dh pindah..bab mertua tu, balik kejap2 je kan..sabar je la awk..doakan dia berubah je..kita doa baik kat org, kita akan dapat tp org doa buruk kat kita, kita tak kan dapat tp doakan yg baik spya dia berubah.. kdg2 org tua ni, dia ya Allah..anggap dia nyanyuk je la..hahaha..ni yg sy alami..

5y trước

Thanks awak..ya dulu selalu menangis, stress dan selalu ikut fikir negatif jgk..alhamdulillah dah pindah ni dpt tenangkan fikiran..fikir nk bersalin je ni, baby first semoga semuanya dipermudahkan 😊

mak mertua gini kan dik..caranya.. lantakkkkkn saja.. sbb klu kta layan..kta yg gila. kta pilih..nk saond atau diam. klu saond krg brgado pula kn. so kta diam je.. dia nk cucu jntina apa dia xde hak minta2.. klu dia nk sgt perempuan sruh dia berank lg sana!!! 🤣 ko brnsib baik xtgl sama dia. klu tgl sbmbung lg gila. mak mrtua ko ni bkn psl jntina cucu je jd mslh dia..dia mmg xsuka ko kot. tu yg smua srba xkne. esok2 nti jgn brpantang dgn dia pulak pntang sdri pun xpe.. upah confinement lady.. blum lhir dia dah bg serabut.. lhir krg lg serabut. baik tenang2 je..abaikn je dia ckp ape. lme2 nti penat la dia.da tua kn.

as a human... letak la ssape pon kat tmpt sis....smua org akan rse ape sis rse.... yela spatutnya sbgai mertua and sbgai org tua doa la bebaik kat mnantu and cucu tu....sbb cucu dia gak....bkn cucu org lain.... so tak perlu la sis nak rse bdosa bile sis ada perasaan kcik hati dgn kata2 mertua tu.... tak jadi dosa nye.... takde spe dpt mnidak kan perasaan ape yg sis rse...sbb kite mnusia...dijadikan dgn ada nye perasaan... lg² bile ckp psal ank yg kite kndungkan ... so sis buat tak reti je ape mertua nak ckp...biakan je... msuk telinga kanan, kluar tenger kiri... jgn fikir² sgt... tak bek untuk kesihatan and bby....

Sama la. Pujuk suami nak dok sendiri. Xnak dok skali dgn family dye mahupon family saya. Sbb nak jaga dua2 hati. Bila dpat tau saya mengandung Mil pesan jgan beli baju awai2. Beli bila dahh nak bersalin nnti. Jgan scan. Nnti keluar dahh bru best tau baby apa. Jgan dok saja je. Kena buat keja. Jgan itu jgan ini. Adududu. Tapi suami pesan dgr je. Xyah ambik sngat apa yg mil kata. Skarang dahh 29w. Dahhh tau jantina baby. Baju baby pon dahh siap. Da 2 3 barang ja lgi xbeli. Nasib baik beli awai. Skarang kalo jlan bnyak kaki saya akan sakit. Alhamdulillah suami pon paham saya. Dye x berat ibu dye je.

Mertua sye pun lebih kurang. Sye penah keguguran mse mula2. Bila da preggy smula, dia mcm x de prasaan je mcm mse mula2 sye preggy dlu. Pun takde caring ke amik thu ke ape. Sye pun malas nak layan and pkir pasal dia 😂 Laki sye tahu sye x ngam dgn ibu dia. Bukam nak bukak aib ibu mertua tpi mmg btol sis, nak dpat mak mertua baik 1 dlm sejuta la. Mostly sume .... 😅😂 mak ayah sye lebih caring dengan keadaan sye skang ni. Siap tnya nak beli ape kot2 leh support skit. Da kumpul duit utk berurut masa pantang. Mak mertua sye? Krik2 je 😔😞mcm tak excited nk dpat cucu pun huhu

5y trước

Betul..mak mertua mcm xkisah tau..lg ckp yg bukan2..hmm alhamdulillah ada juga mak abah dan suami tempat bermanja dan luah perasaan 😊

Faham perasaan awak tu. Same goes to me sebenarnya. Family saya ditakdirkan semua perempuan. Family husband plak semua lelaki. 2 anak yg aaya yg sekarang alhamdulillah Allah kurniakan perempuan sihat walafiat. Jadi sebelah mertua mmg seronokla kan dpt girl.. InsyaAlllah coming soon ni, scan nampak bird. Sy punya teruja smpai menangis dlm bilik scan. Esok balik umah mntua bgtahula dia, jawapan dia 'jangan taksub sangat, nt Allah tarik balik baru tahu' Allahu.. Salah ke saya teruja sikit sb dpt boy.. Terus mood saya down.. Semoga Allah cekalkan hati kita ya mommies..

Biarla sis..all is well...biar jaga kandungan...sembayang kuat...minta dekat tuhan baby u ok sihat....dalam kandungan sampai bersalin dengan healthy...😍momys dalam group ni...sisters ...u juga..so we all with u until u delivery safe...ok be calm..be strong..be cheerup..u boleh sis we all pray 4r u....dont think negatif...be positif...u nk baby healthy fikir itu shj..baca banyak buku buku tentang agama..semua akan baik...dont ambil alih dari sembayang...kuat sembayang dapat jalan...untuk baby dan juga dapat mak mertua dapat fahamkan u..😍😍

Hai sis tak berdosa. We are human. Normal human akan terasa bila orang cakap negatif about us. What make us better human is our action after we heard all these negative comments. So just keep quiet and take a deep breath. Kalau saya Im more towards, lets say ade orang cakap makan coklat anak degil. Im will say owhh yee, coklat putih ke coklat hitam? Makan apa lagi boleh buat anak degil? Husband saya degil mak makan coklat apa? haha.. You know, just layankan sahaja (then up to us decide nak terima atau tak)

5y trước

Hahahha adoi sis tergelak sy baca pasal coklat tu 😂.

Sis sbr lah ye. Kte da semakin dkt dgn bersalin makin kuat dugaan dtg. Sy pun ada dugaan yg kuat dtg. Sy da nk masuk 39 weeks. Kiri kanan org dok tnye bila nk beranak. Apesal lmbt sgt nk branak. Ade yg ckp, da dkt due mesti jenis susah beranak. Sedih pun ada. Tp buat taktau je. InsyaAllah takde effect masa bersalin. Dr skrg sis happykn diri sndiri. Brg bby newborn tak byk takpe. Beli yg perlu dan pntg sbb bby cpt mmbesar. Tntg ape yg mertua ckp, jgn ambil pusing sgt. Kalau terlalu pikir sis sendiri akan stress