sangkut gdm

hi, sy mngandung 14w, 1st baby. dan sy pcos fighter. sy sedih sikit sbb 1st pregnancy, Allah uji sy ada tekanan darah tnggi & baru arini dpt result sngkut gdm. sbnrnya sy da jgka sy akn sngkut, sbb sy pcos, insulin resistant pstu ibu abah sy ada history kcing manis & darah tnggi. tp smnggu sy tnggu takde call dr kk, sy ingt tak sngkut, lega mula2 tup2 rupanya sngkut juga. sy down juga awl2 td, tp cpt2 sy try positive. Allah usik sikit, bg ujian kt sy utk sy lbih jaga makan lpsni, diet yg betul. sy taknak smpai kena on ubat atau insulin. bacaan bp sy alhamdulillah takde tnggi da lps on ubat. khamis dpn sy da start bsp utk 1st time. 14w, sy punya berat tak naik mendadak, naik 0.7kg je. sy jarang minum manis, kudap2 sampingan pun takde. tp awl2 pregnant sy kerap sarapan berat, makan nasi lemak. kemungkinan juga sbb tu sngkut gdm sy 🫠disebabkn sy da ada gdm, so kena diet & harap sy punya kenaikan berat tak trlampau mendadak lg. sy cuma brharap prjalanan spnjg sy mngandung ni dipermudahkan shingga brsalin. takpe la klu trpksa brsalin awl, aslkn sy & baby sihat. sy sblom ni pcos, buat treatment clomid & letrozole, 2nd cycle alhamdulillah Allah bg rezeki utk sy mngandung. lps 1 tahun 3 bulan kwen & ttc, Allah tiupkn malaikat kwcil dlm rahim sy. kwn2 di sini, doakn sy kuat & dipermudahkan urusan ye. sy menulis sekadar ingin meluahkn dan utk bg lega sikit hati ni. terima kasih yg sudi dgr luahan sy 🥰♥️

2 Các câu trả lời

Saya ank slung skli mnm air gula dh sgkt sis gdm .... tp doc msh kawal lg xmkn ubat, xon insulin dan sbagainya ... smpai ank kdua pn saya msh sgkt gdm sis ... awl plk tu kna mnm air gula 12w dh mnm ...msh sgkt ayah saya pn ada history kncg mns ... skrg kena on bsp ... cuma pmknan hrus djaga , krgkn mkn mnm mnis, kalau ni sis cuba amalkn roti gndum plstik wrna hijau

7mo trước

Btl dmi kbaikkan kita jgk sbnrnya walaupon penat lelah kan tp kena hadap jgk la kita insyaallah moga baik2 saja ... yg pntg ank dlm kndungan kita sht

Moga terus kuat. sy parent takde kencing manis pun sangkut gdm. Now pantau bsp. nak masuk 14w. jumaat ni doktor nak review bsp sy. harap ada perubahan dr minggu lepas. mmg kene jaga makan. sy pon pcos fighter,bmi obes,ttc 10y. Kita berjuang la untuk anak ini. Moga Allah balas segala kebaikan untuk akan datang. InsyaAllah. jangan stress tau.

7mo trước

sy pun awk, da 14w, mnum air gule 12w. sy mnggu dpn da start bsp. bila da jd mcmni betul2 trsedar, nk kena jaga makan ni,cut sugar. taknak bg risiko dkt baby. kita yg ttc ni nk dpt ank bukan sng, so kena kuat smngt 💪💪💪