warna kulit

Sy lebih kpd nk meluah rsa. Dl msa mngandumgkan anak sulung,mak sy mmg suruh minum air soya byk2 sbb nk bg anak keluar putih lepak..tp sbb sy ada bca artikel psl lbh air soya pn blh buat kulit anak sensitif/ekzima jd sy ada ckp kt mak,tak bgus jgak,nnt efek pd kulit anak.sy ada minum tp tak ada la beria benar utk tujuan bg kulit anak putih. Takdir lahir anak sy mmg la putih jgk msa br keluar tu,tp jaundice dia tggi,so duduk bwh phototherapy lbh krg 5 hari jgk.lps pd tu kulit dia berubah jd gelap dan skrg baby dh setahun,kulit jd kale sawo matang gtu..msa brsalin,mak sy xda kt cni..msa dia blk tgk baby pn lps baby dh hbs phototherapy. Dan smpai la skrg umur anak dh setahun lbh,klw ada bnda yg trkait psl warna kulit anak,mak akn slhkn sy sbb lwn ckp dia xnak minum air soya.. Bg sy,tak ada kaitan pun kulit anak sy skrg yg xputih lepak dgn air soya tu sbb suami dan mak dia pun bkn jnis kulit cerah(mmg agak gelap)..so mgkin faktor genetik.. Skrg sy pregnant yg ke 2..br tau mengandung lbh krg smggu dan mak sy semakin kerap ungkit psl sy xminum soya dl.. Dia skrg siap srh sy buat stok air kotak soya dlm peti utk minum hari2 spya anak yg no 2 kulitnya xjd sawo matang mcm yg sulung.. Sy jadi sedih pulak.. Skrg ni lg la sy xnk minum air soya sbb nnt klw sgguh anak no 2 putih lepak,org beza2 kn pulak dgn kulit anak sulung.(skrg pn org selalu tegur anak kulit tak xcerah mcm sy) .dh la dia baby girl. Hati mak mna yg xsedih kan bila org asyik ckp psl warna kulit anak kita ??

94 Các câu trả lời

Xde makanan pun yg boleh ubah wrna kulit anak atau genetik asal kita. Kalau genetik dh cm gitu, gitulah jdinya. Sbrlah sis.. sy dlu penggemar kopi O, dari perut kecik smpai beranak. Yg tgk sy kerap mnum kopi pn risau tkt ank sy gelap. Tp sy yakin smua tu mitos. Sy trskn makan mnum yg kena ngn tekak sy. Alhamdulillah ank sy skg dh 5 thn, putih melepak sis. Pdhl sy n suami xde putih mana pun. Rezeki ank. Allah nk tnjukkn dkt org yg suka mgta sy dlu. Ignore kan jelah.. aslkn apa yg kita buat utk kshtn ank. Tu yg pntg.

hehe mmg . sy dgn akk sy beza.akk putih.sy sawo matang kuning langsat. jmp sdare pun ad je mulut oo akk putih ekk ..ceh lembu btol . tp nseb sy manis lol .hahha dlu kcik kcik stress la .da bsr redho dgn wrna kulit dan sbnrnye rmai je model cntik n artis kulit sawo matang . dan sy ad kelebihan sy sndri dri kakak sy.skrg sy preggy.. suke nes .milo..xsuka soya. suka susu low fat putih. nth ,ikut ank la nt klua wrna apa.haha klu ikut bpknya cerah. klu ikut sy kuning sawo . tetap syg 🥰🥰 lah mana mana pun

cakap dalam hati, apa pun warna kulit anak tu, dia tetap darah daging kita biar apa orang nak kata, kita tahu apa yang terbaik. daripada anak terseksa dengan eczema, lebih baik cegah. saya ni mangsa soya. masa mak saya pregnant kan saya, dia memang suka minum air soya. at last, sampai sekarang masih ada masalah kulit. tak boleh guna sabun yang tak okay, terus terkupas kupas kulit tangan. lagipun macam tak logik minum soya boleh buat anak putih. yang dok puluh minum sirap tu, anak dia jadi warna merah ke ? hm

cer awak buat 1 jadual salasilah keluar ga awak & suami. start la dari moyang awk sampai la ke generasi awak. selagi dlm keluarga ada yg berkulit gelap maka anak2 tetap akan ada potensi kulit gelap. dah byk baby yg menderita masalah kulit sbab mak bapak atok nenek gilakan kulit cerah. kecantikan bukan hanya utk org kulit putih. kecik2 dah diajar pasal diskriminasi warna kulit, sebab tu bila besar still ada isu warna kulit. dari kecik di didik hitam tu buruk,putih tu cantik..

more to genetic la dear.. saya ni putih cina... husband org penang... gelap² org nye... anak saya 8... ade ikot saya, ade ikot husb... semua pregnancy saya minum soya, sbb saya ade alahan pd susu lembu... mmg xley minum susu lembu... so saya minum soya, tp xdlaa pulak anak saya kluar 8 semua putih lepak... ade je yg gelap... ade mmg gelap ikot kulit husband pon... mmg la ade org akan bercakap, biar je kat depa... anak kite ngn husband msty share colour... ade cerah ade gelap...

5y trước

Ntah la..nk ckp sgt pn nnt hujung2 kita jgk yg slh.... Mak sy xdpt terima kot cucu dia xcerah..

xyh pduli laaa ckp sapa pon... tu org atas (Allah) da tentukan sgala2 nya utk makhluknya... cukup sfat sempurna da ckup terbaik utk kte sbg mak ayah... psl mak awk tu... amik je soya ke tepung ke clorox ke apa je la utk putih kan anak awk... lps tu xyh minum... buang.. kalau die kate minum ye da minum... die ade dpn awk mnum mcm biasa... puji sedap nyaaa soya... jaga aty mak... xbesalah pun utk blakon utk kebaikkan diri n baby🙂

Pedulikan kata orang. Awak y mngandung, lahirkan anak². Putih gelap ke ikut kulit mak ayah. Mk saya mnm soya setiap hari, jadi rutin. Keluar adik putih melepak, dh besar x putih pun. Ikut warna mak ngan ayah juga. Saya pulak, mmg elakkan mnm soya. Sekadar teringin je. Keluar bby cerah sb ikut suami saya. Pendek kata depends ikut keturunan. Jangan down tw, janji awak jga anak² dgn baik,warna kulit x bawa kemana pon,😊

sis kulit cerah @ gelap ikut genetik mak pak die.....klu mak pak die x brape cerah jgn berangan la nk cerah.....nk cerah wat ape janji anak tu sehat.....klu mak sis x puas hati bab minum air soya mintak die ikut sis wat cek up sruh die tanye misi btui ka minum air soya bole kulit cerah?.....klu btui minum air soya bole cerah kulit dh lama org afrika sana minum air soya nk jd putih mcm mat saleh😅😅😅😅

Sy punya baby xkeluar perut lagi. Ramai ckp nanti putih msti mcm mama dia, tp sy sendiri xkisah. Asalkan dia sempurna sihat. Mak sy pon ada ckp psl air soya, dlu masa mengandungkan sy mak suka makan taufufa. Tp sy ada bc artikel psl effect pd bby klu minum soya blebihan. Jd lebih baik elakkan, semua terserah pd Dia nak kasi baby ikut wrna kulih cerah or sawa matang. Yg penting ikut genetik mama or baba dia 😁

Warna kulit je pun. Tak kisah lah putih ke gelap ke. Masa pregnant Anak saya y sulung saya tak minum susu & soya pun. Tapi kulit cerah & gebu je. Anak no.2 hari2 minum susu kulit gelap ikut suami. Tak pernah plak ada org complain @ bezakan pasal warna kulit anak2 saya. Kalau nak ikut cakap org ni semua tak kena di mata diorg. Jangan di layan. Kita tau apa y terbaik tuk diri kita & anak2 kita.