brapa lama nk menyusu badan?

Sy kurang phm menyusu sampai 2 tahun tu mcm mna? Exclusive breastfeeding tu 6 bulan bgi susu badan je. lps 6 bulan dh start boleh bgi mkn kan.. kena campur susu formula ke susu bdan. klu susu badan bnyk lgi perlu campur susu formula ke lps 6 bulan . confuse haha 😅#firstbaby

2 Các câu trả lời

awak boleh refer link ni penerangan dr mufti tentang penyusuan sampai anak berusia 2tahun https://muftiwp.gov.my/ms/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/797-al-kafi-630-hukum-penyusuan-badan-selepas-umur-2-tahun kalau susu bdn awk mmg ada dan sentiasa cukup utk baby, tak perlu utk awak campur dgn susu fm pon, dear. teruskan je dgn susu ibu. mcm sy 1st baby minum susu bdn sampai usia dia setahun 2bulan stop sbb pregnant 2nd baby. doctor yg advise utk stop. skrg 2nd baby dh 9bulan. still minum susu bdn sbb susu sy cukup utk baby minum. sy tak topup fm pon awak😊

7mo trước

hi awak. sy mommy yg berkerja. jadi siang sy akan pump. dan malam baby akan directfeed. kalau semua tanda ni ada dkt baby awak, mean baby awak dapat je susu yg cukup xperlu risau. kalau baby dh menyusu then awak picit keluar sikit itu bermaksod baby dh hisap susu smpi breast awak rasa ringan. untuk next cycle baby minum susu tu akan ada semula. xperlu risau

lepas 6bulan, boleh bg baby makan.. bila menyusu, tetap susu badan.. xcampur dengan susu formula.. sampai la baby umur 2tahun

7mo trước

owh phm. trima kasih…anak bru msuk 4 bulan. jauh lgi perjalanan menyusu nya.