Air gula .

Sy kne mnum air gula 11weeks nanti , ada tips tak dri segi pemakanan nak jaga berapa lama sblm minum air gula? Dan utk elakkn muntah mcmne . Sy takut termuntah sbb sy tak bole telan klau mnum air manis . Ni anak first dan ni laa firstime minum .. risaunyaa 😭

25 Các câu trả lời

syaa firstmom, ambil gula 27w hari tu dkt kk. nmpk x bnyk mnaa sya kena hbiskan air gula tu. rsanya bole seteguk x ? pesan sya jgn gelabah minum slow-ii jer, jgn fikir sgt air gula tu, awk fikir bnda yg buat awk lupa akan gula tu, n rsa lapar tu bole ttp dgn air gula tu. awk buat diri awk haus je minum slow . bnykkan istigfar ingt Allah ingt anak dlm perut tu. actually sya x suka manis, sbb sjk awl pregnnt sya sllu mkn pahit masin masam n pedas jarang nak sntuh manis. so klw awk x suka manis mungkin risiko sikit jew mcm sya minum sikit-ii alhamdulillah habis, tpi sya bawa tdur dlm tdo tbngun rsa mual nak muntah hidu minyak angin. huhuhu pening perit rsanya. tpi klw awk mmng suka manis just goes on je awk msti suke sbb kk punya x la manis sgt sbb manis lgi coka cola tu awk, lagi manis sarsi tu awk . haaa . awk dtg awl kat kk, then awk dpt yg suam-ii mmng sdp je rsanyaaa . smoga awk dpermudahkan. aaminn. awak puasa jam 10 mlm taw, klw rsa nak minum minum mineral seteguk shja taw, pagi tu jgn mkn atau minum, dtg kk amik darah then minum air gula, puasa lgi 2 jam jgn mkn atau minum lepas dri 2 jam tu amik darah. the n lps tu awk nak makan minum bnyk awk terpulang.

2y trước

sy tak mnum manis.. ya ampun beso nyaa cawan tu hahahaha . okay nt sy cuba mnum slow slow.

Hari tu saya minum first time pun time padahal dah ikut semua petua orang share. Second time baru tak muntah & rasa tak teruk mcm first time. Saya share la ya pengalaman maybe boleh consider: First time (muntah)- - datang klinik awal, pukul 8 dah minum, air gula tu still suam - minum dua kali teguk je tak stop langsung - tekak rasa terbakar sebab tak boleh terima cara ni Second time (tak muntah) - rasa berat sangat nak kena repeat minum tu so sampai klinik lewat, 8:30 lebih baru minum - air gula tu dah sejuk sebab diorang letak bawah aircond - took my time, minum sikit-sikit. Jangan gelojoh minum semua sekali - dah takde rasa pedih tekak tu - perut pun boleh terima sebab maybe sebab tak terkejut minum one shot je semua 🤣 Ni apa yg berkesan for my body, semua orang tak sama cara dia, so try je dulu okay. Boleh tu dont worry takda apa pun

sy 1st minum air gula kt swasta manis ampun rasa anggur naik ke kepala pening, mual semua. Pastu berjalan naik kete nak tunggu dua jam punya pasal. Sampai muntah manis amat nasib sikit je muntah 🤣 2nd try minum kk punya minggu lepas. Lagi ok yg takde rasa dr yg perasa tu. Sbb kk takde rasa jd takde rasa manis sngt mcm yg berperisa tu. Kali ni sy minum sy tunggu dlm kete dpn klinik. takmau pusing² naik kete mcm yg 1st sy buat -sebelum minum sapu minyak panas kt hidung and tengkuk. -mind set penting ckap air ni sedap tak manis sdp sdp sdp lazat. - nak tunggu 2jam tu jgn merayap naik kereta. Duduk je dlm kete kalau tak muntah sbb perut menglodak dgn manis nya dgn lapar nya. 2jam duduk dlm kete diam². sy suka kk punya dr klinik luar punya. 🥵🥵

2y trước

wah . tq sis tips tu .

1) mindset awak jangan igt nak muntah masa minum air gula confirm nanti muntah 2) kalau boleh minum sekali gus terus jgn stop2. skali nafas je awak minum air gula tu. 3) boleh standby myk angin. selepas minum boleh sapu dkt hidung. 4) selepas minum tu kita boleh je kumur nak hilangkan rasa manis dlm mulut. jgn g telan air tu sudah la. 5) boleh cuba tanya nurse kk tmpt awak nak beli air gula dr farmasi boleh tak. version sejuk punya. sedap minum rasa mcm minum air f&n. cuma version manis. tp xteruk sgt la rasa dia. hee.

2y trước

wahhh okey2...tq tau...

Sy mngndung kali 2 ni jga berat bdan tpi ttp kena minum air gula,kdang tk fhm juga knpe nk kena minum air gula sdangkn sy maintain kn berat bdan,bila tnya nurs klau sy maintain kn bolhkn xminum air gula dia kta bolh,tpi bila dpt kt nurs lain dia sruh juga minum air gula wlaupun berat tk naik bnyk tk over,sy kena 3 kali minum gula sbb first trtmuntah,ada tk yg dlm ni nurs atau doc bolh bgi penergan knpe kena minum air gula,fobia rsa bila nk mngndung lgi,sy tkde kencing mnis atau ap2 yg bersangkut dgn gula,sy cuma darah cair je,hb 10

Sy masa first n second minum air gula alhamdulillah ok.. sy minum sejuk2 perisa anggur, sekali teguk je.. alhamdulillah xde pape.. siap balik rumah buat kerje rumah semua 😂 xde rasa loya lgsg.. sy set dekat mind.. hausssss n air anggur sedap 🤣 mcmtu jelaa.. huhu.. sis mesti boleh punya.. kalau sis risau seminggu before minum air gula cut dulu benda manis.. mcm sy pregnant ni suka betul benda manis, jd time puasa mlm tu jela cut benda2 manis..🥹 jgn risau2.. semuanya akn baik2 je InsyaaAllah..semoga dipermudahkan urusan sis ❤️

2y trước

Sy before prgnt xske manis n jrg mkn n minum benda2 manis ni sbb risau keturunan ade pnyakit 3 serangkai.. pregnant ni menjadi2 😂🥹 nasib baik dh nk bersalin, lepasni kene berjaga2 balik hehehe

awak kena set fkiran awak bhwa air tu cma air biasa ja..dn klu awak muntah kena ulang mnum balik...drp awak 2 kali mnum air gula.baik.skali ja kn...insyaallah awak bole.....sbb klu awak tllu fkirkan soal muntah auto awak akn muntah bila mnum air gula tu....dn tips supaya tak termuntah slepas mnum air gula tu awak kena standby minyak angin...sya hritu guna minyak kapak...time2 rasa mcm mau muntah tu saya trus cpt2 sapu kat hidung dn tengkuk sya minyak kapak tu dn trik nafas dlm2...insya allah hilng rasa mau termuntah tu.....

2y trước

insya allah smoga dpermudahkn nti....☺️

Sehari sebelum minum air gula, sy stop makan benda manis. Then malam tu pkl 12 last sy minum air masak. Esok pagi2 pg klinik minum air gula. Sblm minum sy selawat dlu, lps tu sy tonggang terus dalam mulut. Jgn berhenti. Lps minum tu rilek je. In sha allah tak muntah. Minum air gula ni tak ada apa pun senanya. Cuma dgar org ckp2 airgula itu ini, sb tu rasa takut. Sy pun first mamy gak. N 29w haritu mnum utk kali pertama. Oky je, tak de apa pun.

2y trước

itulah . sbb skrg sy masih mual mual lg . takut tu je termuntah . harap okay jela .

saya masa mengandung minum sedap yakmat..perisa oren... lps pregnant minum yg sama... xleh pi... menggelitat tara nk habis minumm.. hahaha masuk kereta pap! lena.. hahaha set jam... bgun turun pi ambik darah... kalau pi naik moto... atau org hntr... saya selalu merayau... pi sana pi sini.. kalau busy xde la rasa nk muntah tu 😂 bgun duduk bgun duduk.. pi tgk pokok bunga hahahaha mcm mcm sy buat... minum air mineral sikit hhahahaha 😂

beli dkt farmasi brand Barikel. cari perisa Oren/strawberry. rasa dia sedap mcm air fanta cuma tak bergas. nanti masa ambik darah, tanya nurse kalau nak minum yg awak beli tu boleh tak (sambil tunjuk air tu). if boleh, awak lucky. sebab sesetengah tempat tak bagi minum yg dari luar punya. saya pun sejenis yg takboleh minum air manis. first minum air gula kk rasa nak muntah. 2nd time beli brand tu, alhamdulillah laju aje minum🤣